Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Ingen konkurrence på elmarkedet

Artiklens øverste billede
Det er svært som forbruger at skabe sig et overblik over den reelle pris på el, efter at introduktionsperioden er udløbet. Arkivfoto: Peter Hove Olesen/Polfoto

Det frie elvalg har bl.a. haft til formål at fremme konkurrencen og innovationen på elmarkedet og samtidig give forbrugerne lavere priser.

Som forbruger og aktør på elmarkedet ønsker jeg enkelhed og gennemsigtighed, lavere priser og dermed potentielt flere danskere, der aktivt træffer et valg.

Man spørger dog uvægerligt sig selv, om elmarkedet er tilstrækkeligt gennemsigtigt, om man har skabt de nødvendige forudsætninger for, at forbrugeren kan træffe et kvalificeret valg af elselskab, og om der reelt er tilstrækkelig konkurrence på markedet, når kun ca. 2 af 10 danskere har benyttet sig af det frie elvalg, mens 9 af 10 nordmænd har gjort det samme.

Nogle aktører på elområdet har forsøgt at få fat i kunderne ved at tilbyde de såkaldte introduktionstilbud. Man får som kunde med andre ord en lav pris på sin el i eksempelvis fire måneder, hvorefter man flyttes til et dyrere produkt.

Ringe gennemsigtighed

Problemet i forhold til gennemsigtigheden er, at det af Elpristavlen (en hjemmeside, der drives af brancheorganisationen for elselskaberne i Danmark) under de variable priser kun er fremgået, hvor meget du skal betale, mens selve introduktionstilbuddet er gældende. Det har altså som forbruger ikke været muligt at skabe sig et overblik over den reelle pris, man får, når introduktionsperioden er udløbet, hvilket må siges at udhule gennemsigtigheden på Elpristavlen og på elmarkedet som helhed.

Plads til forbedringer

I forhold til hele konkurrencesituationen på elmarkedet er der så sandelig også plads til forbedringer. Energitilsynet konkluderede i efteråret 2012, at forsyningspligten har hæmmet både innovationen og konkurrencen på elmarkedet. Med forsyningspligten, der sikrer forbrugere, som ikke aktivt har foretaget et valg af elselskab, et på forhånd prisreguleret standardprodukt, skaber man ikke et tilstrækkeligt incitament hos forbrugeren til at benytte sig af sit frie valg og handle på elmarkedet. Forbrugerne presser således ikke leverandørerne til at konkurrere og levere lavere priser samt fokusere på at udvikle deres produkter.

Derfor må forsyningspligten, som Energitilsynet anbefaler, afskaffes, og Elpristavlen må allerede nu gennemgå væsentlige forbedringer, som sikrer fuld gennemsigtighed. Den nye elpristavle skal efter planen lanceres i oktober 2014, hvis ellers det politiske system, der pt. har bolden, beslutter sig for, hvem der skal stå for værktøjet. Men hvorfor i det hele taget vente til 2014?

Som forbruger og aktør på elmarkedet ønsker jeg enkelhed og gennemsigtighed, lavere priser og dermed potentielt flere danskere, der aktivt træffer et valg af deres leverandør af el. Der skal slås et slag for gennemsigtigheden, benyttelsen af det frie elvalg og konkurrencen allerede nu. Sker det, kan vi måske i en nær fremtid gøre os forhåbninger om, at 9 af 10 danskere gør brug af det frie valg, som det er tilfældet i Norge, og at der rent faktisk kommer konkurrence på det danske elmarked.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.