Fødder, hjerte og hoved

Busquets, hvis taktiske spil er lige så fornemt, som hans afleveringer er, har stor betydning for Barcelona og det spanske landshold.

Artiklens øverste billede
Sergio Busquets i kamp med Tysklands Miroslav Klose.

FC Barcelona er et hold, der kræver både udsøgt talent og afleveringer, der er lige så hurtige, som de er præcise. Mange af de spillere, der kommer til klubben, bliver lamslåede få minutter inde i første træningsrunde.

De bliver bragt ud af fatningen, fordi det går op for dem under rondoen – en træningsøvelse fra Johan Cruyffs tid, og som går ud på, at en spiller, som befinder sig i midten af en rundkreds af spillere, skal forsøge at kapre bolden, som de andre spillere sparker rundt – at deres fødder ikke er så gode, som de troede, og at de ikke kan aflevere lynhurtigt. I den slags situationer er det, at Xavi, Iniesta, Messi og de andre morer sig og øger presset på den nye spiller som for at understrege, at ry og rygte og et stort ego ikke tæller på holdet. Historien viser dog, at nogle består prøven med glans.

En fåmælt Sergio Busquets – det var ikke så længe siden, at han spillede i tredje division, somme tider på grusbane, og han kom til en klub fuld af stjerner – accepterede udfordringen at træne sin første rondo med bl.a. Messi. Med den elegance, der er et særkende for ham, og med højt løftet hoved sendte Busquets bolden af sted med den fart, som holdkammeraterne lagde op til, om ikke hurtigere, og som Messi krævede. Efter træningen gik Messi hen til træner Pep Guardiola og hviskede: »Jeg vil gerne have ham der med til rondoerne.«

Han misser ikke noget, men pløjer af sted som en sneplov

Gerard Pique om Busquets

Hård hund

Kan man forestille sig nogen bedre kompliment? Siden har ingen tvivlet på Busi – som hans kælenavn lyder – og det i en grad, så den spanske landsholdstræner, Vicente Del Bosque, har sagt, at »hvis jeg var spiller, ville jeg gerne være som Busquets«.

Busi, der er født i 1988, har en anden kvalitet, som Messi – der er mere tilbageholdende – også har fremhævet i lighed med resten af Barça-spillerne, der ikke lader temperamentet løbe af med sig: Han befinder sig lige så godt med bolden ved fødderne, som han gør i situationer, hvor der er optræk til ballade. Busquets er født og opvokset i Ciutat Badia i udkanten af Barcelona, hvor der er en hel del socialt boligbyggeri; det er et arbejderklasseområde, hvor der ikke er megen luksus, og hvor der er lagt op til konflikt mellem befolkningsgrupperne. Træner Guardiola var overbevist efter nogle få kampe og det i en sådan grad, at han over for sine nærmeste betegnede Busquets som bodyguard for Messi og resten af truppen. Så hvis en modstander gik hårdt til Messi eller nogen anden, reagerede Busquets uden varsel for at forsvare ham og sætte tingene på plads.

Historien om denne centrale midtbanespiller er nemmere at forstå, hvis man ser på hans oprindelse. Han er født med fodboldstøvler på og drømte engang om at spille for Real Madrid. Han gik altid til fodbold sammen med sin bedstefar, Juan, fordi hans far, Carlos, dengang var målmand for Barça – men kun af og til, fordi han stod i skyggen af Zubizarreta. Han var en målmand med et særkende, fordi han godt kunne lide at drible, og så spillede han i træningsbukser og blev af den franske sportsavis L’Équipe betegnet som målmanden uden hænder efter finalen i Pokalvindernes Europacup i 1991, som Barça tabte til Manchester United (på to mål af Mark Hughes). Busi arvede hans fødder.

»Og mere til,« siger Barças nye træner, Tito Vilanova.

»Han er god til at placere sig, dækker et stort område, lægger sine afleveringer omhyggeligt og gør ikke tingene vanskeligere, end de er.«

Pløjer som en sneplov

Guardiola havde de samme tanker, mens han trænede Busquets på Barcelonas B-hold i tredje division, da han besluttede at forvandle ham fra centerforward til krumtap på midtbanen ledsaget af én god henstilling: »Hvis der begås frispark mod dig, så skam dig. Løb noget hurtigere!«

Det var en beslutning, der gav ham vinger og motiverede ham til at nå førsteholdet året efter, hvor han overtog Yaya Tourés plads. Touré er nu drivkraften i Manchester City. Pladsen på landsholdet snart efter forekom naturlig.

Busquets betragtes som uundværlig af Guardiola – selv Mascherano måtte flyttes til midterforsvaret – og landstræner Del Bosque. Både trænere og holdkammerater værdsætter hans arbejde.

»Han misser ikke noget, men pløjer af sted som en sneplov,« siger Piqué rosende.

»Jeg har aldrig set en spiller med så mange taktiske løsninger i en kamp, så megen kvalitet og fysisk tilstedeværelse; det er utroligt,« tilføjer Xavi.

»Jeg går kun op i at holde på bolden og give mig selv fuldt ud på banen. Jeg er her for at yde et bidrag. Jeg bliver nødt til at arbejde koncentreret,« siger Busquets selv.

Del Bosque er enig: »Han er et godt eksempel på en, der yder noget til fælles bedste; han tænker hele tiden på holdet, ikke på sig selv.«

Og Guardiola tilføjer: »Den arv, som Xavi, Puyol og andre af holdets veteraner efterlader, vil han videreføre. Sergio får ansvaret for at integrere nye spillere, og han behøver ikke engang at sige noget. Ved at se på, hvordan han spiller, kan alle få et indtryk af, hvordan tingene gribes an her i klubben.«

Busquets blev stærkt kritiseret i første kamp under seneste VM, da Spanien tabte til Schweiz, men træneren og holdkammeraterne forsvarede ham, fordi de er overbeviste om, at han er et vigtigt hjul i maskineriet, fordi han både spiller presfodbold og stopper modstanderne. Han blev i truppen, og seks kampe senere vandt Spanien sit første VM. Busquets’ sejrsgrin gik fra øre til øre, og han fejrede sejren med et halstørklæde fra hjemmeholdet Badia, hvor det hele begyndte. En spiller med fødder, hjerte og hoved.

Artiklen er skrevet af fodboldskribent ved El País, Jordi Quixano. Under sommerens EM-slutrunde kan du følge Jordi Quixano på Twitter.

Denne artikel er bragt i samarbejde med et europæisk netværk af sportsmedier.

Netværket er opstået på initiativ af det velanset britiske medie The Guardian og består af et medie fra hvert af de deltagende lande i Euro2012.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.