17-årig har indsamlet 11,5 millioner til at rense verdenshavene
Problemet med de flydende plastik-øer i verdenshavene er muligvis blevet løst af en 17-årig dreng.
De enorme plastik-øer, som findes flere steder i verdenshavene, har været kilde til megen debat og bekymring. Men den blot 17-årig Boyan Slat udtænkte i 2012 en model, som ganske simpelt kan klare oprydningen - næsten automatisk.
For to dage siden kom hans ide lidt tættere på at blive en realitet. Han nåede nemlig i mål med den indsamling, der skal finansiere næste fase af projektet. 2 mio. dollars eller 11,5 mio. danske kroner er blevet samlet ind via en såkaldt crowdfunding på internettet. I alt har 37.594 personer bidraget til indsamlingen, med alt fra 5 dollars til flere tusinde dollars.
Siden Boyan Slat udtænkte konceptet i 2012, er holdet bag ham vokset, så det i dag tællere flere hundrede frivillige samt en række professionelle.
Konceptet bag er ret simpelt. Når affaldet ender ude i havet, så samles det i disse store affaldsøer, som rotere meget langsomt rundt om sig selv pga. strømmene i havet. Boyan Slats ide går ud på at lægge store flydende fangearme ud, der skal guide affaldet hen til nogle store platforme, som opsamler affaldet. En gang hver sjette uge kommer et skib forbi og sejler affaldet ind på land, hvor det så kan genbruges.
Projektet kan med det indsamlede beløb bevæge sig over i den næste fase, som blandt andet indbefatter en opskalering af testmodellerne. Indtil videre har man kun lavet forsøg i størrelsesforholdet 1:1000. I næste fase vil man udføre tests med modeller i størrelsesforholdet 1:10. Det svarer til en model på omkring 10 kilometer i længden.
Den kæmpstore flydende affaldsopsamler er indrettet således at fisk, hvaler og andre dyr, let kan bevæge sig under den. Der er altså ikke noget net eller lignende, som dyrende kan sidde fast i.
Mere end hundredetusinde pattedyr og en million måger dør hvert år på grund af affaldet i havene. Enten fordi de spiser det og derfor dør af forgiftning, eller fordi de bliver viklet ind i det.
Man regner med, at der omkring 500 mio. kilo plastik i verdenshavene.
Du kan se billeder fra projektet i toppen af artiklen, og hvis du vil vide mere om projektet, kan du finde det på TheOceanCleanup.com