*

Indland

Europa ruster sig mod hellige krigere med kurs hjemad

En ny EU-manual skal styrke håndteringen af fremmedkrigere tværs over Europa. »Det er naturligvis også i Danmarks interesse rent sikkerhedsmæssigt,« lyder det fra PET.

Sæt hurtigt ind med psykologisk bistand. Overvej assistance til at finde uddannelse, arbejde eller bolig. Påbegynd om muligt resocialiseringen allerede inden en eventuel retssag, og sørg for fyldestgørende religiøs støtte i fængsler.

Sådan lyder nogle af i alt 33 anbefalinger til håndteringen af hjemvendte hellige krigere, som Radicalisation Awareness Network (RAN) under EU- Kommissionen ventes at offentliggøre i næste uge. Manualen, som Jyllands-Posten har fået udleveret en tidlig, men ifølge RAN stort set fuldstændig udgave af, skal bidrage til at sikre mere ens europæiske standarder for sikkerhedsvurdering, håndtering og resocialisering af hjemvendte fra konfliktzonen i Syrien og Irak.

Såkaldte ”returnees” ventes i stigende grad at ville søge mod deres europæiske hjemlande, herunder Danmark, i takt med at terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS) bliver nedkæmpet.

Og »anden generation« af hjemvendte vurderes generelt at være mere kamphærdet, ideologisk grundfæstet og voldsparat end tidligere set, skriver RAN.

Det er naturligvis også i Danmarks interesse rent sikkerhedsmæssigt, at de øvrige EU-lande har nogle hensigtsmæssige, velimplementerede strategier.
Henrik Bjelke Hansen, chef for Forebyggende Afdeling i PET

Hjemvendte fra Syrien har været involveret i flere terrorangreb i Europa – og ikke nødvendigvis i deres hjemland. F.eks. er en svensk statsborger blevet kædet sammen med blodige angreb i både Paris og Bruxelles.

Danmark som foregangsland

RAN taler for skræddersyet, individuel resocialisering som værn mod ekstremisme, og Danmark er et foregangsland, siger Magnus Ranstorp, forskningsleder ved Forsvarshøjskolen i Stockholm og medforfatter til manualen.

»Danmark er kommet langt. Andre lande er først lige begyndt,« siger han.

Politiets Efterretningstjeneste, PET, har bidraget til manualen, og de danske metoder »stemmer i det væsentligste overens med anbefalingerne« fra RAN, oplyser Henrik Bjelke Hansen, chef for Forebyggende Afdeling i PET. Han påpeger, at »det er naturligvis også i Danmarks interesse rent sikkerhedsmæssigt, at de øvrige EU-lande har nogle hensigtsmæssige, velimplementerede strategier«.

Op mod 2.000 personer fra Europa vurderes endnu at kunne returnere fra konfliktzonen. Ifølge PET er mindst 145 personer udrejst fra Danmark til konfliktzonen i Syrien og Irak. Knap halvdelen er vendt tilbage, mens ca. en fjerdedel vurderes fortsat at være i live i udlandet.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her