Hoteller er blevet destinationer i sig selv
Nye københavnerhoteller sætter barren højt og stræber efter at tilbyde den ultimative luksusoplevelse.
Vil du have rejsenyheder, anmeldelser og guider på en nem og hurtig måde?
Bestil JP Rejsers nyhedsbrev, som kommer hver fredag kl. 15.00. Tilmelding her.
Det er blevet nemmere at sælge Danmark som rejsemål til folk med penge på lommen.
Bedrifter inden for film og tv, mode og design, arkitektur og ikke mindst mad har givet genlyd verden over. København har drevet udviklingen, anført af en række dygtige entreprenører og en talentfuld generation af kokke; det er ikke længere sportsfolk som Laudrup og Schmeichel, der er på forsiden af de toneangivende internationale medier, men derimod kokke som René Redzepi og Claus Meyer.
Vi kan lære meget af japanerne og deres , deres særlige gæstfrihedsbegreb, som stikker dybere her end de fleste andre steder.
I det seneste tiår har hovedstaden trukket overskrifter for, hvad man har kaldt den nynordiske bølge, og for den høje koncentration af virkelig gode spisesteder, der er åbnet i dens kølvand.
Noma og dens aflæggere har gjort København til et sted, man rejser til for at spise, men også for at se på arkitektur og design. I mange tilfælde hænger disse to ting i øvrigt naturligt sammen.
På en lang række af de bedste spisesteder er en del af fornøjelsen at kunne se dansk møbeldesign og det store arbejde, som arkitekter og interiørdesignere har lagt i at skabe de perfekte rum, der fuldender oplevelsen.
Heartwork og Space Copenhagen er blandt de designstudier, der har været involveret i mange af byens smukkeste spisesteder. Sidstnævnte står bag restauranter som Geranium, Geist og Noma, men har bl.a. også en finger med i forvandlingen af Danmarks store hotelflagskib, d’Angleterre, der genåbnede i 2013 efter en omfattende milliardrenovering.
Vi kan lære af japanerne
Netop d’Angleterre var længe det eneste rigtige luksushotel i København. Og mange har undret sig over, hvorfor København i forhold til sammenlignelige storbyer har været underrepræsenteret på denne konto.
Indenfor det seneste år har flere hotelentreprenører imidlertid meldt sig på banen, og allerede i dette efterår åbner to meget spektakulære københavnerhoteller, som er med til at sætte nye standarder for design og service.
Nikolaj Tamakloe er blandt dem, som vil tage kampen op. Tamakloe er General Manager på det nye luksushotel Sanders, der slår dørene op i november, og som ejes af den tidligere balletstjerne Alexander Kølpin. Bygningen er købt fra Arp-Hansen Hotel Group, der tidligere drev det mere jævne Hotel Opera på matriklen i Tordenskjoldsgade ved Det Kongelige Teater.
Der er brugt et trecifret millionbeløb på transformationen, hvor værelserne er skåret ned fra 90 til 52, mens samtlige møbler er specialdesignet af det dansk-britiske designstudie Lind & Almond. Til trods for at værelserne koster fra ca. 3.000 kr. og op til 20.000 kr. pr. nat, så vil Tamakloe nødig tale om, at man har én bestemt målgruppe for øje.
»Vi henvender os selvfølgelig til folk, der sætter pris på god kvalitet, men alle er velkomne. Det skal være et godt miks af folk, der har lyst til at komme her, og jeg ser meget gerne, at det ikke bliver alt for forretningsorienteret.
Der skal naturligvis være plads til bankfolk, men også mediefolk, kunstnere og helt almindelige mennesker, der bare sætter pris på at få en rigtig god behandling. Først og fremmest skal det handle om, at vi som hotel skaber nogle perfekte rammer for de besøgende, og at gæsterne virkelig kan mærke, at vi vil dem det bedste.
Vi kan lære meget af japanerne og deres omotenashi, deres særlige gæstfrihedsbegreb, som stikker dybere her end de fleste andre steder. Det er ingen hemmelighed, at jo mere man betaler, jo mere service får man som regel, men servicen skal være dybfølt og ikke overfladisk, som man desværre alt for tit oplever på hoteller rundt om i verden,« siger Nikolaj Tamakloe, der tager imod i den sjælfulde hotelbar Tata, hvor håndværkere fortsat arbejder på højtryk for at få de sidste detaljer på plads inden åbningen.
Skæve typer, mere personlighed
Tamakloe er en mand, der taler med masser af erfaring.
Han har en master i hotel- og restaurationsledelse fra universitetet i Oxford. Siden har han bl.a. arbejdet på den klassiske franske restaurant Le Coq d’Argent, for den kendte hotel- og restaurantentreprenør Terence Conran i London og for den britiske kok Paul Cunningham, da han residerede i København.
I 2008 var han med til at åbne Hotel Nimb, da den historiske bygning i Tivoli efter en omfattende renovering genopstod som femstjernet boutiquehotel. De seneste fem år har han været manager på Roligheden, en ejendom i Skodsborg ejet af Mærsk-koncernen, hvor Mærsk indkvarterer internationale topchefer, når de er i landet til kurser eller møder.
På det nye Hotel Sanders vil han imidlertid forsøge at afmontere så mange af de elementer, der gør et hotel til et hotel. Lobbyen, der er en stilfuld nyfortolkning af klassisk colonial style, omtales konsekvent som stuen, og lokalet, hvor gæsterne indtager deres morgenmad, hedder bare køkkenet.
Man ønsker for alt i verden ikke at være prætentiøse, det skal være en diskret og hjemlig luksusoplevelse at overnatte hos Sanders, forklarer Tamakloe, hvis forbilleder er hoteller som Ett Hem i Stockholm og Costes i Paris:
»Vi har bevidst forsøgt at fjerne terminologien omkring det at være et hotel, og vi vil også gerne være et sted, hvor lokale folk der bor og arbejder i nærheden, også kigger forbi og blander sig med gæsterne for at få en drink. Vi vil gerne være et sted, hvor gæster indbyrdes kan skabe en relation til hinanden og har lyst til at komme igen,« siger Nikolaj Tamakloe og tilføjer:
Den dér med pr. automatik at spørge om, hvordan folk har det, og hvordan flyturen har været, kommer ofte til at lyde ekstremt upersonlig.
»Når vi rekrutterer vores personale, kigger vi også efter mere skæve typer og folk, der finder sig godt og naturligt til rette i værtsrollen – og som frem for alt sætter en ære i deres arbejde. Vi vil ikke være et sted, hvor det første, man møder, er et personale, som lirer en eller anden remse af, som de har lært udenad.
Den dér med pr. automatik at spørge om, hvordan folk har det, og hvordan flyturen har været, kommer ofte til at lyde ekstremt upersonlig. Vi vil langt hellere have nogle vært- og værtindetyper, der kan medvirke til at skabe en hjemlig og dagligstueagtig stemning i huset, og som kan komme med nogle personlige og relevante anbefalinger til vores gæster.«
Hotellet har valgt ikke at være klassificeret, fordi man på en række parametre ikke lever op til kriterierne for et femstjernet hotel, hvor bl.a. fitnessfaciliteter er et krav. Tamakloe tvivler dog ikke på, at gæsterne vil finde frem til hotellet.
»Det er helt klart min opfattelse, at der er et stort potentiale i København for hoteller, der stiler højere i forhold til service og design, end hvad man har været vant til. Det er for længst blevet almindeligt at rejse på en forlænget weekend efter madoplevleser eller koncerter, og i dag er gode hoteller også blevet destinationer i sig selv.«
Luksusliv i det gamle musikkonservatorium
Den diskrete luksus og den hjemlige atmosfære tilstræbes også på det nye femstjernede Hotel Nobis, der åbnede i oktober måned. Hotellet er beliggende i den ikoniske 5.500 m2 store bygning på hjørnet af Niels Brocks Gade, der i 1903 blev opført af Martin Borch som ét af de første betonbyggerier i København.
Ejendommen, der ligger et stenkast fra Ny Carlsberg Glyptotek og tæt på Tivoli, Hovedbanegården og Rådhuspladsen, har stået tom, siden Det Kongelige Danske Musikkonservatorium flyttede ud i 2008.
Bag den nye hotelsatsning står Alessandro Catenacci, som er født i Italien, men opvokset med sin familie i Sverige. Han er medejer og administrerende direktør i Nobis AB, der har et lille, men eksklusivt portefølje af hoteller og restauranter i Stockholm, som bl.a. indbefatter Operakällaren, Hotel Skeppsholmen, Stallmästaregården og Miss Clara Hotel.
Hotellet i København er det første uden for Stockholm og også den mest ambitiøse åbning hidtil for den lille hotelkæde. Interiøret er designet i samarbejde med den svenske stjernearkitekt Gert Wingårdh, og på madfronten har man allieret sig med Jeppe Foldager, der tidligere har arbejdet på gourmetrestauranten Alberto K., og som for nogle år siden vandt sølv ved Bocusse d’Or – det uofficielle verdensmesterskab for kokke.
Restauranten hedder Niels og er opkaldt efter Niels Wilhelm Gade – den danske komponist, dirigent og organist, som bl.a. er kendt for værket Elverskud.
»Vores ambition er at tilbyde en varm og ægte oplevelse. Vi elsker moderne design og arkitektur, men vi er også tilhængere af det klassiske og tidløse. Vi har forsøgt at skabe et miljø, hvor man føler, at der er en autentisk sjæl og opmærksomhed på den mindste detalje,« forklarer Alessandro Catenacci og fortsætter:
»Med Nobis i København har vi taget udgangspunkt i vores personlige definition af luksus. Jeg er selv vant til at rejse meget. Udover at jeg godt kan lide, at et hotel er elegant og komfortabelt, så skal det også være venligt og effektivt, men jeg behøver ikke al den unødvendige og kunstig service, der stadig er forbundet med luksus i traditionel forstand.«
Flere luksushoteller på vej
Flere andre luksushoteller forventes snart at kunne gøre Sanders og Nobis selskab. Fra foråret 2018 bliver det muligt at indlogere sig på et af Hotel Herman K’s 31 luksusværelser i København. Det femstjernede hotel ejes af Kähler-indehaveren Frantz Longhi, som har udliciteret driften af hotellet til kæden Brøchner Hotels. Brøchner Hotel barsler med endnu et luksushotel på den gamle Carlsberg-grund, der forventes at stå klar i 2019.
Hos turistorganisationen Wonderful Copenhagen er man begejstret for udviklingen.
»Den store aktivitet på hovedstadens hotelmarked er et udtryk for vækst i turismen og en stigende interesse og tiltro til markedet fra investorernes side. De nye highend-hoteller appellerer typisk til besøgende, der skaber større omsætning i byen pr. gæst end gennemsnittet. Det i sig selv rummer et potentiale.
Samtidig kommer der også flere værelser i den billigere ende af produktskalaen, bl.a. nye hostels. Den blanding styrker samlet set hovedstaden som destination. Ikke kun fordi den samlede kapacitet bliver større, men også fordi det sikrer bredden i udbuddet af overnatningsmuligheder i hovedstaden,« siger Mikkel Aarø-Hansen, administrerende direktør i Wonderful Copenhagen.
Vil du have rejsenyheder, anmeldelser og guider på en nem og hurtig måde? Så bestil JP’s Bolig-nyhedsbrev, som kommer hver fredag kl. 15.00. Tilmelding her.