EU-coronapas vil ikke automatisk åbne grænser
Danskernes vaccinations-beviser skal anerkendes i hele EU, men hvert land vil stadig kunne indføre sine egne restriktioner.

BRUXELLES
Inden udgangen af juni får EU et ”Digitalt Covid-certifikat”, som vil gøre det muligt for borgerne at tage dokumentation for deres vaccination, testresultat eller immunitet med fra deres hjemland og få det anerkendt i alle andre EU-lande.
Det står klart, efter den politiske aftale om certifikatet er faldet på plads og nu skal hastes igennem endelig godkendelse i EU’s beslutningsproces.
Men selv om borgerne har udsigt til at få et covid-certifikat, så har de fortsat ingen garanti for, at det vil åbne alle grænser og fjerne krav til karantæne og test ved ankomst til et andet EU-land. Det er nemlig fortsat hvert enkelt af de 27 lande, der fastsætter sine krav til, hvem der kommer ind, og på hvilke betingelser.
Aftalen betyder, at europæerne meget snart vil kunne rejse i sikkerhed.
Europa-Parlamentet havde håbet på et egentligt ”corona-pas”, der ville ophæve alle grænser for den frie bevægelighed. Men i forhandlingerne stod de 27 regeringer omvendt fast på, at de laver deres egne regler.
Resultatet er altså et certifikat, som alle har ret til at få. Men som ikke automatisk giver EU-fastsatte rettigheder.
»Certifikatet vil ikke blive anset som et rejsedokument,« erkender Europa-Parlamentet i en pressemeddelelse.
Der er heller ikke aftalt noget om, hvorvidt første stik af en vaccine er nok til indrejse, hvor længe en vaccination vil have gyldighed, om en test må være antigen eller skal være PCR, og hvor gammel den må være, for at kunne bruges til indrejse. Det sidste krav svinger mellem 24 og 72 timer afhængigt af land, og landene ændrer løbende deres retningslinjer.
Derfor vil det stadig være nødvendigt for holdere af EU’s covid-certifikat at tjekke regler i de lande, man vil rejse til.
»Accepten af dit certifikat er op til det enkelte medlemsland,« siger EU-kommissær Didier Reynders.
»Vil vil gerne komme frem til en mere harmoniseret tilgang i forhold til f.eks. gyldighedsperiode af vaccinationer og tests, men vi er der ikke endnu,« siger en EU-embedsmand om aftalen.
Reynders er dog fortsat særdeles tilfreds med aftalen, som skal forhindre 27 forskellige certifikat-systemer i Europa, og som ventes at gøre indrejser langt mere smidige end med forskellige systemer i spil.
»Aftalen betyder, at europæerne meget snart vil kunne rejse i sikkerhed,« udtaler Reynders.
Parlamentet har da også fået de 27 regeringer med på politiske hensigtserklæringer om at begrænse unødvendige restriktioner.
»Medlemslande bør ikke indføre yderligere rejserestriktioner som svar på covid 19-pandemien, såsom karantæne, selv-isolation eller tests, med mindre de er nødvendige og proportionelle for at sikre folkesundheden,« står der i teksten.
Aftalen forpligter landene til at acceptere vacciner, der er godkendt af EU’s lægemiddelagentur EMA. P.t. er det Pfizer-Biontech, Moderna, Astrazeneca og Johnson & Johnson.
Det er op til landene selv at bestemme, om de derudover vil acceptere andre vacciner, der er oplistet til nødbrug af WHO. Det har bl.a. russiske Sputnik søgt om at blive, og den er taget i brug i enkelte EU-lande.
Det er også aftalt at bruge »mindst 100 mio. euro« fra EU’s budget til at støtte landenes indkøb af tests.
I praksis bliver der tale om tre forskellige certifikater for hhv. vaccination, test og immunitet, og 18 lande er allerede rent teknisk klar til at gå i gang. De øvrige lande har frem til 1. juli til at få teknikken helt på plads samt seks ekstra uger til at få udstedelsen på plads, hvis de ikke når det inden.