Analyse: Offentlige høreapparater er dyrest

52 pct. dyrere at få et høreapparat fra det offentlige end fra en privat klinik. Ny lov vil gøre det 81 pct. dyrere.

Artiklens øverste billede
De offentlige høreklinikker - som her på Bispebjerg Hospital - er i gennemsnit 52 pct. dyrere end de private høreklinikker, viser ny hvidbog.

Når en dansk borger skal have et gratis høreapparat gennem det offentlige, så er prisen lige nu 52 procent højere end hos landets omkring 200 private høreklinikker.

Og forskellen stiger til 81 procent, hvis regeringen som bebudet sænker sit tilskud til borgere, der ønsker at få høreapparatet udleveret hos privatklinikkerne.

Det var en af de overraskende hovedkonklusioner i en hvidbog, som mandag blev fremlagt på et pressemøde af Copenhagen Health Network (CHN).

Offentligt mod privat

Hvidbogen er udarbejdet på vegne af CHN af Troels Troelsen, associate professor ved Copenhagen Business School.

Troels Troelsen, associate professor på CBS, står bag hvidbogen.

Han har analyseret og sammenlignet omkostningerne ved sammenlignelige høretab i to forskellige behandlingsforløb: Enten fuldt offentligt gennem regionernes audiologiske centre (OHøC) eller leveret igennem private høreklinikker (PHøK).

Det offentlige tilbud er helt gratis for borgeren, mens en del patienter med høretab vælger at tage deres offentlige tilskud med over på de private høreklinikker, hvor mange supplerer med en vis egenbetaling. Der udleveres årligt omkring 120.000 høreapparater, og markedet er næsten delt lige over mellem det offentlige og de private klinikker.

Regeringen: Prisen skal ned

Ved det seneste udbud af høreapparater til det offentlige lykkedes det at få priser, der ligger ca. 60 procent under det nuværende niveau.

Det er baggrunden for, at regeringen sammen med Enhedslisten har valgt at skære tilskuddet til de private klinikkker markant ned fra 1. januar.

Tilskuddet til ét øre - som 20 procent af patienterne får - falder fra 5.600 kr. til 4.000 kr. (ca. 29 pct.), mens tilskuddet til to ører - som 80 pct. får - falder med 43 pct, fra 11.200 kr. til 6.350 kr.

Minister: Ingen overbetaling

Lovforslaget har vakt stor modstand blandt hørehæmmede og producenter af høreapparater, men det er slet ikke urimeligt, lød det fra sundhedsminister Astrid Krag (SF), da hun i fredags diskuterede sagen offentligt med Venstres formand Lars Løkke Rasmussen.

"Hvis vi fastholder det offentlige tilskud til behandling i det private, vil vi overbetale de private klinikker. Og jeg vil ikke være med til, at vi skal bruge skattekroner på at forgylde en branche," sagde Astrid Krag til Ritzau i fredags.

Men der er slet ikke tale om overbetaling, men tværtimod om konkurrenceforvridning, når tilskuddet nedsættes, fastslår CBS-professoren i hvidbogen.

Hvidbog: "Konkurrenceforvridende"

"Det synes besynderligt, at det i forvejen for såvel borgerne som det offentlige billigste leverancesystem skal afgive behandlinger til et dyrere offentligt system. Det virker konkurrenceforvridende. Og når så det offentlige rent procentmæssigt efter L 59 (lovforslaget, red.) bliver procentuelt endnu mindre konkurrencedygtigt, så virker det endnu mere overraskende," lyder konklusionen i hvidbogen.

Han vurderer, at patienternes egenbetaling vil stige med 1.300 kr. for ét øre og 2.000 kr. for to ører.

Det vil ifølge Sundhedsministeriets egne beregninger sende omkring 7.000 patienter årligt - eller omkring 20 pct. af de private kunder - over i det offentlige.

De svageste har mindst råd

Og måske er det endda endnu flere patienter, det drejer sig om, lyder det i hvidbogen. For da tilskuddet til privat udleverede høreapparater den 1. januar 2011 blev beskåret med 10 procent, faldt antallet af udbetalte tilskud med 25 pct. og antallet af udleverede apparater med 15 pct. i de private høreklinikker.

Hvidbogen peger på, at lovforslaget efter alt at dømme vil komme til at ramme de ældste og de svageste grupper af hørehæmmede.

Farmakonomforeningen har i sit høringssvar til lovforslaget advaret om, at egenbetalingen kommer til at ligge et sted mellem 5 og 10.000 kr. for to høreapparater. Desuden fastslog Kulegravningsrapporten for flere år siden, at over 70 pct. der vælger privat leverandør, har en egenbetaling allerede nu.

Ældremobiliseringen vurderede tidligere i år, at det aspekt vil betyde, at de økonomisk svagest stillede ældre må vælge den private leverandør fra.

Forslag: Begrænset nedskæring

I hvidbogen foreslås det, at tilskuddene nedsættes med 1.800 kr. mindre end det er planlagt.

Det vil koste 54 mio. kr. årligt, men vil formentlig betyde, at det offentlige ikke skal have 7.000 ekstra hørehæmmede gennem systemet årligt, en ekstraudgift der er anslået til ca. 80,6 mio. kr.

"Rationalet i dette skyldes, at det offentlige er 81 pct. dyrere målt i offentligt tilskud, så det igen virker det ikke hensigtsmæssigt at lave en tilskudsstruktur, der fremmer brug af en dyrere løsning. Rent samfundsøkonomisk er det konkurrencemæssigt overraskende, at offentlige tilskudsordninger skal fremme brugen af OHøC (det offentlige system, red.), når de faktisk er væsentlig dyrere.  De samlede offentlige udgifter vil derimod falde, såfremt en større del af de egnede behandlingerne foretages af de private," anføres det i hvidbogen.

Begrænset ros

Der er dog også ros til lovforslaget - blandt andet for at flytte administrationen af udbetalingerne fra kommunerne til regionerne.

Kommunerne skal dog fremover fortsat stå for KoKoC, de kommunale kommunikationscentre, hvor borgere får den endelige oplæring i brug af høreapparater.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.