Dette er et internationalt debatindlæg: Jyllands-Posten har sammensat et korps af kommentatorer, der debatterer og analyserer verden omkring os.

International debat

60-års fødselsdag bliver uden stor fest

De seneste 10 år har været de sværeste i EU’s historie. Samarbejdet har været igennem en række kriser. Men trods megen dommedagssnak støttes EU fortsat af et solidt flertal af EU’s befolkning.

EU

Poul Skytte Christoffersen er tidligere dansk EU-ambassadør og nuværende bestyrelsesformand i Tænketanken Europa.

Da EU for 10 år siden fejrede sin 50-årsdag, var det med festligheder i alle hovedstæder. 60-årsdagen bliver en mere beskeden affære – begrænset til en kort ceremoni i Rom med deltagelse af stats- og regeringscheferne.

I et EU uden Storbritannien er Danmark klart det land, der – i hvert fald formelt – står længst ude i periferien.

Det seneste tiår har været det sværeste i EU’s historie. Samarbejdet har været igennem en række kriser. De fleste er kommet udefra – den største finanskrise siden 1930’erne, den mest omfattende migrant- og flygtningebølge i efterkrigstiden og udenrigspolitiske omvæltninger. Det Arabiske Forår, Libyen og Syrien samt Ruslands voksende stormagtsambitioner. Men EU kan ikke frakende sig sit ansvar for, at det er gået så galt, som det gjorde. Finanskrisen startede nok i USA med ”subprime loans” og Lehman Brothers’ fallit, men den afslørede samtidig alvorlige fejl i eurokonstruktionen, især den manglende kontrol med den finansielle sektor. Flygtningekrisen gjorde det med al tydelighed klart, at fri bevægelighed af personer inden for EU ikke kan fungere uden en effektiv kontrol med de ydre grænser, som viste sig ikke at eksistere.

Cand.mag. i EU-studier: 60-års fødselar ser ud til at stå på gravens rand

Læg hertil en britisk beslutning om at forlade EU, og det bliver forståeligt, at EU-begejstringen er begrænset. Med den megen dommedagssnak overser man imidlertid, at såvel EU som euroen fortsat støttes at et meget solidt flertal af EU’s befolkning, som vi så det ved det hollandske valg i sidste uge. Der mangler også opmærksomhed på, hvor meget der er gjort for at rette op på svaghederne. En mere seriøs overvågning af medlemslandenes offentlige finanser og skabelsen af en bankunion med fælles tilsynsmyndighed er store skridt fremad. Antallet af flygtninge og illegale immigranter er nu en brøkdel af, hvad det var for to år siden, og risikoen er ringe for, at EU-landene igen skulle komme ud i en situation, hvor man totalt taber kontrollen. Der er stadig meget at gøre, og man må forstå, at mister man først borgernes tillid, tager det tid at vinde den tilbage.

EU har nu en solid vækst og betydeligt sundere offentlige finanser (budgetunderskud og gæld) end USA og Storbritannien, men oven på en meget dramatisk – og nok overdreven hård – økonomisk kur. Selv om arbejdsløsheden er i fortsat fald, er situationen ikke tilfredsstillende. I det nordlige og centrale Europa nærmer man sig fuld beskæftigelse, mens Sydeuropa, og især Italien og Grækenland, halter langt bagefter. At skabe en mere ensartet udvikling i økonomien er EU’s største aktuelle udfordring.

Meget på spil

Det er også afgørende at sikre en ordnet skilsmisse fra Storbritannien, selv om det ikke er let, når briterne siden folkeafstemningen har fortsat med at lukke døre – fravalg af det indre marked, udtræden af EU’s toldunion og en overdreven tro på, hvad der kan opnås af markedsåbninger uden for EU. Risikoen for et kaotisk brud kan langtfra udelukkes. Men vi taber alle, hvis det sker.

Rom-mødet vil åbne en refleksion over, hvordan vi skaber ny fremgang i samarbejdet. Prioriteten er at få løst de konkrete problemer, vi står overfor. Dette inkluderer udnyttelse af den styrke, EU har som verdens største handelsområde. Det er blevet endnu vigtigere i en verden med en protektionistisk amerikansk præsident.

JP mener: Efter Holland: Nu må der fart på EU’s reform af sig selv

Der har i optakten til Rom været talt meget om en fremtid med EU i flere hastigheder. Det er ikke første gang, at denne hest trækkes af stalden, når det knaser i samarbejdet. Når det nu sker igen, er det især udtryk for frustration over for politisk obstruktion fra især Polen og Ungarn. Men det er svært at se, hvorledes et mere differentieret samarbejde kan være svaret på disse udskejelser. Man ønsker næppe at stille landene frit mht. overholdelse af demokratiske rettigheder, flygtninge eller klimaforpligtelser. Det er også svært at se, at modellen er svaret på EU’s øvrige problemer. Storbritannien fik over årene mange undtagelser, men det hindrede ikke udmeldelsen. I et EU uden Storbritannien er Danmark klart det land, der – i hvert fald formelt – står længst ude i periferien. Det kunne der måske være grund til at tænke lidt over.

Poul Skytte Christoffersen er tidligere ambassadør for Danmark ved EU og formand for Tænketanken Europa.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
EU
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Nyhedsbreve
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Du er blandt venner i en boghandel

Mikael Jalving
Når du træder ind i en af disse endnu eksisterende katedraler, er det som at træde ind i en tidskapsel og mærke, hvor meget du har misset i mellemtiden.
Annonce
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her