Pillerne skal også have pas til rejsen

Medicin i kufferten kan volde problemer i lufthavnen, hvis du ikke har en attest.

Artiklens øverste billede
Foruden pas og poser til væske er det en god ide at medbringe en medicinattest til ordineret medicin.

Rejsen til Barcelona er slut. I har spist tapas på autentiske restauranter og besøgt Sagrada Familia i strålende solskin. Nu står I i lufthavnens security, og flyet afgår om 50 minutter. Pludselig beder den spanske sikkerhedsvagt om at se attest på de kodimagnyler, du har liggende i tasken. Du forstår ikke, hvad han mener, for det er jo bare hovedpinepiller. Du får lov at fortsætte til dit fly, men uden pillerne.

Se her, hvilke piller der kræver pillepas

Det er scenariet i mange europæiske lufthavne, når passagerer rejser uden pillepas - noget, som de færreste er klar over.

I værste tilfælde kan sygdomsramte få frataget ordineret medicin, hvis de f.eks. medbringer piller mod migræne eller får medicin mod høfeber eller epilepsi.  

Attest til verden

Går ferien til et land, som er omfattet af Schengen-samarbejdet, er det en god ide at erhverve sig en Schengen-attest eller et pillepas, som det også kaldes. Det er en medicinattest, som tillader dig at medbringe medicin, som indeholder euforiserende stoffer. Sundhedsministeriet oplyser, at euforiserende stoffer er underlagt regler om kontrol i stort set alle lande, herunder Danmark, særligt på grund af stoffernes misbrugspotentiale.

Det betyder, at man ikke frit kan rejse med medicin, som indeholder euforiserende stoffer. Og det er rigtig ærgerligt at rejse på 14 dages golf-ferie, hvis man er blevet frataget sin høfebermedicin og har græsallergi. Eller det der er værre.

Derfor anbefaler Sundhedsministeriet, at man medbringer en Schengen-attest eller lignende lægeerklæring.

Kig efter trekanten

Medicin, som kræver Schengen-attest, kan kendes på den røde advarselstrekant på siden af pakken eller glasset. Det er eksempelvis tilfældet med sovemidler eller nogle former for allergimedicin. Benytter man mere end en slags medicin, er det nødvendigt at medbringe flere attester, men de giver til gengæld mulighed for ubesværet rejse i det meste af Europa.

Rejser man derimod uden for Schengen-landene, er det nødvendigt at kontakte det pågældende lands ambassade i Danmark. Her kan man få mere information om reglerne for at medbringe medicin, men ofte kræves der en medicinattest fra egen læge. En sådan medicinattest skal legaliseres af Udenrigsministeriet, og hvis attesten skal oversættes, kræves det, at man benytter en statsautoriseret tolk, fremgår det af Udenrigsministeriets hjemmeside.

Og selv om mange danskere ikke er bekendte med Schengen-attesten, forstår de få, der er, godt nødvendigheden af det lille stykke papir, forklarer overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital, Bjarne Ørskov Lindhardt.

»De fleste vil gerne have papir på, hvad det er, de er i behandling for. Det er noget, patienterne efterspørger hos os. Der er garanteret mange, som lader være med at spørge, men på min afdeling vil de gerne have papir på, at de er i behandling. Min erfaring skal ses fra et specialiseret ambulatories synspunkt, men her udstedes Schengen-attester med det samme, og det er intet problem for hverken os eller dem, som er i medicinsk behandling,« siger han.

Nye regler

I Københavns Lufthavn siger reglerne, at det er tilladt at medbringe medicin i håndbagagen, hvis man kan vise en gyldig medicinattest. I begyndelsen af det nye år blev reglerne dog ændret, og det er derfor en god ide at medbringe en medicinattest i håndbagagen, fortæller pressechef i Københavns Lufthavn, Søren Hedegaard Nielsen.

»Københavns Lufthavn følger EU-reglerne, som de er implementeret i den danske lovgivning. Der skete en lille ændring i forhold til medicin i håndbagagen i begyndelsen af året (31.01.14). Det er en lille justering, som kræver, at medicin og f.eks. babymad skal tjekkes yderligere. Det skal tages ud af håndbagagen og lægges på båndet, og de rejsende kan også opleve, at medicinen tages til nærmere inspicering af personalet,« forklarer han.

Hvis du rejser uden medicinattesten

Selv om det kan volde problemer at rejse med medicin uden Schengen-attesten, er der ikke et krav om, at man skal have det. Det er et tilbud til borgerne i Schengen-samarbejdet, og derfor er det ens eget ansvar og valg, om man rejser med medicinattest eller ej. Men rejser man med attesten, er myndighederne i Schengen-landene forpligtede til at godtage attesten som gyldig dokumentation for retten til at medbringe medicin med euforiserende stoffer, understreger Sundhedsministeriet.

Bliver man stoppet i lufthavnen med medicin med euforiserende stoffer, men uden attest, kan man dog henvende sig til en læge i rejselandet med henblik på en undersøgelse eller medicinsk behandling, hvis  der er tale om nødvendig medicin, slår Sundshedsministeriet fast.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.