Tænketank: Advokater skal ikke undersøge krænkelseskultur

Advokater kan ikke afdække en kultur, mener tænketank, der vil øge retssikkerhed i advokatundersøgelser.

Artiklens øverste billede
DR's generaldirektør Maria Rørbye Rønn holdt i november pressebriefing om resultatet af en ekstern advokatundersøgelse af forhold tilbage i tiden i DR Pigekoret. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Nyere sager om krænkelser i DR’s pigekor, DanBred og på TV 2 har alle det til fælles, at de har involveret en advokatundersøgelse.

Men undersøgelser som disse bør fremover ses efter i sømmene.

For ifølge en ny analyse fra tænketanken Justitia er der et behov for at afgrænse undersøgelserne. Det skal øge retssikkerheden for de involverede, lyder det.

Analysen tager udgangspunkt i 15 sager i perioden 2012-2021, hvor der er blevet gennemført en advokatundersøgelse. Sagerne dækker både over private og offentlige organisationer.

Også advokatundersøgelser om forholdene for elitesvømmere i Dansk Svømmeunion samt politiets brug af actioncards i sagen om aflivning af mink indgår i analysen.

Ifølge Justitia bør advokatundersøgelser fremover kun anvendes i forbindelse med juridiske undersøgelser. De skal ikke bruges i forbindelse med undersøgelser, som har til formål afdække kulturen i en organisation.

- At afdække kulturen i en organisation vil sædvanligvis kræve kompetencer inden for eksempelvis organisation og ledelse, sociologi eller psykologi.

- Det er ikke en juridisk opgave, og derfor vil en advokatundersøgelse sjældent være egnet til det, siger konsulent i Justitia Gerd Sinding.

Ifølge Justitia viser den samlede analyse, at der mangler mere gennemsigtighed, når der gennemføres en advokatundersøgelse.

Det skal for eksempel fremgå tydeligere, at undersøgelserne ikke er uvildige, men at den undersøgende advokat repræsenterer en klient - den der har bestilt undersøgelsen, mener Justitia.

Det betyder ifølge tænketanken, at det er klienten, som bestemmer, hvad advokaten skal undersøge eller undlade at undersøge.

- Processen er ikke gennemsigtig, og det er retssikkerhedsmæssigt betænkeligt, uanset om man er anklaget, forurettet eller almindeligt vidne, siger Gerd Sinding.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.