Forskere er chokerede over umådelig stor plastikø i Stillehavet

En stor mængde plastik, fiskenet og andet affald har samlet sig som en stor ø af plastik imellem Hawaii og Californien. Øen kaldes en »tikkende bombe«.

Artiklens øverste billede
Plastikområdet i havet mellem Hawaii og Californien estimeres til at fylde cirka en million kvadratkilometer. Det er cirka 23 gange større end Danmark. Foto: NOAA/AP

En undersøgelse af plastikområdet i Stillehavet i mellem Hawaii og Californien har vist, at plastikproblemet er væsentligt mere omfattende end tidligere estimeret.

Undersøgelsen, der blev foretaget af den hollandske organisation Ocean Cleanup, skulle kortlægge plastikøens areal og plastikmængde. Resultaterne overraskede forskerne, da både arealet og mængden af plastik var væsentlig større, end de havde regnet med. Det skriver the Guardian.

Plastikøen i mellem Hawaii og Californien er den største i verden, men fordi densiteten af affaldet var mange gange højere, end organisationen havde regnet med, måtte undersøgelsen ændres.

»Normalt når vi er ude og observere, så optager vi vores fund. Men lige så snart vi åbnede døren, så vi affald overalt. Derfor var det umuligt at optage det hele. Det var meget bizart at opleve alt det affald i et område, som burde være helt uberørt,« siger Boyan Slat, der er grundlæggeren af Ocean Cleanup.

Plastikaffaldet mellem Hawaii og Californien fylder omtrent en million kvadratkilometer (23 gange størrelsen af Danmark, red.), men det er svært at måle, da havstrømme hele tiden rører rundt i plastiksuppen.

Der er flere kendte marineplastikøer. Der er Atlanterhavssegmentet, der har en længde på cirka 2.000 kilometer, som svarer til afstanden fra København til Madrid, og så er der det langt større stillehavssegment, som består af to koncentrerede plastikområder. Det er illustreret på kortet nedenfor.

Stillehavets havstrømme samler plastik i store plastikøer. Den største findes i vandet imellem Californiens kyst og Hawaii. Fagbladet Ingeniøren skrev for nogle år siden, at det ville tage 300-400 skibe nonstop i 20 år at fjerne plastiksuppen. Foto: Marine Debris, NOAA

Plasticforureningen kommer fra skibe, industri, turister og lokalbefolkning, og naturen lider i høj grad under det. De større plastikstykker bliver langsomt nedbrudt til mindre stykker. Lige nu vurderer Ocean Cleanup, at der findes omkring fem trillioner, eller 5.000.000.000.000.000.000 stykker plastik i verdenshavene. Risikoen er, at fisk indtager plastikket, og at det derved bliver en del af fødekæden.

Ifølge FN's miljø program så vokser plastiksuppen ud for Californien så hurtigt, at den inden længe vil være synlig fra rummet.

Undersøgelsen fra Ocean Cleanup fik efterfølgende ejer og grundlægger Boyan Slat til at advare verden om farligheden i plastiksuppen.

»Meget af affaldet var større ting, men hvis ikke vi gør noget, så ender det inden for få årtier som mikrostykker i stedet. Vi er nødt til at få det væk. Men vi er også nødt til at undgå, at så meget plastik ender i verdenshavene. Vi skal have bedre genbrugssystemer, bedre produktdesign og strengere lovgivning. Der er brug for en kombination af disse ting,« siger Boyan Slat.

Siden 2012, hvor Boyan Slat udtænkte konceptet bag Ocean Cleanup, er organisationen vokset, så det i dag involverer flere hundrede frivillige og en række professionelle folk fra branchen.

Konceptet består af en plastikopsamler og nogle fangearme, der udnytter de naturlige havstrømme i verdenshavene. Når affald er i verdenshavene, samles det i disse store affaldsøer på grund af havstrømmene.

Havstrømmene betyder også, at affaldsøerne roterer meget langsomt rundt om sig selv. Det udnytter Ocean Cleanup ved at lægge flydende fangearme ud, der skal guide affaldet hen til nogle store platforme, som opsamler affaldet. En gang hver sjette uge kommer et skib forbi og sejler affaldet ind på land, hvor det så kan genbruges.

Den kæmpstore flydende affaldsopsamler er indrettet således, at fisk, hvaler og andre dyr let kan bevæge sig under den. Foto: Erwin Zwart/The Ocean Cleanup

Konceptet er endnu ikke testet i fuld størrelse, men man håber på, at man i 2020 vil kunne benytte sig af af en plastikopsamler med tilhørende fangearme, der er 100 kilometer lange.

Man regner med, at der er omkring 500 millioner kilo plastik i verdenshavene. I 2014 blev der produceret 311 millioner ton plastik, hvilket er en 20-dobling af mængden fra 1964. I 2050 vil der være sket endnu en firedobling.

En rapport fra Ellen MacArthur Organisationen tidligere i år forudsagde, at hvis ikke der blev gjort noget, så ville der i 2050 være mere plastik i verdenshavene, end der er fisk.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.