Patienttilsyn kræver redegørelse i skandalen om unødvendige amputationer af ben
I disse dage venter hundredvis af patienter på at få at vide, om de har fået amputeret benet eller foden uden grund.
Styrelsen for Patientsikkerhed har onsdag bedt Region Midtjylland om en redegørelse i sagen, hvor flere hundrede midtjyske patienter kan have fået amputeret benet eller underbenet uden grund.
Styrelsen har til opgave at varetage patienternes sikkerhed på blandt andet hospitaler, og med redegørelsen vil styrelsen nu sikre sig, at Region Midtjylland har rettet op på fejlbehandlingen, så den ikke fortsætter.
Samtidig vil styrelsen have svar på en række spørgsmål om den behandling og information, som de fejlbehandlede patienter har fået undervejs i sygdomsforløbet.
»Det er en meget trist sag, der har tragiske konsekvenser for de berørte patienter,« siger Anette Lykke Petri, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed og fortsætter:
»Vi har bedt Region Midtjylland om at redegøre for sagen set fra et patientsikkerhedsmæssigt perspektiv. Blandt andet er vi interesserede i at vide, hvilken information patienterne har fået, mens det har stået på. Og vi vil sikre os, at der allerede nu er taget de fornødne skridt for at undgå, at der sker noget lignende for andre patienter i fremtiden.«
I disse dage venter hundredvis af midtjyske patienter på svar fra Region Midtjylland, om de har fået amputeret benet eller foden uden grund.
En ekstern analyse, som regionen har fået lavet, viser, at en alvorlig underdimensionering af behandlingskapaciteten i forhold til at dække behovet for især amputationsforebyggende behandlinger kan have kostet godt 90 patienter årligt amputation på lår eller underben på grund af for sen behandling af blodprop eller åreforkalkning i benet.
Undersøgelsen dækker perioden 2016-2020, men analysen afdækker også problemer på området i mange år før 2016.
I sagen om mangelfulde brystkræftundersøgelser i Region Sjælland måtte Styrelsen for Patientsikkerhed true med påbud for at få sagen tilstrækkelig oplyst, men oplevelsen i den aktuelle sag er en anden.
»Vi oplever, at Region Midt går konstruktivt ind i sagen med henblik på at afdække sagen, spørge os til råds og tage ansvar – og vi følger sagen til dørs, så fremtidige karkirurgisk patienter kan føle sig sikre,« siger Anette Lykke Petri.