Thorninger alene i verden

Ex FCK'eren Thomas Thorninger har ikke fået løn i tre måneder, han er udstødt af Udineses trup og træner helt for sig selv. Uden bold. Hans andet ophold som professionel i Italien har udviklet sig til lidt af et sportsligt mareridt

Udine

Det første, der fanger øjet, når man kigger ind i Udineses tomme omklædningsrum under Friuli Stadion er en ret fyldig hårtørrer. Med tube. Lige ved siden af et stort spejl. Man kan se de italienske fodboldprimadonnaer for sig, i gang med at sætte hver eneste afkrog af krøllerne. Inden kampen, vel at mærke.

Den 29-årige Thomas Thorninger får ikke brugt hårtørreren særlig meget. For det første er det nok at ordne de lyse lokker og skilningen med et håndklæde og en børste. For det andet - og nok lidt vigtigere - er den offensive midtbanemand slet ikke en del af Udineses 25 mand store trup og klæder derfor om helt alene i et lille rum ved siden af. Uden hårtørrer.

Oven i købet har Udinese-spilleren ikke modtaget løn i tre måneder.

Denne eftermiddag er han netop mødt i katakomberne under stadion for at klæde om til sin daglige træning, der består af cykling eller løb samt lidt styrketræning i et stort fitness-lokale fyldt med maskiner. Lokalet er gabende tomt. Og stille.

En time tidligere er førsteholdstruppen mødt ind for at tage bussen 50 kilometer sydpå til den lille by Rivignano, hvor den skal spille træningskamp mod et lokalt seriehold. Martin Jørgensen og Per Krøldrup, som er de to danskere i truppen, er med. Men ikke Thomas.

»Ja, det er så her, jeg holder formen ved lige,« siger den velbegavede tekniker med et ironisk smil og kigger over mod løbebåndet.

For anden gang

Thomas Thorninger tog for anden gang i karrieren turen sydpå til støvlelandet, da Roy Hodgson i januar 2002 under turbulente omstændigheder forlod FC København for at overtage trænersædet i Udinese. Hodgson anbefalede manden fra Holstebro, der ikke tvivlede lang tid og skrev under på en 2½-årig kontrakt.

»Det var kun på grund af Roy Hodgson, at jeg tog herned. Så det er jo ærgerligt, at han ikke holdt lidt længere,« konstaterer Thorninger, der kun nåede at blive skiftet ind en enkelt gang under Hodgson, besynderligt nok i en kamp mod sin gamle italienske klub, Perugia. Men på det tidspunkt var han trods alt en del af Udineses trup.

Hodgson blev fyret en tredjedel ind i forrige sæson, selvom resultaterne flaskede sig og rakte til en lun position over midten. Englænderen ragede tilsyneladende uklar med præsident Pozzo, der ifølge Thorninger er enerådene i klubben og sågar sætter holdet i ny og næ. Giampietro Ventura overtog trænergerningen og lagde den teknisk velfunderede dansker på is. Siden er det ikke blevet til spilletid, han træner ikke med førsteholdstruppen og der findes ikke noget andethold.

Hvis han skal holde driblinger og finter ved lige, står kun "primavera"-truppen til rådighed. Det er Udineses ungdomshold, og i fodboldmæssig forstand ser det næsten ud som om, at Thomas Thorninger er der, hvor det hele begyndte.

Som ung fodboldlykkeridder blev han hurtigt fristet af et godt tilbud fra hollandske PSV Eindhoven, hvor han befandt sig fra 1992-94. Frank Arnesen udråbte Thorninger til et af de største talenter, der havde været i truppen.

»Men han havde ikke viljen til at slå afgørende igennem. Han prioriterede uddannelse - og det at leve et mere frigjort liv - højere. Det kan jeg ikke fortænke ham i. Men så bliver man altså ikke topspiller i en topklub,« var Arnesens skudsmål efter et lettere mislykket ophold, som dog lærte Thorninger at begå sig i branchen.

Alligevel var det en skuffet 22-årig ungersvend, der vendte hjem til Århus. Her spillede han som amatør i tre år og opnåede succes, som kulminerede med AGF's sølvmedaljer i 1996 og topscorerværdigheden i den bedste hjemlige fodboldrække. Ved siden af tog han en bachelorgrad i Statskundskab.

Maden og vinen

Thorninger vovede endnu engang springet til udlandet, denne gang til italienske Perugia. Sportsligt set blev også dette ophold en nedtur. Danskeren fik som indskifter ikke særlig meget spilletid, men til gengæld var der god tid til at nyde vejret, maden og vinen. I 1998 blev han købt tilbage af FC København, der på det tidspunkt væltede sig i angribere. Derfor blev han med succes omskolet til midtbanespiller og blev i klubben indtil han sammen med Hodgson satte kursen sydpå for tredje gang.

Oppe på de faldefærdige pressepladser under den jordskælvssikrede hovedtribune på et tomt Friuli Stadion fortæller Thorninger videre.

»Selvfølgelig er det irriterende, at jeg ikke spiller, men det er ikke altafgørende. Det giver mere tid til min familie og mit liv uden for fodbolden, som er godt. Jeg var tæt på at finde en jysk klub inden jeg tog af sted. På den anden side kendte jeg kulturen og hverdagen hernede, og Rikke fik orlov fra sin lægeturnus i Herning, så selvfølgelig skulle det prøves.

Men det værste er nok, at sportsdirektøren ikke giver mig nogen forklaring på, hvorfor jeg ikke er integreret i truppen, som jeg ellers har krav på,« fortæller Thorninger nøgternt, og giver selv et bud på en mulig forklaring.

»De mener åbenbart ikke, at de kan tjene penge på mig. Jeg er oppe i årene, og hernede er spillere bare nogen, der cirkulerer rundt. Det er ren business. Der er intet for sponsorerne i klubben, ingen aktiviteter eller arrangementer som for eksempel i FCK. Det hele er baseret på køb og salg af spillere. Klubben har dummet sig ved at bruge en masse penge på at købe dyrt ind i stedet for at satse på talentudvikling som tidligere, og nu skal der penge i kassen. Man kan blandt andet se at Muzzi, Bertotto og Martin Jørgensen er salgsobjekter. Hvis de er klar, så spiller de. Ud af Pozzos 77 spillere på kontrakt er over halvdelen af dem lejet ud. 26 af dem forsvandt i sommerpausen. Sådan er det bare. Cool business,« gentager Thorninger, denne gang lidt mere indigneret over den manglende personalepolitik.

Sag mod Udinese

Netop nu kører Thorninger en sag mod Udinese med hjælp fra den italienske spillerforening. Ifølge reglerne har han krav på 30 procent oven i årslønnen, hvis han som kontraktspiller ikke er integreret i klubben og træner under førsteholdstræneren. Han er dog mest interesseret i at kommet tilbage i truppen.

»De ved udmærket godt, at de ikke må gøre det her. Men de venter bare på en advarsel, før der sker noget. Og som med så meget andet her i Italien, tager det tid.«

Løn mangler for tre måneder

Ikke nok med, at Udinese har opgivet at sælge Thomas Thorninger. Klubben har øjensynligt heller ikke tænkt sig at udbetale løn til ham. Der er ikke faldet en eneste euro i tre måneder, men det tager jyden med ophøjet ro.

»Det er jo hverdagskost, at kontrakterne ikke bliver overholdt. Lovede biler kommer ikke, husene er ikke som aftalt, osv. Men jeg skal nok få min løn. Vi har sparet op, så lige nu er det ikke et problem.«

Thorninger planlægger at tage Rikke og sønnen Daniel på 14 måneder med hjem til Danmark om et år og fortsætte karrieren et år eller to i en jysk superligaklub. Indtil da kan kun et hav af skader bane vej for mere spilletid og en plads i et omklædningsrum med hårtørrer.

»Jeg lever egentlig et godt liv ved siden af. Og det er faktisk bedre end at træne røven ud af bukserne og så ikke komme på banen. Sådan er fodboldverdenen. Nogle gange er der brug for én, andre gange er der ikke.«

viggo.ravn@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.