Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Nok er nok

Ingen kan bebrejde vestjyderne, hvis de føler, at de skal bære en stor del af belastningen ved, at Danmark med statsministerens ord skal være »en af verdens bedste klimanationer«.

Danmarks grønne energieventyr er tydeligvis af så imposante proportioner, at regeringspartiet Venstre i avisen tirsdag fandt anledning til at indrykke en helsides annonce og bryste sig af »flere grønne verdensmesterskaber«.

Vi havde på denne plads gerne set en henvisning til europamesterskaberne i elpriser for de danske familier, men skal i stedet dvæle ved mængden af undladelsessynder omkring alle de fortræffeligheder, som statsminister Lars Løkke Rasmussen tydeligvis gerne vil tage æren for.

Virkeligheden er nemlig, at ”verdens bedste klimanation” er en sandhed med betydelige modifikationer – især, når det gælder belastningerne ved disse ”verdensmesterskaber”.

Den konkrete anledning er oplysningerne om, at statsejede Energinet står i begreb med at ville opføre en ny 176 km lang højspændingslinje med ledninger hængende i 25 meter høje master fra Holstebro og hele vejen ned til Tønder ved den dansk-tyske grænse.

Det skal ske på trods af, at alle partier i Folketinget – minus Enhedslisten – i 2008 besluttede, at alle højspændingsledninger skulle i jorden, hvilket er teknisk muligt.

»Regeringen har besluttet, at alle højspændingsledninger ved byerne skal være lagt i jorden senest i 2020, mens resten skal være gravet ned senest i 2030 på nær nogle store ledninger. Alle ledninger, som det er teknisk muligt at grave ned, skal i jorden,« udtalte daværende klima- og energiminister Connie Hedegaard, der kort efter blev udpeget til at være EU’s klimakommissær.

Som omtalt i avisen forklarer Energinet, at den bebudede højspændingsledning ned gennem Vestjylland vil gøre elektricitet mikroskopiske 0,7 øre billigere pr. kilowatttime for forbrugerne. Ikke mindst set i forhold til den landskabelige destruktion er de fleste forbrugere sikkert bedøvende ligeglade, da de i gennemsnit betaler 225 øre pr. kWh.

Netop opstillingen af flere og flere vindmøller og »den grønne omstilling« er begrundelsen for nødvendigheden af højspændingslinjen, men det afvises af flere eksperter.

Den bebudede højspændingslinje er en del af det såkaldte ”Viking Link” – en højspændingslinje, der skal forbinde Danmark med Storbritannien. Kun én sølle procent af den elektricitet, der skal sendes gennem ”Viking Link”, ventes at være vindmøllestrøm. Resten vil være elektricitet fra Tyskland; for en stor dels vedkommende fremstillet på kulkraftværker, der via Danmark skal sendes til Storbritannien.

Højspændingslinjen fra Holstebro til Tønder kommer oven i debatten om placering af havvindmølleparken ”Vesterhav Syd” meget tæt på land ved Nørre Lyngvig.

Ingen kan bebrejde vestjyderne, hvis de føler, at de skal bære en stor del af belastningen ved, at Danmark med statsministerens ord skal være »en af verdens bedste klimanationer«. Nok er vestkysten og Vesterhavet de optimale steder for vindenergi, men gang på gang har man på Christiansborg sagt ét og gjort noget andet.

Den nye højspændingslinje skal graves ned, som lovet af det massive flertal i Folketinget. Vestjylland repræsenterer noget af den mest vidunderlige natur i Danmark, og landsdelen skal ikke undgælde yderligere for energipolitiske ambitioner, der kan synes aldrig smukke i København, men tager sig ganske anderledes ud, når de skal virkeliggøres. Nok er nok.

Vi under gerne statsministeren en politisk succes.

Efterhånden er der så langt imellem dem, at der er tale om samlerobjekter.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.