WHO: Antallet af vaccinerede falder verden over - 20 mio. børn er ubeskyttede
Antallet af vaccinerede mennesker er stagneret, lyder det fra WHO og Unicef.
Omkring 20 mio. børn over hele verden - men især i de fattigste lande - stod sidste år uden beskyttelse mod sygdomme som mæslinger, difteri og stivkrampe.
Det oplyser Verdenssundhedsorganisationen WHO og Unicef mandag på baggrund af en rapport om immunitet og vaccinationsdækning.
Tallet dækker over, at antallet af mennesker, der er vaccineret mod potentielt dødelige sygdomme, er stagneret. Tallet ligger nu på omkring 86 pct. For at opnå den såkaldte ”flokimmunitet”, hvor det store antal vaccinerede beskytter det lille mindretal, som ikke er vaccineret, mod sygdomsudbrud, skal tallet ligge på 95 pct.
»Vacciner er et af de vigtigste værktøjer, når det gælder om at forhindre udbrud og holde verden sikker,« siger Tedros Adhanom Ghebreyesus, der er generaldirektør for WHO, i en pressemeddelelse.
»De fleste børn bliver i dag vaccineret, men alt for mange bliver efterladt. Det er ofte dem, som har den højeste risiko - de fattigste, mest marginaliserede, eller dem, som er fanget i konflikter eller fordrevet fra deres hjem - der ikke er beskyttet«.
Knap halvdelen af de uvaccinerede børn er fra 16 lande, primært krigshærgede, fattige lande som Yemen, Syrien, Sydsudan, Irak og Afghanistan.
Ifølge Unicef er det problematisk, at de fleste uvaccinerede børn kommer fra lande, hvor adgangen til lægehjælp og behandling er tilsvarende dårlig, hvis børnene skulle blive syge.
Mæslinger er en af de mest smittefarlige virussygdomme. I nogle tilfælde kan sygdommen være alvorlig, medføre komplikationer og give varige mén som f.eks. hjerneskade og døvhed.
I 2017 døde omkring 110.000 mennesker ifølge Unicef af mæslinger. Sidste år lå antallet af mæslingetilfælde på næsten 350.000 set over hele verden, og det ser ikke ud til, at tendensen er vendt i år. Hos USAs center for sygdomskontrol, CDC, har man erklæret 2019 for det værste år siden 1994 hvad angår mæslingetilfælde.
Også i Danmark har der været flere mæslingetilfælde, og danske praktiserende læger er af Statens Serum Institut blevet bedt om at være ekstra opmærksomme på patienter med symptomer på sygdommen.
Tal fra WHO viser, at 300 mennesker dagligt dør af en sygdom, der kunne have været undgået.