Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Trump på udebane

USA’s præsident indleder en 12 dages rundtur i Asien. Nordkorea har topprioritet.

Måske USA’s præsident, Donald Trump, ligefrem glæder sig til at lægge det giftige politiske klima i Washington lidt bag sig, når han i denne weekend indleder en omfattende Asien-rejse, der over 12 dage bringer ham på officielt besøg i fem lande, hvoraf Kina, Japan og Sydkorea er de vigtigste.

Presset på hjemmefronten med den rullende afdækning af hans kampagnestabs forbindelser til kredse i Rusland er lige nu massivt. Men det er ikke kun som en lynafleder fra de hjemlige trakasserier, at rejsen er vigtig. Verdens altoverskyggende sikkerhedspolitiske problem er lige nu Nordkorea. Det emne kommer til at stå øverst på dagsordenen i i hvert fald de tre nævnte lande. Selv de handelspolitiske hårdknuder i forholdet til Kina træder her i baggrunden.

Trump kan forventes at ville øge presset yderligere på navnlig Kina for at gøre mere for at gøre FN-sanktionerne mod Nordkorea og dets balstyriske diktator, Kim Jong-un, mere virkningsfulde. Præsidenten har haft held til – i modsætning til sin forgænger, Barack Obama – at få Kina med på en hårdere kurs over for regimet i Pyongyang. Kina bakker faktisk nu op om de ikke ubetydelige stramninger i sanktionsregimet, som i flere omgange er vedtaget i FN-regi i det seneste halve år. Nordkoreas livline er Kina, så Kina skal bidrage. Men spørgsmålet er fortsat, hvor mange huller der er i sanktionerne, og hvor nidkært Kina reelt vogter over smuthullerne.

Trump kan også se sig styrket derved, at Japans premierminister, Shinzo Abe, ved det nylige parlamentsvalg fik forstærket sit mandat betragteligt. Hans ambition om at trække Japan ud af skyggen fra Anden Verdenskrig og ikke mindst under indtryk af truslen fra Nordkorea få Japan placeret mere aktivt sikkerhedspolitisk flugter med USA’s vurderinger af, hvad der er nødvendigt i Fjernøsten. Shinzo Abe kan nu gå i gang med at bearbejde den japanske offentlighed med henblik på at få gennemført de nødvendige grundlovsændringer, og Trump må forventes at yde sit bidrag i Japan til, at det trækker i netop denne retning. Det er ikke kun over for sine Nato-allierede, at han presser på for, at flere må yde mere til det fælles forsvar.

Og i Sydkorea vil han blive modtaget som en beskytter og ven af en af USA’s mest loyale allierede i regionen. Sydkorea er i centrum for Pyongyangs trusler og helt afhængigt af USA’s politiske og militære støtte. Tillige har Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, under et besøg i Sydkorea reelt udvidet Natos out of area-indsatser til også at omfatte dette fjerne land. Sådan kan hans meget bastante garantier til Sydkorea på et pressemøde i Seoul i torsdags i hvert fald tolkes. Naturligvis i den hensigt at maksimere presset på Nordkorea.

Så præsidenten vil på sin Asien-rundtur være på fjern udebane geografisk, men politisk egentlig mere på hjemmebane end hjemme i Washington. I forvejen må man sige, at Trump i sit første lille regeringsår har skaffet de synligste resultater i udenrigspolitikken. Ikke alene er det lykkedes ham at smede en fastere alliance mod Nordkorea og få Kina trukket mere ind i ansvaret. Han har også over for Nato opnået, hvad ingen af hans forgængere – og slet ikke Obama – havde held til: at få de allierede til at forpligte sig mere på at øge forsvarsbudgetterne. Den erkendelse, der har bredt sig Nato-hovedstæderne af, at flere må bidrage mere, er ikke mindst Trumps fortjeneste.

Rundturens risici knytter sig til Donald Trumps personlige fremfærd. Kan han holde stilen og masken i 12 døgn i omgivelser, der lægger afgørende vægt på netop dét?

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.