*

Indland

Minister åbner igen for tosprogede byskilte i Sønderjylland

Transportminister Hans Christian Schmidt vil lade kommunerne selv bestemme sproget på deres byskilte.

Hvis Vejdirektoratet vurderer, at det ikke har nogen betydning for trafiksikkerheden, at der står både Haderslev og Hadersleben på byskiltet, må kommunerne gerne sætte tosprogede skilte op.

Det siger transportminister Hans Christian Schmidt til DR Syd.

»Hvis de gerne vil træffe det valg, så synes jeg, man skal have respekt for det,« siger han.

Baggrunden for ministerens svar er et spørgsmål stillet af Enhedslisten om, hvorvidt det er lovligt at sætte byskilte op, hvor bynavnet står anført på både dansk og tysk.

Ministeren anfører i svaret til Enhedslisten, at han »har forståelse for, at kommunerne i visse tilfælde ønsker at opsætte tosprogede byskilte«, og at ministeriet er ved at undersøge, om det kan lade sig gøre.

Borgmester opgiver omstridt dobbeltsproget byskilt

I foråret 2015 var der stor polemik om et skilt i netop Haderslev, hvor man efter ønske fra det tyske mindretal i Sønderjylland satte et skilt op med både Haderslev og Hadersleben påskrevet.

Borgmester Hans Peter Geil (V) satte skiltet op som et forsøg for at se, hvilke reaktioner det ville fremkalde i den sønderjyske by, og beslutningen vakte glæde hos det tyske mindretal.

»Det her handler ikke om at vise vej for turister, men at man anerkender grænselandets særlige historie og to kulturer,« sagde formanden for det tyske mindretal, Hinrich Jürgensen til Der Nordschleswiger.

Tønder skal tage stilling til tosprogede vejskilte

Skiltet fik imidlertid ikke lov til at blive stående særlig længe. Efter kun et par uger hev ukendte gerningsmænd skiltet op af jorden og smed det ind i en have, hvorefter Haderslevs borgmester konkluderede, at reaktionerne ikke havde været positive og valgte at opgive idéen om tosprogede byskilte - i hvert fald for en stund.

»For så bliver det bare den nye begivenhed at få det fjernet. Så går der sport i at få det fjernet,« sagde Hans Peter Geil til DR Syd.

Det tyske mindretal kaldte beslutningen for »ærgerlig« og har modsat borgmesteren ikke opgivet kampen for at få skiltet på tysk i Sønderjylland.

I det nordtyske, omkring Flensborg, har man længe kunnet se stednavne skiltet på både dansk og tysk, mens man i de sønderjyske kommuner har været mere afvisende over for forslaget. Eksempelvis sagde Tønder Kommunes økonomiudvalg i april sidste år nej til at ændre de dansksprogede byskilte.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her