- For abonnenter
Forslag skal tage presset fra unge: »Vi er der, hvor vi er nødt til at gøre noget radikalt«
Reformkommissionen har et forslag, der skal tage farten af karakterræset på gymnasierne. Jyllands-Posten besøgte Marselisborg Gymnasium i Aarhus for at finde ud af, hvad det er der presser de unge, og hvor karakterræset kommer til udtryk?
Det er fredag formiddag på Marselisborg Gymnasium i Aarhus. Elever drysser ind og sætter sig i grupper til den morgensamling, der snart skal begynde. To drenge i T-shirt lader sig næsten synkront falde de sidste 10 cm ned på stolen. Det er en tilsyneladende tilbagelænet dansk ungdom, og lige der er det svært at tro på tidens sandhed om, at unge er pressede og stressede af samfundets, omgivelsernes og deres egne forventninger.
Jeg ville ønske, at eleverne var mere drevet af nysgerrighed og interesse end af at få så høje karakterer som muligt.
En del af problemet er det, der er blevet beskrevet som et karakterræs. Unge går i dag for meget op i at få høje karakterer, og det er baggrunden for det forslag, som Reformkommissionen præsenterede for nylig, og som går ud på at give lige adgang til alle universitetsuddannelser for studenter med et karaktergennemsnit på 9 eller højere. En test eller prøve skal derefter fordele pladserne mellem ansøgerne.
Fire 2. g’ere fortæller efter dagens samling om deres liv og deres syn på karakterræset, mens hallen tømmes for elever. Det viser sig, at det ikke er helt så enkelt med det pres. De fortæller, at de ved, at de skal skynde sig, men de har planer om sabbatår. De har høje karakterer, men de har ikke en plan for, hvad de skal bruges til.