Studerende læser på deltid

Studerende på Københavns Universitet bruger 28 timer om ugen på deres studier. Prorektor Lykke Friis efterlyser en kulturændring hos de studerende.

Artiklens øverste billede
Lykke Friis, prorektor på Københavns Universitet, mener, at der er behov for en kulturændring blandt universitetets studerende. De bruger for lidt tid på at være studerende. Arkivfoto: Lars Krabbe.

Fem en halv time om dagen eller 28 timer om ugen. Så meget tid bruger studerende på Københavns Universitet, ifølge dem selv, på deres studium.

Svarene er en del af en undersøgelse, som Københavns Universitet har foretaget, og som flere end 11.000 har deltaget i.

Der er stor forskel på, hvor meget tid studerende bruger på at studere. På sundhedsvidenskab svarer de studerende, at de bruger i alt godt 34 timer om ugen på undervisning og forberedelse, hvilket dækker over 19 times undervisning og 15 timers forberedelse.

På humaniora bruger de studerende i alt godt 22 timer om ugen på at være studerende, og den tid går med knap 8 timers undervisning og godt 14 timers forberedelse.

Lykke Friis, der er prorektor for uddannelse på Københavns Universitet, siger, at hun havde forventet, at arbejdsugen var længere:

»Der er brug for en kulturændring blandt de studerende, for det skal være et fuldtidsstudium at læse her. Jeg ved godt, at de også har erhvervsarbejde osv., men det at læse skal være hovedbeskæftigelsen,« siger hun.

»Men der kommer ikke noget godt ud af at løfte pegefingeren over for de studerende. Vi må fra universitetets side i stedet forsøge at styrke studiemiljøet og sikre, at de studerende har bedre rammer for at læse og mødes på universitet, og hvor de f.eks. kan lave gruppearbejde. Samtidig må de studerende altså også gøre en større indsats,« siger Lykke Friis.

I undersøgelsen svarer 45 pct. af de studerende samtidig, at de oplever at have fysiske symptomer på stress i hverdagen.

Mie Sofie Andersen, der er formand for Studenterrådet på Københavns Universitet, peger på, at studerende på nogle uddannelser har ganske få timers undervisning som ugen.

»Og så kan det være svært at udfylde en hel uge, så studiet bliver til en fuldtidstilværelse, især når de fysiske rammer gør det svært at mødes eller læse på universitetet,« siger hun.

Studerende efterlyser hjælp

Charlotte Rønhof, der er forskningspolitisk chef i Dansk Industri, DI, mener, at man bliver nødt til at stille større krav til de studerende til eksamen – bl.a. ved at gøre pensumlisterne mere fyldige.

»Så er jeg sikker på, at de studerende nok skal arbejde mere. De studerende siger, at de brænder for deres studium, men det er svært at se, når de kun bruger 28 timer om ugen på at være studerende. Godt nok har de studerende ofte erhvervsarbejde, men det er jo ikke forbudt at åbne en bog derhjemme efter kl. 16,« siger Charlotte Rønhof.

I 2011 viste en tilsvarende undersøgelse af studieaktiviteten blandt studerende på Aarhus Universitet, at de brugte 28,5 timer om ugen på deres studium.

Jakob Ruggaard, formand for Danske Studerendes Fællesråd, kan godt genkende, at studerende ikke bruger 37 timer om ugen på at studere.

»Danske studerende er ikke dovne. De vil gerne læse på fuld tid, men det kræver, at de får mere undervisning, og at de kan få faglig sparring hos en vejleder,« siger Jakob Ruggaard.

Han mener ikke, at der er brug for en kulturændring hos de studerende, men at det er universiteterne, der bør gøre op med den kultur, der hylder selvstudierne.

»Når man er taget hjem fra sin forelæsning, har læst pensum og de ekstra tekster, som man kan finde, og man alligevel ikke har brugt en fuld arbejdsuge, så kan det være svært selv at afsøge nye værker, hvis man ikke får hjælp fra en vejleder. Modsat tidligere er det jo i dag langt fra alle studerende, der kan tage hjem til sine akademikerforældre for at få den hjælp.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.