Faldende støtte til dansk deltagelse i Irak-krigen

Danskernes opbakning til Irak-krigen er raslet ned i kølvandet på afsløringen af USA-soldaters mishandling af irakiske fanger. Ifølge statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har de »forfærdelige billeder af tortur undergravet støtten til projektet«.

Danskernes støtte til Danmarks deltagelse i Irak-krigen er faldet betydeligt efter afsløringen af amerikanske soldaters mishandling af irakiske krigsfanger, og der er nu for første gang i mange måneder flere modstandere end tilhængere.

Men til trods for den stigende modstand mod regeringens oprindelige beslutning om at sende de danske soldater af sted mener et flertal, at det vil være forkert at trække styrkerne hjem på nuværende tidspunkt.

Det viser en ny lynmåling, som analyseinstituttet Rambøll Management har foretaget for Jyllands-Posten i den seneste uge - umiddelbart efter at billeder af de amerikanske soldaters ydmygende behandling af irakiske krigsfanger gik kloden rundt.

Målingen blandt 1.006 danskere viser således, at 48 pct. er imod, at Danmark deltager militært i krigen mod Irak, mens 43 pct. er for. Hele 38 pct. siger direkte, at de er blevet mere - eller meget mere - negativt stemt over for den danske krigsdeltagelse efter afsløringen af fangemishandlingen.

Dermed er billedet vendt helt rundt. En stribe tidligere målinger har flere gange vist, at over halvdelen af befolkningen støttede den danske deltagelse. Således støttede 52 pct. af danskerne for tre måneder siden de danske bidrag, mens kun 38 pct. var imod.

Bør blive i Irak

Alligevel afviser 51 pct. en tilbagetrækning af danske soldater, mens 39 pct. mener, at Danmark bør forlade Irak. Et flertal af danskerne mener også, at USA skal blive i Irak til trods for mishandlingerne.

Den dalende støtte til regeringens beslutning om at sende danskere i krig kommer ikke bag på statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

»Det er ikke overraskende efter en periode med forfærdelige billeder af de uhyrligheder, som har fundet sted i de irakiske fængsler. Det er helt klart, at det har haft en meget skadelig virkning på opbakningen. Det har været undergravende for støtten til projektet,« siger han.

Anders Fogh Rasmussen peger på, at torturen er i klar strid med målet om at skabe frihed og demokrati i Irak og sikre beskyttelsen af det enkelte menneskes frihedsrettigheder.

Bredt mandat

Den danske statsminister er heller ikke overrasket over, at der alligevel er stærk opbakning til, at tropperne skal blive i Irak. Han peger på, at der også i Folketinget er bredt flertal bag forslaget om at forlænge den danske tilstedeværelse.

»Det er ingen løsning at forlade Irak i en situation, hvor der er desperat behov for international bistand til at genopbygge landet og sikre, at en kommende demokratisk regering i Irak kan få ordentlige vilkår,« siger Anders Fogh Rasmussen.

Statsministeren har tidligere meddelt, at han på et møde 28. maj med USA's præsident, George W. Bush, i Washington vil rejse sagen om de amerikanske soldaters mishandling af fanger og kræve, at sagen får alvorlige konsekvenser. Under frokosten i Det Hvide Hus skal de to også diskutere terrorisme og situationen i Mellemøsten.

jesper.kongstad@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen