Annonce
International

Miljørapport: Kina har udledt tonsvis af forbudte gasser til skade for ozonlaget

Siden 2010 har produktionen af CFC-gasser været forbudt over hele verden.

I 1989 skrev stort set alle verdens lande under på at begrænse produktionen af de forbudte CFC-gasser. Men siden 2012 er der alligevel registreret en stigende mængde i atmosfæren. Nu lader kilden til at være fundet. Foto: Ng Han Guan/AP

Siden 2010 har produktionen af de såkaldte CFC-gasser - det mundrette navn for chlorofluorocarbon - været forbudt over hele verden, da forskerne mener, at gasserne er med til at nedbryde det beskyttende ozonlag omkring Jorden.

Men nu viser en rapport fra den britiske miljøorganisation Environmental Investigation Agency (EIA), at Kina i al hemmelighed har udledt tonsvis af de forbudte gasser.

Det skriver DR.

60.000 kinesiske soldater skal i kamp for miljøet

Ifølge rapporten drejer det sig om 3.500 små og mellemstore virksomheder i Kina, hvor de forbudte CFC-gasser har indgået i produktionen. Miljøorganisationen anslår, at virksomhederne således har udledt over 12.000 ton CFC om året.

De kinesiske virksomheder køber angiveligt gassen fra "lyssky og hemmelige fabrikker" i den kinesiske provins Indre Mongoliet og bruger den især til produktion af skumisolering til boliger.

Miljøorganisationen talte med en af landets største producenter af skumisolering, der påstod, at den brugte CFC-11-gassen i 99 procent af produkterne. Vel vidende, at det var ulovligt.

Produktionen af de forbudte gasser lader til at være en åben hemmelighed blandt de kinesiske fabrikker. Den påstand blev kun forstærket, da miljøorganisationens stikprøvekontrol viste, at 18 ud af 21 virksomheder brugte CFC-gasser i deres produktion.

»Det var meget klart. Disse virksomheder fortalte os gentagne gange, at alle de andre også brugte det,« sagde en talsperson fra miljøorganisationen, Avipsa Mahapatra, til den britiske avis The Guardian.

I den første periode efter forbuddet i 2010 oplevede ozonlaget ellers kraftige forbedringer i takt med, at mængden af CFC-gasser forsvandt fra atmosfæren.

Men siden 2012 er den gode udvikling stoppet. Det afslørede forsker i tidsskriftet Nature for et par måneder siden. For selvom produktionen burde være på nul procent, viste det sig, at der var 38 procent mere CFC-gas i atmosfæren.

De kinesiske myndigheder har nu undersøgt miljøorganisationens rapport og kontaktet flere af virksomhederne, der hævdes at have brugt CFC-gasser i deres produktion.

Onsdag skal en arbejdsgruppe under Montreal Protokollen, der blev indgået i 1989 af stort set alle verdens lande - inklusiv Kina - for at skåne miljøet for de farlige gasser, afgøre det næste skridt i sagen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her