- Opdateret 21/10/2022 kl. 21:02
Eks-rigspolitichef står frem i Lars Findsen-sagen: Men »han har ikke røbet statshemmeligheder for mig«
Torsten Hesselbjerg står frem som en af de seks personer, tidligere spionchef Lars Findsen er tiltalt for at have talt over sig til.
Den hjemsendte chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Lars Findsen, er tiltalt for at røbe statshemmeligheder til den tidligere rigspolitichef Torsten Hesselbjerg. Det siger Hesselbjerg selv til Politiken og Berlingske.
Ifølge Hesselbjerg har tiltalen dog ikke noget på sig.
»Lars Findsen har ikke røbet statshemmeligheder for mig,« siger han til Politiken.
Samtalen mellem Lars Findsen og Torsten Hesselbjerg - hvor lækket ifølge tiltalen skulle være sket - fandt sted over en frokost den 10. november 2021 i Findsens hjem i Charlottenlund.
Ifølge anklageskriftet skulle Lars Findsen i den forbindelse i fem tilfælde have delt hemmelige oplysninger med Hesselbjerg.
På daværende tidspunkt var Findsen hjemsendt, efter at Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) havde rettet alvorlig kritik af FE.
Her var Lars Findsen overbevist om, at han ville blive frifundet. De to talte over frokosten om, hvad Findsens fremtid skulle indebære, skriver Berlingske.
»Det talte vi om frem og tilbage, men Lars lækkede ikke statshemmeligheder over for mig,« siger Hesselbjerg.
»Jeg kan og vil ikke sige så meget nærmere om, hvad vi talte om, men i overskriftsform handlede samtalen om forløbet og processen i forbindelse med hjemsendelsen og kommissionsundersøgelsen. Hvad er der sket? Er du blevet afhørt i kommissionen? Hvad skal du lave i fremtiden? Den slags«, siger Torsten Hesselbjerg også til Politiken.
Ifølge anklageskriftet indebar delingen af de hemmelige oplysninger ”en særlig risiko for betydelig skade, herunder for statens sikkerhed og forholdet til fremmede magter”.
Jørn Vestergaard, der er professor emeritus i strafferet ved Københavns Universitet, er overrasket over, at Hesselbjerg indgår i tiltalen mod Lars Findsen.
Han mener, at der næppe kan være tale om en reel fare for statens sikkerhed, siger han til Politiken.
»I betragtning af at Hesselbjerg har været Findsens overordnede i flere sammenhænge og i øvrigt er en garvet medspiller i efterretningssammenhæng, kan det være svært at få øje på yderligere læk,« siger Vestergaard.
Torsten Hesselbjerg er - foruden tidligere rigspolitichef - tidligere chef for Justitsministeriets lovafdeling og juridisk chef i Forsvarsministeriet.
I tre årtier arbejdede han tæt sammen med Findsen.
I forbindelse med udgivelsen af en ny bog har Lars Findsen også selv udtalt sig yderligere om sagen og blandt andet sagt til Jyllands-Posten, at han ikke kan forestille sig andet, end at Statsministeriet har været inde over beslutningen om at sætte en afhøring af ham i værk. En afhøring som altså endte med at involvere samtalen med Hesselbjerg.
»Det er utænkeligt, at Statsministeriet ikke har været involveret i drøftelser af det spørgsmål,« har Lars Findsen sagt til Jyllands-Posten med henvisning til, hvem der har besluttet at efterforske og aflytte ham.
Kan chefen for PET beslutte at overvåge og efterforske en FE-chef, uden det er sanktioneret højere oppe i systemet?
»Hvis det var noget, en PET-chef gjorde, uden det var sanktioneret, så overskred han på alle måder sit mandat,« har det videre lydt fra Findsen.
Ritzau/JP