*

Her er bedst at bo
Indland

Patientbehandling forringes af journalregler

Helbred: Læger risikerer påtaler for at kigge i patientjournaler, selv om det sker efter patientens eget ønske.

Foto: Mads Winther.

Reglerne om elektronisk adgang til patientjournaler er forældede og administreres nu så stramt af regionerne, at det går ud over behandlingen af patienterne.

Sådan lyder det fra flere patientforeninger, speciallæger, forskere samt Lægeforeningen. Selv om en patient udtrykkeligt ønsker, at en læge logger sig ind og kigger på f.eks. røntgenbilleder, sygehusnoter eller scanningsbilleder i patientens elektroniske journal, er det forbudt for lægen at følge patientens ønske, hvis lægen ikke har patienten i såkaldt aktuel behandling.

Flere læger har den seneste tid fået påtaler eller løftede pegefingre af regionerne for at kigge i de elektroniske patientjournaler, selv om det er sket på patienternes foranledning.

»Man afskærer dermed patienter fra at gå til en anden læge og få en slags second opinion, hvis man er utryg. Det bør helt klart være patienten selv, der bestemmer, hvem der skal kigge i journalen,« lyder det fra Lars Engberg, formand for Danske Patienter.

Samme pointe har Patientforeningen.

»Én læge kan ikke vide alt om alle sygdomme. Derfor kan patienten have behov for at bede en anden læge om at kigge i sin journal, og det bør selvfølgelig være muligt, uden at lægen risikerer påtaler og fyringer,« siger foreningens landssekretær, Niels Jørgen Langkilde.

Patientforeninger, forskere og læger kritiserer samtidig, at patienter, der af deres egen læge er henvist til f.eks. privatpraktiserende reumatologer og neurologer, risikerer at få en dårligere behandling end patienter, der henvises til reumatologer og neurologer på sygehusene. Det skyldes, at de privatpraktiserende speciallæger ikke må få adgang til regionernes elektroniske patientjournalsystemer, men er henvist til at bruge sundhed.dk-systemet, som ikke indeholder f.eks. scannings- og røntgenbilleder.

Risikoen for misbrug

»Det er helt grotesk. Mine patienter er blevet henvist til mig fra egen læge, jeg har overenskomst med sygesikringen, og det er regionerne, der betaler. Alligevel må jeg ikke gå ind i den elektroniske patientjournal og se f.eks. scanningsbilleder,« siger privatpraktiserende reumatolog Kaare Mai.

Ifølge Kristjar Skajaa, leder af Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet, er loven håbløs.

»Det kan få forfærdelige følger for patienten, hvis lægen ikke får de nødvendige oplysninger om det behandlingsforløb, en patient har været igennem,« siger han.

Hos Danske Regioner henholder man sig til regelsættet, som man dog gerne ser ændret. Sundhedsminister Sophie Løhde vil »ikke afvise, at lovgivningen bliver ændret«, men henviser til, at reglerne er lavet for at beskytte patienter mod misbrug.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Gyseren fortsætter

Emmanuel Macrons tilsyneladende forspring ved første runde af præsidentvalget i Frankrig er nok det bedste, som Europa i situationen kan håbe på.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
»Der er stadig masser af hemmeligheder i hjernen«
Kunstig intelligens er slet ikke klar til at overtage, siger Aarhus-forsker Jacob Sherson, der mandag får en fornem pris for sin forskning i intelligens ved hjælp af computerspil. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her