Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Vi har brug for en velfærdsløsning for alle

På Folkemødet har der lydt mere eller mindre enslydende beretninger fra alle dele af vores velfærdsstat: I hjemmeplejen mangler der tid til at pleje de ældre. Der løbes alt for stærkt på sygehusene. I undervisningssektoren mangler der tid til at forberede undervisningen og knytte gode relationer til hver enkelt elev. Alle steder er man ramt af de seneste års nedskæringer – nogle steder af rigtig mange års nedskæringer.

Samtidig fyldte den nyligt overståede overenskomstproces også godt i Folkemødets debatter. Men hvorfor ikke kæde de to processer sammen? ”En løsning for alle” var budskabet i flere måneders kamp for en ny overenskomst, og vi har åbenlyst også brug for ”en velfærdsløsning for alle”. Dette gælder især, når man tænker på, at en væsentlig del af grundstemningen i OK18 netop var den fælles erfaring opsummeret i formuleringen ”nok er nok”. Det var denne grundstemning tilsat et klart fælles ønske om respekt for offentligt ansatte, der gjorde fællesskabet så stærkt. Vi har med andre ord brug for en fortsat bevægelse, der forener faggrupperne i en kamp for at få genskabt ordentlige forhold i velfærdssamfundet.

”En velfærdsløsning for alle” skal først og fremmest signalere, at det ikke er nok at fjerne 2 pct.-nedskæringer på enkelte områder. Ingen borger skal lades i stikken, når velfærden skal genskabes – ingen ældre skal mangle god pleje, og ingen børn og unge skal mangle opmærksomhed fra pædagogen eller læreren. Helt konkret opfordrer jeg hermed toppen i alle faglige organisationer til at gribe energien fra OK18-processen og indkalde til møder for at skabe en ny bevægelse på tværs af forbund og hovedorganisationer. Der var allerede pres i forbindelse med forhandlingerne om kommunernes økonomi, og vi kan passende sætte finanslovsforhandlingerne som næste sigtepunkt for mobiliseringerne. Brug den fælles styrke, vi har i fagbevægelsen, og som vi f.eks. viste ved at samle 10.000 tillidsrepræsentanter i Fredericia til at genopbygge vores velfærdssamfund.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Debat: Strøm tænder håb for millioner

Thomas Gringer Jakobsen
Alene siden 2010 har 40 lande nået målet om at give hele befolkningen adgang til elektricitet. Faldende priser på solcelleteknologi har sat ekstra gang i udviklingen.
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere
Viden
Sygemeldte: Intensiv aktivering gør mere skade end gavn
Ny dansk forskning viser, at det ikke hjælper kun at skrue op for psykologtimer og genoptræning til sygemeldte - tværtimod. I stedet skal arbejdspladserne inddrages. 
Se flere
Sundhedsministeren gav mig en bredside - her kommer fakta
I JP Aarhus forleden giver sundhedsminister Ellen Trane Nørby mig en ordentlig bredside på baggrund af et indlæg, jeg har skrevet om ministerens underfinansiering af et landsdækkende psykiatrisk akutberedskab. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her