Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Hvad et Swatch-ur fortæller os om tidens kunst

Først dræbte vi forestillingen om Gud, så ødelagde vi forestillingen om det skønne.

Ligesom mange mænd på min alder har jeg noget med armbåndsure. Lige siden jeg købte mit første for konfirmationspenge tilbage i det 20. århundrede – et Mora med brun skive og læderrem til 395 kr. hos Ragnar Ure i Odense – har jeg følt mig nøgen uden. Jeg har derfor et par stykker liggende i skabet, heriblandt et Certina fra dengang, jeg mødte min kone, et Breil fra Milano og et Seiko fra Japan. Ikke noget dyrt og fancy, bare ure, jeg kan lide. Det er de eneste smykker, jeg ejer.

I går var jeg ved at købe ét mere. Et Swatch. 

For de, der ikke allerede ved det, laver Swatch ure i plastic til det samme som skjorte, et par pæne bukser eller en god flaske whisky koster i lufthavnen. Nogle af dem er dekoreret med kunstneriske motiver, ikke kun moderne krimskrams og biennalekunst, men også motiver fra ældre og egentlige kunstværker, Leonardo da Vincis ”Mona Lisa”, Gustav Klimt, van Gogh og Modigliani. Urene er fremstillet i samarbejde med museer som Louvre og Centre Pompidou i Paris, Rijksmuseum i Amsterdam og Moma i New York. Der kommer hele tiden nye modeller; man kan se dem på virksomhedens hjemmeside.

Nogle vil mene, at det er kitsch at bruge kunsten i denne kommercielle sammenhæng. Det er det muligvis også. Men hvis disse armbåndsure får nogle moderne mennesker til at sætte bare lidt mere pris på skønheden, altså de sanselige, æstetiske og åndelige kvaliteter ved figurativ kunst, så lever jeg fint med denne form for kommercialisering. Ja, jeg vil tilmed gerne støtte den, for vi har brug for den. Brug for at få sansen for kunst tilbage – og op. Op fra det moderne hul, kunstverdenen faldt i for snart 100 år siden, hvor skønheden blev ætset bort ved hjælp af abstrakte idéer, politisk agitation, klatmaleri og lange katalogtekster, der skulle forklare meningen med galskaben.

Jeg har sagt det før og gentager gerne: Først dræbte vi forestillingen om Gud, så ødelagde vi forestillingen om det skønne.

Det ur, jeg fik øje på, er inspireret af Piet Mondrians smukke geometri og værket ”Rød, Blå og Hvid” fra 1930. Vist er maleriet abstrakt og et forsøg på at befri kunsten fra naturalisme, men det er grafisk meget slidstærkt. Uret bærer geometrien videre i en brugsgenstand; jeg synes, det er kreativt genbrug, ikke banalt. Uden at være ekspert i farvelære kan selv jeg se, at den røde og hvide viser på den sorte urskive udnytter farverne og gør geometrien levende. Jo mere jeg ser på uret, jo mere vil jeg mene, at det er lidt af et mesterstykke i design og funktion.

Jeg stod og betragtede det i en montre i lufthavnen i Alicante. I samme øjeblik tikkede der en besked ind i min lomme. Det var knægten. Han spurgte, om der kunne blive råd til et nyt pulsbælte; han havde slidt det gamle op over vinteren. Jeg vidste, at prisen for et nyt var nogenlunde den samme som for uret. Det gjorde valget nemt.

Men det er stadig et smukt ur. Et tikkende modstykke til vor grimme og teoretiske samtidskunst.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.