Annonce

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Penge og princip

Den ukrainske skakstormester Anna Muzychuk er ikke længere verdensmester i lyn- og hurtigskak for kvinder.

Verdensmesterskabet fandt nemlig i de sidste dage af 2017 sted i Saudi-Arabien, og hun nægtede at spille i et land, hvor man behandler kvinder »som andenrangsborgere«, som hun udtrykte det. »Jeg vil ikke spille efter andres regler, jeg vil ikke bære abaya (islamisk heldragt, red.), og jeg vil ikke skulle ledsages, når jeg går ud,« lød meldingen, så turneringen var uden hende og for resten også uden Israel, for israelere har ganske enkelt indrejseforbud i Saudi-Arabien, og de saudiske myndigheder har ikke følt trang til at udstyre de syv israelske skakspillere med et visum; det ville i givet fald også have været første gang, man gjorde en sådan undtagelse.

Anna Muzychuks opslag på Facebook har fået 167.000 såkaldte likes og er blevet delt næsten 77.000 gange, så det har haft en effekt.

»Alle er ligeglade,« konstaterede hun i opslaget, og det er rigtigt, at der har været forholdsvis stille i de store medier om sagen, men helt ligeglade er folk ikke, i hvert fald ikke på Facebook, hvor man dog også har mindet ukraineren om, at hun jo faktisk deltog sidste år i Iran, hvor hun netop var tvunget til at bære tørklæde, mens hun nu boykotter Saudi-Arabien, hvor hun faktisk ikke er tvunget til det, fordi den internationale skakunion Fide lavede en aftale med myndighederne om, at mørkeblå eller sort buksedragt kombineret med en højhalset rullekravesweater var officielt anerkendt tækkelig påklædning under ”King Salman World Rapid and Blitz Championships” i Riyadh.

Men nok var altså nok for Anna Muzychuk; »først Iran og nu Saudi-Arabien,« skriver hun og tilføjer, at det er nogle besynderlige steder at afholde mesterskaber for kvinder. Det har hun unægtelig ret i. Men det er i hvert fald Fide ligeglade med.

At skak er politik, er naturligvis ingen nyhed. Der er skrevet tykke og stærkt underholdende bøger om de betændte opgør mellem det excentriske amerikanske geni Bobby Fischer og hans sovjetrussiske modstander Boris Spasskij, og partierne mellem afhopperen Viktor Kortjnoj og systemets mand Karpov var om muligt endnu mere anstrengte.

At sport og politik blandes sammen, er heller ikke nyt, og hvad skal man f.eks. mene om, at verdensmesterskabet i fodbold i 2022 afholdes i et land som Qatar? Diverse fodboldforbund mener helst så lidt som muligt om den sag, for her gælder det om at holde øjet på bolden og vende ryggen til de mange ubehagelige sandheder om landet.

Anna Muzychuks sag er imidlertid særlig, fordi den vedrører udøveren selv. Hun kan ikke vende ryggen til, for det er hende, der skal bære dragten og indordne sig under de særlige betingelser, som gælder for kvinder i værtslandet. Og israelerne, som traditionelt er fremragende skakspillere, må altså slet ikke være med.

Muzychuks sag er også interessant i lyset af den omsiggribende #MeToo-kampagne, der bringer store mænd til fald for overtrædelser, der kan være årtier gamle. Hvis tiden virkelig har fokus på kvinders værdighed, hvorfor lægger man så mesterskaber for kvinder i lande, der konsekvent undertrykker kvinder? Svaret er desværre enkelt: Følg pengene! Den samlede præmiesum i Riyadh var på over to millioner dollars, og set i det lys fortoner alle pæne principper sig så forunderligt. Sådan er det jo, og det er værd at huske, når store principper føres i marken i alle mulige andre tilfælde.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
JP mener: Lad fornuften råde
Det måtte komme, hvis der skulle være en rest af fornuft i behold i de fagforbund, der repræsenterer de offentligt ansatte.
JP mener: Grønland foretrækker Kina frem for Danmark
Med udenrigspolitisk tæft har regimet i Beijing iagttaget den politiske splittelse i rigsfællesskabet, og udnytter den nu til at fremme sine langsigtede strategiske interesser i at vinde fodfæste i Arktis.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu

JP mener: Lad fornuften råde

Det måtte komme, hvis der skulle være en rest af fornuft i behold i de fagforbund, der repræsenterer de offentligt ansatte.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Pas nu på med de del forlig

Louis Jacobsen
Vi skal passe på med del forlig når der forhandles overenskomster. Hvis hvert hus bare passer sit kan vi hurtigt komme til at hjælpe vores modpart. Og det er jo ikke meningen.

Blog: Arabisk tema i min mailboks

Mikael Jalving
Gid man kunne vende ryggen til nogle af de seneste nyheder fra Spanien, Frankrig, Belgien og Danmark.

Blog: Socialdemokratisk EU-drøm er i realiteten et skrækscenarie

Morten Løkkegaard
Socialdemokratiet drømmer sig til en europæisk socialdemokratisk fremtid med EU-skatter, en ny traktat med fælles EU-velfærdssystem og færre arbejdspladser i EU. Polemisk? Måske. Men det kan blive virkelighed, hvis S får magt som agt.
Annonce
Bolig
Overdådig luksus tæt på dronningen: Nu står den gamle murermestervilla helt skarp
Sådan siger Vivian Bank Egebirk, der sammen med sin mand Stefan Sørensen har totalrenoveret en gammel, klassisk patriciervilla, som grænser op til Mindeparken ved Marselisborg Slot. De holder af markant kunst, dyre dråber og rene designlinjer. Men det behøver ikke koste en formue. 
Se flere
Overdådig luksus tæt på dronningen: Nu står den gamle murermestervilla helt skarp
Sådan siger Vivian Bank Egebirk, der sammen med sin mand Stefan Sørensen har totalrenoveret en gammel, klassisk patriciervilla, som grænser op til Mindeparken ved Marselisborg Slot. De holder af markant kunst, dyre dråber og rene designlinjer. Men det behøver ikke koste en formue. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her