Minhaj-ul-Quran er anerkendt som trossamfund

En anerkendelse som trossamfund er ikke en blåstempling af holdninger, fastslår kirkeministeren.

Det islamiske trossamfund, Idara Minhaj-ul-Quran, er for længst anerkendt som trossamfund i Danmark.

På Kirkeministeriets liste over anerkendte trossamfund figurerer tre afdelinger af Idara Minhaj-Ul Quran. En i Valby og to i Odense.

»Men det er ikke en blåstempling af deres holdninger,« fastslår kirkeminister Johannes Lebech (R), som på vegne af den radikale folketingsgruppe vil havde de radikale medlemmer af Minhaj-ul Quran til at melde klart ud, om de tager afstand fra bevægelsens holdninger til blandt dødsstraf og islamisk lovgivning.

»Vi vurderer ikke et trossamfund ud fra indholdet. De betragtes som et trossamfund, fordi de har de elementer, der skal til,« siger Johannes Lebech, som understreger, at i forhold til de radikale kandidater, er det interessante, om Mihaj-ul-Quran også er en politisk organisation.

En tur på bevægelsens mange sider på internettet giver ikke noget entydigt svar. Lige som det heller ikke står klart, om bevægelsen - som det blev understreget på et pressemøde søndag - altid vil underlægge sig et lands grundlov.

Bevægelsens åndelige leder, den 50-årige Muhammed Tahir-ul-Qadri, har i taler, som er gengivet på bevægelsens norske hjemmeside, fastslået, at »en grundlov er en menneskeskabt lov, som på ingen måde kan sættes over Allahs lov, og når der uoverensstemmelse mellem de to retssystemer, bør det være loven fra Koranen og Sunnah, som er gældende.«

I en uddybende artikel om det islamiske retssystem og filosofien bag det lægger han ikke skjul på, at dødsstraf indgår i det islamiske retssystem.

Progressiv, ikke reaktionær

Men når Minhaj-bevægelsen skal beskrive sig selv, lægges der også vægt på, at den er progressiv, ikke konservativ og absolut ikke er reaktionær. Det understreges også, at bevægelsen er universel med et globalt mål, global ideologi og strategi.

»Et koncept bygget på lokale, nationale eller kontinentale interesse er fremmede for os,« fastslåes det.

Bevægelsen, som har sin oprindelse i Pakistan i 1980, hvor den er kendt for velgørenhedsarbejde, blev etableret i Danmark i 1987, hvor den har godt 1000 medlemmer. Bevægelsen har underafdelinger for blandt andet kvinder og unge. Næstformanden i Danmark, Babar Baig beskriver den som »den mest moderate muslimske organisation i Danmark.« Han er især ked af, at bevægelsen er blevet beskyldt for at være fundamentalistisk og mener, at nogle danskere roder tingene sammen, når de forveksler budskabet om verdensomspændende islam med verdensomspændende fundamentalistisk islam.

Samme holdning har Islamisk-kristent studiecenter givet udtryk for:

»At kalde disse mennesker fundamentalister er helt hen i vejret. Det kan ikke være rigtigt, at man skal afskrive sin tro for at stille op til et politisk parti,« hedder det i en pressemeddelelse.

Helle Lykke Nielsen, som er lektor på center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet i Odense, beskriver Minhaj som en religiøs og social bevægelse. Hun mener, at de unge muslimer, der nu forsøger at gøre politisk karriere i Det Radikale Venstre, ikke tager det danske system alvorligt.

»De er ikke vante til at blive stillet til ansvar over for deres handlinger. De er ikke vante til konsekvensen, og at det ikke er ligegyldigt, om de er medlem af en organisation som Minhaj,« siger hun.

Læs mere om Minhal-ul-Quran på bevægelsens hjemmeside: www.minhaj.org

jette.maressa@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.