Rekordhøje besøgstal tvinger amerikanske nationalparker til at indføre adgangskrav og lotterimodeller

I Utah indfører flere parker nye adgangssystemer for at skabe trygge rammer for de besøgende.

Artiklens øverste billede
Der tages nye metoder i brug i Arches National Park i Utah for at beskytte besøgende. Foto: Michael Bo Christensen

Arches National Park i Utah indfører i foråret 2022 et tidsbestemt adgangssystem til den populære nationalpark. Fra april til oktober skal besøgende som et forsøg være i besiddelse af en reservation for at få adgang. Besøgende får tildelt et tidsrum, indenfor hvilket de skal ankomme til parken.

Med denne ordning håber National Park Service at sprede de mange turister hen over dagen.

Behovet for at regulere turismen i Arches National Park har været kendt længe, for de 2.000 smukke arches tiltrækker begejstrede gæster fra hele verden. Blandt parkens mest kendte buer er Landscape Arch, der med sine 103 meter er den længste i USA, samt ikoniske Delicate Arch, der tilmed er staten Utahs symbol.

Arches National Park i Utah. Foto: Michael Bo Christensen

Arches National Park i Utah. Foto: Michael Bo Christensen

Parkens grundlæggende problem er dets logistik, idet 3.000 biler dagligt skal gennem den samme indgang. Herfra kan man via den 27 km lange Arches Scenic Drive tilgå parkens mange vandreruter og seværdigheder, men pladsen er trang.

Parkeringspladserne er ofte fyldt fra morgenstunden, og det kan indimellem være nemmere at finde en arch end en parkeringsplads. Sådan har det været i flere år, men på det seneste under den amerikanske corona-lockdown er problemet eskaleret. Nedlukningen af USA har nemlig lokket amerikanerne ud i naturen i tusindtal, og National Park Service kunne notere rekordhøje besøgstal, da nationalparker, nationale monumenter og statsparker genåbnede.

Danskere, der i 2022 planlægger besøg i Arches National Park, skal være opmærksomme på de nye regler, hvis de vil ind i parken. Man kan ansøge tre måneder forinden på den første i måneden (januar dog den 3. januar). Det vil sige, at skal man f.eks. besøge parken den 3. juli, skal man ansøge den 1. april, idet alle månedens dage udbydes den samme dag. Her tildeles man en slot-tid på en time, og herefter må man blive i parken, så længe man ønsker.

De amerikanske nationalparker er hårdt pressede af turisme. Senest har Zion National Park i Utah indført et lotteri, hvor kun vinderne får adgang til den højt profilerede vandrerute Angels Landing. Zion udvider tillige hele sit østlige område med et besøgscenter og nye vandreruter, og parken får tillige sin første sti til mountainbikes.

Lotteri er et velkendt reguleringsmiddel i forsøget på at tæmme turismen i naturparkerne, hvorimod en egentlig adgangsbillet ikke er udbredt.

Billetter til Arches skal bookes på recreation.gov. Et fåtal kan desuden erhverves dagen før i parkens besøgscenter. Man kan med fordel rejse i ydersæsonen, sidst i marts eller først i oktober, hvor der ikke kræves adgangstilladelse, og hvor der ikke er så varmt.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen