*

Indland

Islamforskning kritiseres for berøringsangst over for islam

Danske islamforskere har forsvaret islam frem for at gå kritisk til værks, lyder kritikken fra forskere. En tidligere integrationsminister giver dem ret.

Formanden for Forum for Islamforskning, professor Thomas Hoffmann, Københavns Universitet, peger på, at forskningen har forsømt at se på religionen. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt

Dansk forskning i islam har gennemgående været for fokuseret på at forsvare og forklare islam frem for at kaste et kritisk blik på de mere mørke sider i religionen. Det mener nogle islamforskere, som peger på, at det har fået konsekvenser for integrationen og for politikernes muligheder for at handle og gribe ind over for parallelsamfund.

»Hvis fagmiljøerne signalerer, at der ikke er noget problem i langt størstedelen af moskéerne, er det jo det, som politikerne agerer efter. TV 2-dokumentaren viser ikke noget, som jeg ikke har påvist for 5-10 år siden. Men jeg oplevede, at der i islamforskermiljøet var stærk modstand mod at tage de problemstillinger op,« siger lektor ved Aarhus Universitet Tine Magaard, som tidligere var konsulent ved Integrationsministeriet.

Formanden for Forum for Islamforskning, professor Thomas Hoffmann, Københavns Universitet, peger på, at forskningen har forsømt at se på religionen.

»Det er på sin vis meget ironisk, men i islamforskningen er der en tendens til at nedtone islams betydning og i stedet forklare sig ud fra kulturelle, politiske og økonomiske faktorer og sige, at det er ligegyldigt, hvad der står i helligskrifterne,« siger han.

Den konservative integrationsordfører, Naser Khader, er enig i kritikken.

»Islamforskerne agerer som islams advokater frem for forskere. Man ser muslimerne som ofre og islam som en misforstået religion,« siger han.

Tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) mener, at »hele det politisk korrekte segment selv er ude om, at højrefløjen har fået fremgang«.

Manu Sareen (R), tidligere integrationsminister, siger, at kritikerne har en pointe:

»Folk er naive, hvis de tror, at religionen ikke spiller en rolle.«

Professor Garbi Schmidt, RUC, har blandt andet forsket i kulturmøde og multikulturalitet. Hun afviser blankt kritikken.

»Jeg er uforstående over for påstanden, at dansk islamforskning ikke skulle være kritisk. Det mener jeg absolut, at vi er,« siger hun.

Følg
Jyllands-Posten
LA’s integrationsordfører: Lad os skubbe mørkemændene frem i lyset
Christina Egelund, integrationsordfører (LA)
Lad os ikke hjælpe dem, der ikke vil det frie, åbne samfund, men lad os i stedet værne om demokratiets fundament. For undskyld mig, men hvis ikke forsvarer ytringsfriheden, hvem skal så?
JP Aarhus mener: Tak for dialogkaffe
Det er svært ikke at fatte en eller anden form for sympati, når den 87-årige overrabbiner Bent Melchior besøger Grimhøjmoskéen i Aarhus.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Biler
David hjalp os med adressen
Hurtig respons fra en af stemmerne bag Opels nye Onstar-system, der både kan hjælpe og guide under kørslen. Vi har testet systemet i praksis. 
Se flere
Viden
Myrer kan finde hjem, selvom de går baglæns
Når myrer skal hjem til boet med blade eller døde insekter, går de baglæns og slæber byttet foran sig. Alligevel kan de godt finde hjem, og forskere har nu opdaget et slags indre kompas, der giver myrerne denne evne. 
Se flere
»Aarhus virker som en 17-årig teenager, der har fået øje på sig selv i spejlet og tænker: Jeg er egentlig ret lækker«
Selv om der foregår ”lige lovlig meget selvspejling” i øjeblikket, er Aarhus på vej mod noget rigtig godt, hvis man spørger journalist Stig Olesen og fotograf Carsten Ingemann. De har netop udgivet vandrebogen ”Åh Aarhus”, der på ironisk vis forsøger at afdække dna’et i den by, som på en og samme tid giver dem lyst til at juble og krumme tæer. Og makkerparret holder ikke igen – hverken i forhold til fordommene, stereotyperne eller byens skud forbi mål. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her