Annonce

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Ruslands ambassade bør opdatere sin hjemmeside

Tirsdag indleder Kreml den største militærøvelse siden Den Kolde Krig. Samtidig taler man om mådehold.

Ingen interesser er så forskellige, at de ikke vil kunne forliges gennem flittigt og ivrigt arbejde baseret på retfærdighed og mådehold, sagde Ruslands mangeårige udenrigsminister i 1800-tallet, Aleksandr Gortjakov, engang.

Citatet pryder hjemmesiden for Ruslands ambassade i København. Det er positivt og en smule overraskende, al den stund Gortjakov var adelig og en af tsarens fortrolige. På den anden side – Rusland er jo stadig et slags enevælde, og man er optaget af historien, navnlig i den rigtige udgave.

Det virkeligt forbløffende er imidlertid, at man har valgt en sådan sætning, når regeringen sjældent er optaget af retfærdighed og kun i undtagelsestilfælde viser mådehold. Vi har nævnt det før, men gentager for en ordens skyld noget af det groveste, der er sket inden for de seneste år: annekteringen af Krim, opmuntringen til borgerkrig i det østlige Ukraine, understøttelse af massemorderen Bashar al-Assad i Syrien, cyberangreb mod valget i USA og trussel om atomangreb mod danske flådefartøjer. Sidste uge blev indicierne for, at russiske agenter står bag giftangreb i Storbritannien, yderligere styrket.

Som sagt, det er kun et udsnit, og uden at være nøjeregnende kan man vel sige, at det dårligt lever op til Gortjakovs smukke ord. Rusland har under den tidligere KGB-mand Vladimir Putin videreført og forfinet sit undertrykkelsesapparat hjemme og tilført ny kraft til sine tæskehold ude. Indrømmet, folk myrdes ikke længere som under Stalin, og de forsvinder ikke så diskret til Sibirien, som de gjorde indtil Mikhail Gorbatjov kom til. Mange, der tidligere var spærret inde i det kommunistiske paradis, kan i dag frit forlade landet, hvis ellers de har penge, og andre lande vil give dem et visum. Putin har sågar ændret en pensionsreform efter folkeligt pres. Men et demokrati er det ikke. Og slet ikke et retssamfund.

Rusland har under Putin forfinet sit undertrykkelsesapparat hjemme og tilført ny kraft til sine tæskehold ude.

Nu forbereder Rusland sin største militærøvelse siden 1981, da Den Kolde Krig endnu var i fuld gang. 300.000 mand, 36.000 kampvogne og mere end 1.000 fly deltager, siger russerne selv. Øvelsen finder sted fra tirsdag og hænger ifølge Kreml-talsmanden Dmitrij Peskov sammen med »aggressive og uvenlige« holdninger over for hans land.

Peskov kom ikke med eksempler, og det forstår man egentlig godt. Der er ingen militære trusler mod Rusland, i hvert fald ikke fra Vesten. Intet Nato-medlem eller europæisk land i øvrigt pønser på at overfalde den russiske føderation. Rusland har enorme problemer – en aldrende befolkning, en håbløs økonomi og et mafiadømme med tråde til Kremls inderste gemakker. Men det er selvskabte udfordringer, som andre ikke kan klandres for.

Hvorfor altså denne testosteronmarkering, som man dårligt har råd til? Et motiv kan være, at fjender udefra – virkelige eller opdigtede – kan være med til at samle et land og lede opmærksomheden fra andre dårligdomme. Et andet kan være overfølsomhed. Ruslands store forfatter Alexandr Pusjkin, som var Gortakjovs klassekammerat, skrev, at »naturligvis foragter jeg mit fædreland fra top til tå, men jeg finder det yderst modbydeligt, hvis en udlænding deler denne følelse med mig«.

Der er ingen grund til at foragte Rusland, men rigelig anledning til at kritisere dets dispositioner. Det er åbenbart ilde set. Der er en enkelt måde at komme den slags til livs på. Man kan udvise retfærdighed og mådehold. Men det er åbenbart for meget forlangt. På den baggrund burde den russiske ambassade måske finde et mere passende citat.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

 

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: DR kan ”næsten være lige meget”

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.’s besparelser.

Amerikansk kommentator: Den israelsk-palæstinensiske fredsproces er død

David Ignatius

kommentator, The Washington Post

At tale om palæstinensiske rettigheder nu om dage vækker foragt eller udløser blot en gaben. Palæstinenserne er gårsdagens problem. Selv araberne er trætte af deres stejle krav.
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her