Afrika

Zimbabwes militær tager kontrol over Harare, men afviser statskup mod Mugabe

Ifølge hæren angriber den kriminelle, ikke præsidenten.

Lederen af landets væbnede styrker, general Constantino Chiwenga, advarede mandag om, at han var klar til at "træde til" og sætte en stopper for udrensningen af den afsatte vicepræsident Emmerson Mnangagwas tilhængere. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi

SAN FRANCISCO

En dag efter at militære køretøjer blev set rulle ind i Zimbabwes hovedstad, Harare, og udløste rygter om et forestående militærkup, tonede en militærofficer i de tidlige morgentimer onsdag frem på den statslige tv-station, ZBC, og meddelte, at hæren havde taget kontrol.

Talsmandens besked var dog ikke, hvad mange måske ventede.

»Dette er ikke en militær magtovertagelse,« sagde han, mens soldater kontrollerede gaderne udenfor.

»Vi ønsker at forsikre nationen om, at hans excellence, præsidenten (Robert Mugabe) og hans familie er i god behold og at deres sikkerhed er garanteret.«

»Vi går kun efter kriminelle omkring ham, som har begået strafbare handlinger, der skaber social og økonomisk lidelse i landet,« fortsatte han og erklærede, at hensigten var at stille de anholdte for en dommer.

Fakta: Militærets meddelelse til folket i Zimbabwe

Han sagde også, at »så snart vi har færdiggjort vores mission, forventer vi at situationen returnerer til det normale.«

Meldingen fra den nu militært kontrollerede tv-station som længe har fungeret som megafon for Mugabe, kom efter, at der i løbet af natten blev hørt tre eksplosioner såvel som skudvekslinger i byen. Ifølge AFP blev der også hørt skud nær Mugabes private residens i Harare.

»Vi hørte omkring 30-40 skud i retning af hans hus over en periode på tre eller fire minutter,« fortalte en indbygger nær Mugabes palæ til nyhedsbureauet.

Udviklingen fik både den amerikanske og britiske ambassade til at opfordre deres borgere til at blive hjemme og inden døre som følge af »igangværende politisk usikkerhed.«

Den militære eskalering kom efter, at landets regerende parti, Zanu-PF, beskyldte landets øverste hærchef, general Constantino Chiwenga, for »landsforræderisk adfærd,« efter at han mandag advarede om en mulig militær intervention.

Chiwenga havde sagt, at hæren var parat til at gribe ind for at stoppe udrensningen i Zanu-PF.

Denne begyndte, efter at Mugabe, den eneste leder, som Zimbabwe har haft siden det fik sin uafhængighed for 37 år siden, chokerede landet tidligere på måneden ved at fyre sin magtfulde vicepræsident, Emmerson Mnangagwa, og smide ham ud af partiet.

Skridtet bliver af mange set som en del af et magtopgør mellem den nu flygtede Mnangagwa og Mugabes hustru, Grace, om, hvem der skal tage over efter Mugabe, når han dør eller træder tilbage.

Mnangagwa er tidligere blevet set som kronprins til Mugabe, men mange forventer nu, at fru Mugabe vil blive udpeget som vicepræsident som Mnangagwas afløser ved Zanu-PF partikonference i næste måned.

Trods mange sammenstød i Zimbabwe igennem årene, er det første gang, at der har været en åben konflikt mellem militæret og den mangeårige præsident.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Campingtendenser 2018: Vi skal lære at sige glamping
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Den klassiske Volvo stationcar er tilbage
Har du savnet den ikoniske store svenske stationcar med plads til det hele, så er der håb forude. Til august er Volvo klar med en ny V60, der er større end den gamle V70. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her