*

Indland

Khader: Multikulturalisme har fejlet alle steder

Udmeldinger fra muslimske unge understreger, at der er brug for et paradigmeskift i Danmark, siger Khader.

- Multikulturalismen har fejlet alle steder. Naser Khader mener, at det nu er synligt både i Danmark og i resten af verden. Foto: Jens Dresling

Naser Khader er ikke længere optimist på Danmarks vegne.

Han er dybt bekymret for, at landet er ved at blive opsplittet i parallelsamfund uden sympati og forståelse for hinanden.

På De Konservatives landsråd i weekenden kommer han med en kontant konstatering:

- Multikulturalismen har fejlet alle steder.

Naser Khader mener, at det nu er synligt både i Danmark og i resten af verden.

- I forhold til Danmark har jeg indtil for nylig tænkt, at det nok skal gå. Jeg har haft en optimistisk holdning om, at efter tredje eller fjerde generation, så er man en del af Danmark, ligesom jøderne.

- De praktiserer de jødiske ting privat, men i det offentlige rum er de en del af Danmark og bruger danske navne. Man bliver kulturelt assimileret, men bevarer sin baggrund.

- Men den vej går det ikke, siger Naser Khader.

Han kalder det en øjenåbner, at tredje- og fjerdegenerations tyrkere for nylig stemte med præsident Erdogan i flere europæiske lande:

- De leger tolerante, men stemmer Tyrkiet væk fra retsstaten og i fascistisk retning. De er mere loyale over for deres bedsteforældres hjemland, end det land hvor de er vokset op, og som har givet dem alt.

- Vi har også eksempler på, at folk aldrig kunne finde på at sige, at de er danske, selv om de er født og opvokset her. Det at være dansk er et skældsord i ghettoområder, siger Naser Khader.

Udviklingen er dybt alvorlig, når man ser på, hvordan det kan ende, mener Khader.

Han mener, at der er behov for et paradigmeskift i Danmark. For det første skal det være slut med, at man spontant kan søge asyl i Danmark. I stedet skal Danmark via kvoteflygtninge i højere grad styre, at de, der kommer til landet, vil Danmark.

Og så skal Danmark væk fra blød integration:

- Vi må væk fra den laissez faire-holdning om, at det nok skal komme. Så længe vi har den, så sker der ikke ændringer.

- Vi skal ikke kun kræve assimilation i forhold til demokrati og frihedsrettigheder. Vi skal også kræve kulturel assimilation, siger Naser Khader.

For nylig konstaterede foreningen Muslimsk Ungdom i Danmark, at "assimilation er fuldstændig udelukket". I en udtalelse på foreningens hjemmeside hedder det:

- Vi er ikke fremmede indvandrere i Danmark, men født og opvokset her på lige fod med andre etniske danskere og har derfor retten til at definere landets værdier - på lige fod med andre danske ikke-muslimer.

Udtalelsen understreger, at det går den forkerte vej, mener Khader:

- Jeg er ikke så optimistisk, som jeg har været tidligere. Jeg er bekymret for mine børns fremtid.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland

I tunens slipstrøm

Det er lykkedes danske og svenske biologer at fange og mærke 18 blåfinnede tun, som nu svømmer og samler viden om deres vandringer i havene.
Annonce
Annonce
En afstikker værd: Det italienske fata morgana-slot midt i Kanalen
Premiere-aktuelle Victoria & Abdul kaster lys over dronningens senere år, og mange af scenerne er filmet på og omkring slottet, hvor det meste står som på Victorias dødsdag. Vi var på besøg. 
Se flere
Biler
Larmer dækkene på din bil? Her er guiden til en op til 30 pct. mere lydsvag bil
En række rustbehandlingscentre er nu klar med behandling, der sænker lydniveauet i bilen. Det kan give resultater, men afhængigt af bil, underlag og øret, der hører. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her