Gode råd og løftede pegefingre før stort biltræf
Efter flere års politikontrol og bøder har arrangørerne bag Danmarks Hurtigste Bil en helt speciel opfordring til deltagerne.
I en verden med masser af nye og næsten ubrugte elbiler er der stadig plads til motorbrøl, benzindampe og dækstriber. Det handler om Danmarks Hurtigste Bil, som stadig kan tiltrække tusindvis af entusiaster med benzin i blodet.
Arrangementet startede tilbage i 1998 på den tidligere Vandel Flyveplads, hvor der var fri leg på et lukket område med konkurrencer i forskellige discipliner for de begejstrede biler. Fra 2016 har arrangementet fundet sted på Padborg Park, hvor der også er rigelig plads. Efter at være blevet aflyst på grund af corona i 2020 og 2021 er DBH så småt ved at komme op i gear igen.
Gennem årene har arrangementet dog tiltrukket opmærksomhed på grund af politiets fokus på både de ofte modificerede biler og kørestilen. Dette fik især konsekvenser sidste år, da mange af deltagerne blev stoppet på de offentlige veje i området og fik bøder. Folkene bag festivalen mente, at politiet havde en meget lav tolerancetærskel.
Arrangørerne vil gerne være forberedt inden årets DBH, der finder sted fra fredag den 26. maj til søndag den 28. maj. Derfor kommer der en opfordring fra Tom Pedersen, indehaver af Padborg Park I/S, der står for arrangeringen af DBH.
»Hvis du har en sjov bil, og hvis du bare er det mindste i tvivl om, hvorvidt den vil bestå synet på den lokale synshal, så lad enten bilen blive hjemme eller transportér den på en trailer til DHB. Selve DHB foregår på et lukket, afspærret område, hvor arrangementets regler gælder, men på tilkørselsvejene til Padborg Park gælder færdselsloven, og det er den, politiet håndhæver. Det er ikke sjovt for nogen, hvis bilfestivalen begynder med en bøde, en synsindkaldelse eller nogle klippede nummerplader, «siger Tom Pedersen.
På det lukkede område, hvor festivalledelsen har beføjelser, er rammerne brede, når de kraftfulde biler med deres ofte mange hestekræfter skal køre under kontrollerede forhold.
Mange konkurrencer
Lørdag er hoveddagen. Den byder blandt andet på en accelerationskonkurrence over 201 meter på Padborg Parks langside. Det er den disciplin, som DBH oprindeligt blev opbygget omkring. Men der er også gang i banesektionen, hvor der er mange sving - herunder seks næsten 90-graders sving inden for nogle hundrede meter - som bruges til DHB Drift Challenge. Det er for øvede og erfarne driftere.
Den klassiske Padborg Parks paddock, som normalt huser teams i Super GT-klassen, bliver i denne weekend også omdøbt til brænderpladsen.
Her køres der dels ”Rookie Drift” for begyndere inden for drift og dels brændes der dæk af. Det sidste foregår ved, at deltagerne kører deres skrotmodne biler op mod en tonstung betonklods og giver den gas, indtil dækkene eksploderer med et brag, og stykkerne fra de ødelagte dæk flyver i luften.
I pauserne sørger et erfarent hold fra Fair Girls for at vaske de biler, der er blevet beskidte i løbet af natten. Samtidig er festivalpladsen fyldt med specielle køretøjer, lige fra motoriserede haveborde til cabrioleter skabt af vinkelslibere. Dagen slutter med fest og præmieoverrækkelser i forberedelse til søndagen, som er den store finaledag.
I sin storhedstid havde DBH 15.000 deltagere.
De seneste år har antallet været betydeligt lavere, og arrangørerne forventer, at 7.000-8.000 gæster vil lægge vejen forbi i år.