Sjælden ugleunge er død, efter at Naturstyrelsen fældede træ

Naturstyrelsen oplyser, at den nu vil gennemgå forløbet for at forhindre, at lignende sker igen.

Artiklens øverste billede
Ugleungen havde ifølge Dansk Ornitologisk Forening brækket vingen og ryggen. Foto: Jimmy Madsen og Lone Vognstoft/Dansk Ornitologisk Forening

Medarbejdere fra Naturstyrelsen skulle egentlig bare tynde ud i et mindre område med grantræer i den nordvestlige del af Gludsted Plantage i Midtjylland. I stedet mistede en sjælden, fredet ugleunge af arten stor hornugle livet.

Det skriver Naturstyrelsen samt Dansk Ornitologisk Forening i seperate pressemeddelelser.

Hvad Naturstyrelsen ikke vidste, da dens medarbejdere i den forgangne uge gik i gang med at fælde træerne, var, at et ynglende uglepar med deres to unger brugte trætoppen som deres hjem.

Dermed faldt reden med ungerne ned på jorden højt oppefra, da Naturstyrelsens skovningsmaskiner fældede træet. Styrelsen blev først opmærksom på, at reden var faldet til jorden, da skovgæster fandt en forslået ugleunge i skovbunden.

Mens den ene unge overlevede og gemte sig i et buskads nær træet, pådrog den anden sig så store skader, at den efterfølgende måtte aflives. Ifølge Miljøstyrelsen er der i alt ca. 30 ynglende stor hornugle-par i Danmark.

Naturstyrelsen er »så ærgerlige over, at uglereden er styrtet ned« og sætter stor pris på, at opmærksomme besøgende har gjort opmærksom på det, »så vi kan lære af hændelsen.«

»Reden sad langt oppe i de godt 90 år gamle nåletræer og var meget svær at se, og vi havde ikke selv observeret den, da vi gennemgik området forud for skovningen. Vi havde heller ikke hørt fra andre, at den var der. Havde vi vidst, at reden var der, så var maskinen selvfølgelig kørt udenom,« forklarer Søren Hald, skovrider i Naturstyrelsen Søhøjlandet.

Dansk Ornitologisk Forening kalder sagen for »yderst kritisabel« og opfordrer til, at Naturstyrelsen fremover afholder sig totalt fra at fælde træer på statens arealer i yngleperioder fra den 1. marts til den 31. august.

»Det er yderligere meget kritisabelt, at Naturstyrelsen ikke har styr på deres redetræer, når de starter de store skovningsmaskiner. Reden med hornuglen var en gammel duehøgerede, og den burde man have opdaget, hvis man havde kigget ordentligt efter,« siger formanden for Dansk Ornitologisk Forening, Egon Østergaard.

Naturstyrelsen oplyser, at forud for fældningen havde styrelsen gennemgået de relevante ”Pas-På-Kort” for området, der indeholder en række aktuelle og konkrete observationer af blandt andet truede arter. Desuden havde styrelsen inden fældningen tjekket relevante databaser for forekomst af såkaldte rødlistede arter, bilagsarter og fredede arter.

»Der fandtes ikke registreringer af ynglende stor hornugle eller af sjældne og truede fuglearter på arealet, hvor den aktuelle skovning foregik,« lyder det fra styrelsen.

Naturstyrelsen vil nu gennemgå forløbet og opfordrer samtidig til, at »folk og organisationer med specialviden om sjældne eller truede arter i de statslige skove indberetter fuglenes levesteder

»Det er vores ansvar, at aktiviteter i skoven foregår så skånsomt som muligt, og vi sætter stor pris på al den hjælp, vi kan få fra de mange dygtige naturinteresserede, der har specialviden om arter. Skovningsmaskinerne kører altid efter de såkaldte ”pas-på-kort”, hvor observationerne bliver tegnet ind,« siger Søren Hald fra Naturstyrelsen.

Styrelsen tilføjer, at det er sværere at fælde træer om vinteren, da det er vanskeligt at køre med maskinerne i våde skovområder, hvilket vil skade naturen yderligere.

»Endelig vil det få betydning for træindustrien og arbejdspladserne i skovsektoren, hvis maskinerne skal holde stille i en del af året. Derfor bliver skovningerne spredt ud over hele året.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.