780 bekræftede tilfælde af abekopper udenfor Afrika

WHO kalder det »højst sandsynligt,« at der vil være yderligere spredning af smitte med abekopper.

Artiklens øverste billede
Storbritannien er med 207 bekræftede smittetilfælde det land udenfor Afrika med flest smittede. Illustration: Rina Kjeldgaard

Torsdag i denne uge var der 780 bekræftede tilfælde af abekopper i lande udenfor Afrika, hvor virussen normalt ikke findes.

Det bekræfter de nyeste tal fra verdenssundhedsorganisationen WHO.

Det er en stigning på 523 tilfælde siden den 29. maj, hvor 257 tilfælde var identificeret.

De fleste af de nye sygdomstilfælde findes i Europa og Nordamerika samt et lille antal i Mexico, Argentina, Marokko og De Forenede Arabiske Emirater.

I sin seneste opdatering fra 4. juni melder WHO, at nogle lande rapporterer om nye smittetilfælde, der dukker op blandt personer, som ikke umiddelbart er kendte kontakter fra tidligere smittede. Sundhedsorganet kalder det desuden »højst sandsynligt, at andre lande vil identificere tilfælde, og der vil være yderligere spredning af virussen.«

Det er første gang, at virussen har spredt sig bredt uden for Central- og Vestafrika. Infektionen er normalt mild, og de fleste smittetilfælde forsvinder af sig selv inden for et par uger.

Storbritannien er med 207 bekræftede smittetilfælde det land udenfor Afrika med flest smittede. Landet efterfølges af Spanien med 156 smittede og Portugal med 138. I Danmark har der indtil nu været påvist to smittetilfælde.

Smitte med abekopper overføres gennem tæt fysisk kontakt, og en del tilfælde er blevet påvist blandt mænd der har sex med andre mænd.

WHO forventer et sandsynligt mørketal i antallet af smittetilfælde, og vurderer det globale risikoniveau som ”moderat”.

Mens den nuværende risiko for menneskers sundhed for den brede offentlighed ifølge WHO »forbliver lav«, kan den offentlige sundhedsrisiko blive forhøjet, hvis virussen bliver udbredt i lande, hvor den normalt ikke findes. Der er endnu ikke rapporteret om dødsfald som følge af det aktuelle udbrud.

Den 25. maj udsendte Statens Serum Institut en risikovurdering, hvori det vurderes, at der er »lav sandsynlighed for smittespredning af abekopper i den brede befolkning i Danmark.«

Symptomerne på abekopper omfatter feber, hovedpine, hævelser, rygsmerter, ømme muskler samt udslæt, der gennemgår forskellige stadier. Abekopper kan dog nogle gange være mere alvorlige og er blevet rapporteret at have forårsaget dødsfald i Vestafrika tidligere, lyder det fra verdenssundhedsorganisationen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.