Sygehuspatienter falder ud af sengen og slår sig

Det kan få alvorlige følger, når patienter falder ud af deres seng, fordi sengehesten f.eks. ikke er slået op, fastslår en overlæge.

Det kan lyde absurd, at patienter risikerer at komme alvorligt til skade, mens de ligger i hospitalssengen.

Ikke desto mindre udgør sengehesten – sengens gelænder – et patientsikkerhedsmæssigt problem, der kan medføre »stor skade«, fastslår Styrelsen for Patientsikkerhed i et notat, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i sammen med en række e-mails.

På sygehusene i Region Midtjylland er det f.eks. sket gentagne gange sidste år, at patienter er faldet ud af deres seng, fordi sengehesten ikke var slået op, fremgår det af en e-mail til styrelsen.

Tit sker det, ved at patienterne vågner om natten og skal tisse. Så begynder de at kravle ud af sengen i mørke og kan falde ned.

Charlotte Larsen, oversygeplejerske på Medicinsk Afdeling på Regionshospitalet Randers

Desuden har regionen oplevet, at »rodende og urolige patienter« er kravlet over eller under sengeheste, samt at patienters arme, ben og sygehusslanger er kommet i klemme i sengehesten.

Selv om der er et stort fokus på at forebygge, at patienter falder ud af sengen, sker det desværre indimellem, siger Charlotte Larsen, oversygeplejerske på Medicinsk Afdeling på Regionshospitalet Randers.

»Det er noget af det værste, der kan ske. Patienten kan slå sig rigtig meget,« siger hun.

For at undgå, at f.eks. demente patienter falder ud af sengen, kan en løsning evt. blive, at de skal sove på en madras på gulvet. Det foreslår Styrelsen for Patientsikkerhed i et notat, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i. Foto: Aktindsigt

Senest har det været fremme, at den 90-årige Ruth Jessen i november faldt ud af sin seng på Hvidovre Hospital, hvor hun var indlagt med mavesmerter. Det førte til kraniebrud og flere brækkede knogler – og få uger senere døde hun, fremgår det af Ekstra-Bladet og B.T. samt Facebook-opslag fra hendes barnebarn. Ifølge medierne var dødsårsagen uvis, og hospitalet har beklaget faldet, men påpeget, at sengehestene var slået op.

For især de ældre patienter kan et fald fra sengen blive et spørgsmål om liv eller død, fortæller overlæge Ulrik Gerdes, som styrelsen har rådført sig hos. Han er netop skiftet job fra bl.a. lektor på Syddansk Universitet til overlæge ved Sydvestjysk Sygehus.

»Der er ingen tvivl om, at hvis man brækker noget eller styrter med hovedet først, kan det være alvorligt,« siger han.

I undervisningssammenhæng har Ulrik Gerdes gerne brugt sin egen far som eksempel, da faren hele tre gange er faldet ud af sengen efter en hofteoperation.

»Han var 85 år og blev lidt konfus efter operationen. Første aften var sengehesten ikke sat op. Så skvattede han på gulvet. Næste aften kravlede han bag om sengehesten, hvor han så hængte fast. Tredje eller fjerde aften kravlede han så over sengehesten og faldt igen,« fortæller Ulrik Gerdes.

En stikprøve fra Styrelsen for Patientsikkerhed viser, at der i løbet af tre måneder har været over 50 uheld – også kaldet utilsigtede hændelser – med sengeheste på landsplan, herunder på plejehjem.

I Region Midtjylland har der været knap 40 uheld med sengeheste i 2017. De var jævnt fordelt over regionens hospitaler, fremgår det af en e-mail.

Vil ikke ulejlige personalet

Uheldene sker typisk for patienter, der er immobile, demente, delirøse eller ikke vil ulejlige personalet om natten, skriver regionen i e-mailen.

»Det kan være patienter, der er delirøse, og derfor ikke ved, hvor de er. Eller patienter med en blodprop i hjernen, der måske ikke helt har forstået, hvad der er sket, og at de f.eks. er blevet lamme i dele af kroppen. Tit sker det, ved at de vågner om natten og skal tisse. Så begynder de at kravle ud af sengen i mørke og kan falde ned, hvis vi ikke har taget vores forholdsregler,« siger oversygeplejerske Charlotte Larsen og forklarer, at hospitalet sætter en vagt ind hos patienter med risiko for at falde.

»Så kan man sidde og holde i hånd, til de falder i søvn, og være hos dem, hvis de bliver urolige igen,« siger hun.

I notatet foreslår Styrelsen for Patientsikkerhed fem løsningsforslag, heriblandt at køre sengen så langt ned som muligt, så faldhøjden minimeres, samt at sikre, at sengehesten er i hak og låst. Desuden foreslås det, at patienten eventuelt kan sove på en madras på gulvet. Sidstnævnte har også været foreslået på et kursus på Regionshospitalet Randers ifølge e-mails.

Charlotte Larsen bekræfter, at en madras på gulvet tages i brug, hvis en delirøs patient f.eks. ikke kan falde til ro med en vagt på stuen.

»Det er sidste udvej og bruges sjældent. Der er jo et hygiejneaspekt i at ligge helt nede på gulvet,« siger hun.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.