»Et øde sted føles trygt, når der er internetforbindelse«

Anders Lund Madsen er vild med at rejse. Han opsøger helst de stille steder, hvor han kan komme væk fra civilisationen uden at miste tryghedsfølelsen. Han er ikke bange for at banke på døren hos de lokale og bor hellere i en fremlejet lejlighed end på et kedeligt hotelværelse.

Artiklens øverste billede
Anders Lund Madsen rejser gerne til fjerne og øde egne af verden.. Men han foretrækker, at der er internetforbindelse, for så er han alligevel ikke helt så langt væk. Foto: DR

Sne, isflager og bjerge. Det kan næsten ikke blive mere øde, når programmet ”Anders Lund Madsen i den yderste by” bliver vist på DR1. I fire afsnit besøger Anders Lund Madsen den fjerneste by i Grønland, Ittoqqortoormiit. Der er det mest stille sted, han nogensinde har besøgt. Privat rejser han gerne væk fra storbyens larm og drømmer om at besøge fjerne steder som Ildlandet i Chile eller Falklandsøerne.

Hvorfor valgte I at rejse til Ittoqqortoormiit?

»Vi fik idéen til turen på klassisk Anders And-manér. Det vil sige, at vi kiggede på et landkort for at finde ud af, hvor vi skulle rejse hen, og da vi gjorde det, fik jeg øje på en lille øde by. Jeg kom til at kigge på Ittoqqortoormiit, der lå så langt væk fra alle de andre byer i landet. Det virkede underligt, at der boede mennesker så langt væk fra alt andet, og derfor fik vi lyst til at rejse derhen. Jeg har tidligere været i Vestgrønland, hvor byerne ligger rimelig tæt op langs kysten, men her var det hele meget vildere og mere spredt. For at komme til Ittoqqortoormiit måtte vi først flyve til Søndre Strømfjord, og derfra blev vi dirigeret videre til Nuuk på grund af dårlige vejrforhold. Efter Nuuk mellemlandede vi i Kulusuk og Constable Point, før vi kunne tage en helikopter det sidste stykke. Jeg tror ikke helt, at Danmarks Radio vidste, hvor øde byen lå, før vi rejste derhen«.

I Ittoqqortoormiit skal man ikke gå udenfor byen uden et gevær. Foto: DR

Handler det om at møde nye mennesker, når du er ude at rejse?

Der sker næsten igenting, udover de ting man selv finder på. Man holder ikke særlig længe i Ittoqqortoormiit, hvis man ikke kan finde ud af at beskæftige sig.

Ittoqqortoormiit på Østgrønland er det mest stille sted, som Anders Lund Madsen nogensinde har besøgt. Foto: DR

Kunne du lide stilheden?

»Ja, det kan jeg, og man vender sig hurtigt til den. En af de lyde, der mangler, er larmen fra trafikken. Der er kun 12 veje i byen og næsten ingen mennesker eller biler. Selv om der er stille i Ittoqqortoormiit, så sker der noget med tiden, når man er der i længere tid. Tiden begyder at gå hurtigt, man kan let opdage, at der er gået en hel dag, uden at man har lavet noget som helst udover de almindelige hverdagsting som at købe ind eller lave mad. Hvis jeg kom på besøg igen, ville jeg bruge længere tid på at se naturen«.

Anders Lund Madsen bor på sine privte rejser ofte til leje hos folk, der udlejer deres hjem til fremmede. Men han opsøger ikke på samme måde folk, som han gør i programserien på DR, hvor han går fra dør til dør og møder de lokale. Foto: DR

Opsøger du også mennesker, når du rejser privat?

»Jeg går ikke på samme måde rundt og banker på folks dør og spørger, om jeg må komme ind og se deres hjem. Det er ikke alle, der har lyst eller tid til at snakke med en, og det bliver meget arbejdsomt, hvis jeg også har min familie med. Men jeg booker ofte et sted at bo gennem hjemmesiden Airbnb, hvor private kan leje deres lejlighed ud til andre. Det har jeg kun gode erfaringer med, og det er en let måde at komme til at lære folk at kende, når man rejser et nyt sted hen. Sidst jeg var i Stockholm, havde jeg fundet et hus på en lille ø lidt uden for byen, og her skrev jeg med ejerne, inden jeg tog af sted. Jeg bookede huset samme dag, som der var angreb på Krudttønden i København, og det endte jeg med at skrive med ejerne om, inden jeg tog af sted. Hvis man rejser længere væk, kan det være en god anledning til at få mulighed for at snakke med nogle af de lokale. Tidligere har jeg altid boet på hotel, og det er kedeligt. Men hvis man flytter ind i en andens lejlighed, er det en ny verden, der åbner sig. Det er meget sjovere, fordi man oplever, hvordan folk lever«.

Anders Lund Madsen rejser gerne til fjerne områder af verden. Han drømmer om at besøge Ildlandet i Chile eller Falklandsøerne. Foto: DR

Hvilke andre fjerne områder, vil du gerne besøge?

Lysten til at besøge Ildlandet kan starte med, at man hører navnet som barn. Det lyder som et fortryllende sted, og når man senere hører mere om området, så bygger det langsomt op. Senere har jeg læst, at der er et hotel, som man kun kan bo på i én uge, og den viden har sat sig fast. På den måde opbygger jeg en interesse for landet ud af en masse informationer, og så bliver det et sted, jeg gerne vil besøge.

Jeg kan bedst lide at rejse til de stille områder, fordi det er rart at komme væk fra den travle hverdag og larmen i byen. Grønland er det mest stille sted, jeg har været indtil videre, men før det har jeg været i Canada, Lapland og på Island. En af ulemperne er, at der sommetider ikke sker en hujende skid, og det kan være en udfordring, men det er også det, der er det fede. Jeg elsker at rejse til Island, fordi de fleste bor i området omkring Reykjavik, og det er derfor let at komme væk fra civilisationen.

Det er en god kombination af, at det er afsondret, men at det samtidig føles trygt, fordi der er internetforbindelse«.

Journalist, far og berejst nytårsmand. Anders Lund Madsen foretrækker at se på nordlys frem for raketter, og i år holder han nytår på Island. Foto: Privat

Hvornår på året rejser du helst væk?

»Jeg er en meget berejst nytårsmand, for jeg gider ikke at holde nytårsaften herhjemme. Hvis jeg kan få min familie med ud at rejse, så tager jeg gerne væk efter jul. Jeg har holdt nytår mange forskellige steder og har blandt andet budt det nye år velkommen i Berlin, Paris og New York. I år skal jeg tilbringe nytårsaften på Island med min familie, og jeg vil meget hellere se nordlys, end at kigge på raketter«.

Hvad er dit næste rejsemål?

»Min næste rejse går til Paris. Hvis jeg kunne tilbringe hver eneste fredag eftermiddag på en parisisk tesalon, så ville jeg ikke sige nej til det, men i denne omgang bliver det bare en enkelt weekendtur. Jeg læste i avisen, at det er vores pligt at gå på café og grine af terroristerne, efter det seneste terrorangreb i byen. I stedet for at sidde og have det skidt over det, der er sket, så mener jeg, at det er vores pligt at gå på café i Paris. Så den rejse bliver min kamp mod terrorismen«.

Da Anders Lund Madsen var i Grønland, besøgte han de lokale til en snak - blandt andet om hvordan det er at bo et så øde sted. Foto: DR

Hvad har du lært af at rejse?

I stedet for at sidde og have det skidt over det, der er sket, så mener jeg, at det er vores pligt at gå på café i Paris. Så den rejse bliver min kamp mod terrorismen.

Er der en del af rejsen, du ikke kan lide?

»Det eneste, jeg ikke kan lide, er lufthavnene. Det er en skærsild, som man bare skal igennem hver gang, jeg skal et sted hen. Det allerværste er, når man skal ind i USA, og man står i en enorm kø, hvor alle ser skræmte ud. Inden jeg skal ind i en lufthavn, bliver jeg altid helt nervøs for, at jeg ikke når det, eller at jeg bliver anholdt. Men når jeg kommer ud på den anden side, er alt godt igen«.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.