Annonce
Indland

Forbrugerombudsmanden nedlægger forbud mod salg af opgavebesvarelser

Forbrugerombudsmanden skrider ind over for Fixminopgave.dk, der leverer opgaver for studerende og elever mod betaling. Firmaets 21-årige stifter svarer igen ved at overdrage hjemmesiden til et engelsk selskab.

På hjemmesiden Fixminopgave.dk har gymnasieelever og studerende indtil i dag kunnet købe opgave- og eksamensbesvarelser. Men nu er det formentlig slut.

Fixminopgave blev onsdag morgen kl. 8 ramt af et omgående forbud fra Forbrugerombudsmanden.

Forbrugerombudsmanden har bedt virksomheden om at give tilsagn om at stoppe med at sælge opgavebesvarelser, men virksomheden har ikke underskrevet tilsagnet. Derfor bliver sagen nu indbragt for Sø- og Handelsretten.

Vores ungdomsuddannelser er betalt af skattekroner, og formålet er naturligvis at dygtiggøre eleverne. Eleverne risikerer derfor også bortvisning, hvis de afleverer en besvarelse, som de har købt af Fixminopgave.dk.
Christina Toftegaard Nielsen, forbrugerombudsmand

Ifølge forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen krænker det almene samfundshensyn, når Fixminopgave.dk tilbyder at skrive opgaver for gymnasieelever og studerende mod betaling. Hun vurderer, at det er i strid med god markedsføringsskik, fordi det ifølge lovgivningen er forbudt at aflevere besvarelser af eksamensopgaver, der er skrevet af en anden.

»Vores ungdomsuddannelser er betalt af skattekroner, og formålet er naturligvis at dygtiggøre eleverne. Eleverne risikerer derfor også bortvisning, hvis de afleverer en besvarelse, som de har købt af Fixminopgave.dk,« siger hun.

Forbrugerombudsmanden vurderer, at salg af eksamensopgaver og andre skriftlige opgaver på de gymnasiale uddannelser modarbejder formålet med de offentligt finansierede uddannelser og eksamener. Uddannelserne har efter loven til formål at dygtiggøre eleverne gennem faglig bredde og dybde og gennem samspillet mellem fagene. Desuden skal eksamener dokumentere, i hvilken grad eleven opfylder de mål og krav, der er fastsat for faget og uddannelserne,

12-tals hjælp

Fixminopgave.dk har slået sig op på at sælge opgavebesvarelser, hvor køberne kan få leveret opgavebesvarelser skrevet af andre studerende. På hjemmesiden ligger der prislister, hvor man kan vælge at få skrevet en opgave af en person, som har fået 4, 7, 10 eller 12. Jo højere karakter, jo højere pris. Eksempelvis står der, at det koster 500 kr. i timen at få en 10-talsskribent til at lave en eksamenopgave i gymnasiet. Så hvis der er sat fem timer af til opgaven, overfører man 2.500 via Mobilepay, og senere får man en færdigskrevet opgave retur. Ønsker man hjælp fra en 12-talsskribent, er timeprisen 550 kr.

Fixminopgave.dk er ifølge hjemmesiden også leveringsdygtig i gymnasieafleveringer. Her er timeprisen 250 kr. med et gebyr på 50 kr. for hastesager. Fixminopgave.dk reklamerer også med, at man få leveret en SRP-opgave skrevet af en person, der har fået 12, koster 7.950 kr.

På hjemmesiden kan man se priserne for at få skrevet en opgave med den karakter, som man ønsker.

»Alle vores opgaver bliver skrevet fra bunden af de meste kompetente studerende og studenter. Vi er så sikre på, at vi opnår det ønskede resultat, at vi tilbyder leverings- og karaktergaranti,« hedder det på hjemmesiden.

Stærkt provokerende

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) har tidligere kaldt det »stærkt provokerende og ødelæggende for vores uddannelsessystem, at man kan købe sig til sine karakterer«.

Markedsføringsloven § 3, stk. 1

Erhvervsdrivende skal udvise god markedsføringsskik under hensynta-gen til forbrugere, erhvervsdrivende og almene samfundsinteresser, jf. dog stk. 3.

Af forarbejderne til § 3 fremgår bl.a. følgende:

”Bestemmelsen finder endvidere anvendelse på forhold vedrørende smag og anstændighed. Hensynet til smag og anstændighed skal forstås i en bred samfundsmæssig kontekst og beskytter bl.a. forbrugerne mod han-delspraksis, som krænker almene samfundshensyn.”

»Når jeg kigger på den stigende aktivitet, Fixminopgave har, må jeg bare konstatere, at det her er så alvorligt, at vi bliver nødt til at se på, om vi kan indføre et forbud,« har hun sagt til Berlingske.

Selskabet bag Fixminopgave.dk, En bedre fremtid IVS, har oplyst til Forbrugerombudsmanden, at man har overdraget sine aktiviteter til et andet selskab ved navn Fixmyassignment LTD. Derfor har Forbrugerombudsmanden også medtaget dette selskab i forbuddet.

Forbrugerombudsmandens begrundelse for at nedlægge det foreløbige forbud netop nu er, at dette års eksamensperiode begynder torsdag den 24. maj, og at virksomheden ellers vil kunne fortsætte med at udbyde opgavebesvarelser i en længere periode, indtil en almindelig retssag er afgjort ved domstolene.

Hvis virksomheden overtræder forbuddet, kan straffen være bøde eller fængsel op til fire måneder.

Forkert formulering

Den 21-årige Frederik Drews, der har stiftet Fixminopgave.dk, siger, at firmaets aktiviteter fortsætter i det engelske selskab.

»Forbrugermandens forbud er et justitsmord og en forhastet beslutning. Jeg forstår ikke, at man på den måde kan lave et forbud mod en virksomhed på det frie marked,« siger han.

»Vi tilbyder hjælp og inspiration til opgaverne. Kunderne er forskellige og har mange forskellige behov. Vi hjælper dem med deres udfordringer, så godt som vi kan.«

Ifølge Frederik Drews har man formuleret sig forkert på hjemmesiden, så man kan få det indtryk, at man kan købe færdigskrevne opgaver. For det er ikke tilfældet, siger han.

Han kan ikke se noget moralsk forkert i at tjene penge på at tilbyde opgaveskrivning for gymnasieelever.

»Jeg synes, at det er mere forkert, at skolesystemet og politikerne har sovet i timen og ikke har set det kæmpebehov, som mange unge har for at få yderligere hjælp, end skolerne kan tilbyde. Derfor bliver de klemt, og det er dem, som vi prøver at hjælpe,« siger Frederik Drews.

Frederik Drews vil ikke svare på spørgsmål om, hvor meget han har tjent på firmaet eller hvor mange kunder, det har haft. Han vil heller ikke sige, om han selv er medejer af det engelske selskab, der har overtaget Fixminopgave.dk.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her