Fem fif, når du anlægger køkkenhave

Hvor skal køkkenhave placeres, og hvilken jord skal man plante i? Få fem råd, som kan hjælpe dig i gang med projekt køkkenhave.

Artiklens øverste billede
Når du skal anlægge en køkkenhave, kan du vælge afgrøder såsom gulerødder, ærter, radiser, broccoli eller asparges. Foto: Arkivfoto/Bolius

1. Hvor skal du placere din køkkenhave?

Placér din køkkenhave på det mest solrige sted i din have. Selv om der er meget sol, er der ikke sol 24 timer i døgnet, så den skal nok få lidt skygge. Den bedste placering til et drivhus er et sted i haven, hvor der kommer vandrende skygger midt på dagen – f.eks. fra et træ.

Prøv også at placere køkkenhaven et sted, hvor der ikke er helt vindstille. Fugtige sommerdage uden meget vind aktiverer ofte svampesygdomme, og derfor er let vind og meget sol godt for din køkkenhave.

Placeringen gør især en forskel først og sidst på sommersæsonen, da det betyder, at du forlænger din vækstsæson. Hvor længe kommer an på placeringen og vejret.

2. Hvilken jord skal jeg plante i?

Sørg for, at jorden i din køkkenhave hverken er for sandet eller for lerholdig. Hvis den er for sandet, føles jorden lidt som på en strand, og hvis den er for leret, kan du mærke det, når du stikker en spade i jorden.

Ved stiv lerjord fræser du cirka 10 cm ned og vasker grus eller sand (0-0,4 mm) i jorden, så den bliver lettere. Dette er på gefühl. Prøv dig frem, og bland evt. mere i.

Er jorden for sandet, altså for let, mangler den i bund og grund organisk indhold. Fræs de øverste 10 cm, og bland noget omsat kompost eller muldjord ud i køkkenhavejorden. Igen er du nødt til at prøve dig frem i forhold til mængde. Læg efterfølgende 3-5 cm kompost ud i bedet hvert år.

Når jorden får en god struktur, er den meget bedre og lettere at dyrke grøntsager i. Husk, at jorden i en køkkenhave skal plejes og vedligeholdes. Det kan godt tage flere år at skabe en god køkkenhavejord, så du bør gå til opgaven med tålmodighed.

Du kan også etablere et højbed, hvis du gerne vil have urtehaven afgrænset og hævet fra jorden. Så har du også god kontrol over, hvilken jord du fylder bedet med. Der kommer dog lige så let ukrudt i højbede som i almindelige bede. Der er bare ikke ukrudt i den nye jord, du køber.

Hvis du anlægger et højbed, skal du regne med, at du skal vande køkkenhaven oftere. Jorden i et højbed udtørrer hurtigere end i et almindeligt bed.

Anlægger du din køkkenhave, hvor der for nylig har været græsplæne, skal du være opmærksom på, at eksempelvis kartofler og gulerødder kan blive angrebet af smælderlarver. De gnaver sig gennem rodfrugter og gør dem uanvendelige. Smælderlarver forsvinder af sig selv efter en eller to sæsoner uden græsdække, uden at du behøver at foretage dig noget.

3. Hvad skal jeg så i køkkenhaven?

Vælg afgrøder, som du kan overskue at holde. Hvis det er første gang, du dyrker grøntsager, så vælg nogle af de lette. Det kan f.eks. være salat, krydderurter, gulerødder, rødbeder, ærter, bønner og radiser. Begynder du med disse, går det sjældent galt.

Når du er blevet lidt mere rutineret i at holde øje med nattefrost og jordstruktur og ved, om du gider udføre det arbejde, som en køkkenhave trods alt kræver, så kan du med fordel forsøge dig med sværere vækster.

Prøv f.eks. broccoli eller asparges, som er noget af det sværeste at dyrke i Danmark, fordi de let bliver angrebet af alverdens skadedyr. Brug insektnet mod sommerfuglelarver.

Husk at skifte mellem forskellige slags afgrøder i køkkenhaven, så du undgår, at jorden bliver udpint. Der skal helst gå tre-fire år mellem, at du planter en grøntsag samme sted igen.

4. Hvordan sår jeg i køkkenhaven?

Du kan så på to forskellige måder: række eller bredsåning. Husk at kultivere jorden først, som beskrevet ovenfor.

Gode tidlige grøntsager er radiser, spinat og salat, der bedst spirer ved lidt lavere temperaturer end andre grøntsager

Alle slags blomsterfrø samt gulerødder, rødbeder og radiser skal du ikke forkultivere i drivhus, men så direkte i jorden.

De sarte og senere afgrøder (bønner, majs) er gode at forkultivere i drivhus. I princippet kan du forkultivere det meste undtagen ovennævnte.

Sår du på en række, så kig på frøposen. Her står, hvor lang afstand der skal være mellem hvert frø og mellem rækkerne.

Når du bredsår, markerer du et areal i din køkkenhave, hvor den valgte grøntsag skal vokse vildt. Drys frøene tilfældigt, men jævnt ud i det afmærkede område, og dæk dem forsigtigt med jord, som du river meget varsomt.

Når planterne vokser op, kan du tynde ud, så de har plads til at vokse hver især.

Ved sarte vækster – f.eks. varmekrævende bønner, porrer, selleri og kålplanter – kan du vælge at forkultivere dine planter, så de er stærkere, når du sætter dem ud i køkkenhaven.

Hvis din køkkenhave ligger tæt på, hvor du opholder dig i haven, kan du så sommerblomster i enderne af dine bede, så køkkenhaven får en større prydværdi. Du kan f.eks. vælge morgenfruer eller fløjlsblomst. Sidstnævnte er en nytteplante i køkkenhaven, hvor den “renser” jorden for nematoder, der giver jordtræthed ved bl.a. kartofler.

5. Hvordan passer jeg køkkenhaven løbende gennem sæsonen?

Vand din køkkenhave, når den trænger. Stik fingrene i jorden, og mærk efter. Kig også efter, om bladene hænger på planterne. Hvis jorden ikke bliver vandet og får tilført næring, vil du få et dårligt udbytte.

Du kan give din køkkenhave ekstra kompost eller almindelig blandingsgødning hver anden eller tredje uge. Fordel den jævnt mellem rækker og planter.

Sørg desuden for at vande ekstra i perioder, hvor der er meget tørt. Vand helst om aftenen ved solnedgang, så planterne kan udnytte vandet natten igennem. Fordampningen er også mindre på denne tid, så du sparer på vandet.

Fjern løbende ukrudt, og vend forsigtigt jorden omkring planterne med en rive. Gør det gerne i fuldt solskin, da det får ukrudtet, hvis rødder er revet over, til at visne.

En god tommelfingerregel er at gå køkkenhaven igennem med et lille hakkejern eller skuffejern hver uge i vækstsæsonen. Så bliver ukrudt aldrig et problem i din køkkenhave.

Artiklen er publiceret i samarbejde med Bolius

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.