• Artiklen opdateres

Minut for minut: Sådan gik valget

Følg med, da stemmerne blev talt op, og landets 13 nye parlamentsmedlemmer blev valgt.

Artiklens øverste billede
DF's Morten Messerschmidt er valgets store vinder.

Messerchmidt mangler 6800 stemmer

18:00 Messerschmidt nu har rundet 401.115 optalte stemmer - og er dermed blot 6852 stemmer for at slå Poul Nyrup Rasmussens rekord. Der er 82.000 DF-stemmer tilbage, der mangler et navn, og af dem behøver Messerschmidt blot 8,3 pct. - så er den hjemme.

Får Messerschmidt fortsat omkring 76 pct. af alle DF's stemmer, så ender ham på 464.000 stemmer - omkring 56.000 flere end Nyrups rekord.

Messerschmidt mangler nu kun få stemmer

17:27 Messerschmidt har 385.705 stemmer og mangler dermed kun 22.261 stemmer til en rekord.

Den kommer - ifølge Jyllands-Postens beregninger - i hus, hvis han blot får mindst 21,9 pct. af de 101.635 endnu ikke navngivne DF-stemmer.

Messerschmidt nærmer sig rekorden

17:10 Slår han Nyrups rekord i antallet af personlige stemmer? Det ser sådan ud - og om højest et par timer ved vi endelig besked. Lige nu står Morten Messerschmidt til foreløbig 368.160 personlige stemmer, men endnu mangler en række større kredse at oplyse de personlige stemmetal. Poul Nyrup Rasmussens rekord fra 2004 er på 407.966 stemmer.

Tæt løb om Socialdemokraternes tredje mandat

15.47 Det lykkedes ikke Socialdemokraterne at holde fast i partiets fire mandater i Europa-Parlamentet ved gårdsdagens valg. Derfor afventer partiets to kandidater Ole Christensen og Britta Thomsen, der begge har repræsenteret S i parlamentet i den seneste periode, i øjeblikket neglebidende,  at de personlige stemmer er optalt, så de kan få afgjort, hvem af dem der snupper partiets tredje og sidste mandat.

Selvom Ole Christensen p.t. har et komfortabelt forspring, er intet sikkert, lyder det fra partiet. For blandt de optalte stemmer er nemlig Christensens jyske højborg, mens Thomsens hjemstavn endnu ikke er optalt – og det kan ifølge partikontoret tippe billedet.

Partiets to andre mandater går til spidskandidat Jeppe Kofod og partiets nummer to Christel Schaldemose.

Løkke-møde på næste tirsdag

13:54 Venstre blev valgets store taber - og Lars Løkke Rasmussen  skal nu møde Venstres hovedbestyrelse. Det sker - ifølge Berlingske - tirsdag den 2. juni. Her vil det stå klart om de slunkne resultater bør få konsekvenser for partiformand Lars Løkke Rasmussen, der de seneste uger har været i fokus på grund af sagerne om tøjindkøb for 150.000 kr., en rejse til Mallorca og røg på et hotelværelse. Løkke har selv erklæret, at »Venstre er i krise« - og at ansvaret er hans.

Messerschmidt har rundet 120.000 stemmer

13:20 Ifølge KMD var 25 kredse kl. 13:15 blevet endeligt optalt optalt, og DF's Morten Messerschmidt har i de 25 kredse hentet 120.476 personlige stemmer.

Det betyder, at DF'eren er godt på vej til at slå Poul Nyrup Rasmussens 10 år gamle rekord i personlige stemmer.

407.966 stemmer skal Morten Messerschmidt have for at slå Nyrup.

I øvrigt har hans partifælle Anders Primdahl Vistisen i formiddagens løb fået flere end de 197 stemmer, han ellers begyndte morgenen med.

K er større end V på Fyn

13:09 Både i Middelfart, Faaborg, Svendborg og Odense Vest har Konservative og i særdeleshed spidskandidaten Bendt Bendtsen fået flere stemmer end Venstre - flere steder endda markant flere.

I Faaborg har K fået 17,7 pct. af stemmerne, mens V må nøjes med 14,8. I Middelfart har Konservative med Bendt Bendtsen som den absolutte topscorer fået 17,1 pct. af stemmerne mod Venstres 15,3.

Og i Odense Vest har Bendt Bendtsen fået langt de fleste af K's stemmer, svarende til 18,2 pct. af det samlede stemmetal. V har kun fået 9,2 pct. af stemmerne i Odense Vest, hvor Ulla Tørnæs blev mest populære V-kandidat med 851 stemmer. Til sammenligning fik Bendt Bendtsen i samme kreds 4.028 stemmer.

Sådan gik det i Frankrig

13:03 I lighed med Dansk Folkeparti har andre partier med en EU-kritisk dagsorden rundt om i Europa også været på valg. Her er i korte træk, hvordan det gik for dem:

Front National fik i Frankrig et kanonvalg med 25,4 pct. af stemmerne. Det betyder ifølge estimaterne, at Front National kan sætte sig på hele 25 sæder i EU-Parlamentet.

Derimod gik det skidt for præsident Francois Hollande og socialisterne, som kun samlede 14,5 pct. af stemmerne. Præsidenten har derfor indkaldt til krisemøde mandag.

"Vi må lære af det her," sagde præsidenten ifølge The Local søndag aften.

Danmark er på CNN

12:36 Mange internationale medier har noteret sig Dansk Folkepartis fremgang. Også CNN, som har brugt DF i Danmark sammen med Storbritanniens UKIP, Frankrigs Front National og Grækenlands Syriza til at beskrive EU-kritikernes fremgang.

Morten fik 25 pct. af Frederikshavn

12:23 Der begynder at tegne sig et billede, efterhånden som de personlige stemmer er talt op. Både Frederikshavn, Middelfart og Brønderslev er nu blevet endeligt optalt.

Af 23.305 afgivne stemmer i Frederikshavnkredsen gik de 6.213 personligt til Morten Messerschmidt. Det svarer til, at DF-kandidaten har fået 26,6 pct. af alle kredsens stemmer.

DF fik 35,1 pct. af stemmerne i kredsen, hvor Socialdemokraternes Ole Christensen i øvrigt fik næstflest personlige stemmer med 2.417.

Dansk Folkeparti har ved dette valg fået godt og vel 600.000 stemmer. For at slå den stående stemmerekord skal Messerschmidt samle over 407.966 personlige stemmer, altså godt to tredjedele af alle Dansk Folkepartis stemmer.

Den nuværende stemmerekord blev sat af Poul Nyrup Rasmussen (S) ved EP-valget i 2004.

I Brønderslevkredsen fik Messerschmidt 5.805 personlige stemmer af DF's i alt 7.996 stemmer, og i Middelfart fik han 6.247 af DF's 7.994 stemmer.

Stemmetal fra Aalborg

12:02 De tre kredse, øst, nord og syd, i Aalborg, har nu fået talt alle personlige stemmer op.

I Nordkredsen, hvor DF blev største parti med 5.986 stemmer. Af disse fik Morten Messerschmidt langt de fleste personlige stemmer - 4.479 af slagsen.

Asger Christensen blev mest populære Venstre-mand med 1.486 personlige stemmer - knap 400 flere end spidskandidaten Ulla Tørnæs.

Socialdemokraterne ligger også lunt i svinget i Aalborg Nord, hvor de fleste personlige stemmer - 2.266 - tilfaldt Ole Christensen.

I Sydkredsen var billedet det samme: Morten Messerschmidt fik her 3.825 af DF's 5.824 stemmer, mens Ulla Tørnæs lige nøjagtig overhalede Asger Christensen i antal personlige stemmer for Venstre. Jeppe Kofod blev i Aalborg Syd mest populære socialdemokrat med 1.262 personlige stemmer.

I øst fik Messerschmidt 5.194 af DF's 7.135 stemmer, mens Ole Christensen blev den næstmest populære politiker med 2.557 personlige stemmer.

Løkkegaard regner ikke med plads

11:58 Morten Løkkegaard, der på nuværende tidspunkt sidder i EU-Parlamentet for Venstre, regner ikke med, at han bliver genvalgt, når de personlige stemmer er blevet talt op.

"Jeg er ret afklaret. Jeg har aldrig haft nogle forventninger til, at de personlige stemmer ville afgøre det. Jeg har hele tiden regnet med, at jeg var 3'er. Vi må tage det med, at kloge folk for nogle dage siden fortalte, at Jens (Rohde, red.) og jeg lå side om side," siger Morten Løkkegaard til Ritzau.

De Konservative fester stadig

11:50 Bendt Bendtsen er i de kommende fem år den eneste konservative danske politiker i EU-Parlamentet. Men hos Konservative fejrede man søndag aften valget i stor stil, og glæden er fortsat langt op ad mandag.

Partiet har netop takket vælgerne og de frivillige i et glædesstrålende tweet, og lykønskningerne til Bendt Bendtsen for at holde på partiets ene mandat i parlamentet er væltet ind fra partifæller.

Konservative holdt sin valgfest på Jazzhouse i København K. Partiet fik 9,2 pct. af stemmerne.

"... dit højreorienterede svin"

11:30 I dagens anledning har tv-værten Mikael Bertelsen fundet et 12 år gammelt interview frem, hvor Mikael Bertelsen interviewer Morten Messerschmidt om DR's højredrejning til satireprogrammet "De Uaktuelle Nyheder". 

Selv Dansk Folkepartis politiske modstandere påpeger som kommentar til klippet, at Messerschmidt trods alt tager det pænt.

Østeuropæerne gad ikke stemme

11:09 Nyhedsbureauet AFP har lavet en infografik over andelen af stemeberettigede over hele EU, som ikke dukkede op på valgdagen.

Tallene er baseret på exitprognoser for valgdeltagelsen over hele EU og tyder på, at valgdeltagelsen i de østeuropæiske lande generelt har været i den lavere ende af skalaen.

Bemærk at det i nogle af de lande med ekstraordinær høj valgdeltagelse er påbudt ved lov, at man skal stemme, f.eks. i Belgien og Luxemborg.

Personlige stemmer fra Mariager

10:15 Mariagerfjord valgkreds har optalt alle personlige stemmer, og også her tegner der sig et billede af, hvilke personer der er partiernes største trækplastre.

Dansk Folkeparti har fået 4.668 stemmer i kredsen. Heraf har Morten Messerschmidt fået de 3.505.

Venstre fik 3.170 stemmer, hvoraf Ulla Tørnæs har høstet de 1.178, mens Jens Rohde har fået 956 personlige stemmer.

Socialdemokraterne fik 3.250 stemmer, og her har nordjyden Ole Christensen fået 1.281 af stemmerne, mens spidskandidaten Jeppe Kofod måtte nøjes med 933 stemmer.

Prognose: De danske parlamentarikere

09:51 De personlige stemmetal er endnu ikke talt op, men meget tyder på, at de bliver disse 13, der skal repræsentere Danmark i EU:

Fra Socialdemokraterne: Jeppe Kofod, Christel Schaldemose og Ole Christensen

Fra Radikale: Morten Helveg Petersen

Fra De Konservative: Bendt Bendtsen

Fra Socialistisk Folkeparti: Margrete Auken

Fra Folkebevægelsen mod EU: Rina Ronja Kari

Fra Dansk Folkeparti: Morten Messerschmidt, Rikke Karlsson, Anders Vistisen og Kristina Jørgensen

Fra Venstre: Ulla Tørnæs og Jens Rohde

Det betyder at den nuværende EU-parlamentariker Morten Løkkegaard - hvis prognosen holder - ikke opnår genvalg.

Kofod fik 5.121 bornholmske stemmer

9:14 Socialdemokraten Jeppe Kofod er stadig populær i hjemstavnen Bornholm. Det viser det personlige stemmetal fra øens to kredse ifølge TV 2 Bornholm.

Jeppe Kofod fik 5.121 personlige stemmer på Bornholm, hvilket betyder, at 31,5 pct. af de afgivne stemmer tilfaldt socialdemokraten.

Morten Messerschmidt fik 3.166 personlige stemmer, mens Ulla Tørnæs fik tredjeflest - 955 - personlige stemmer.

SF vandt Nørrebro

8:17 Der findes stadig steder i Danmark, hvor Dansk Folkeparti ikke er størst - eksempelvis i flere kredse i København.

På Vesterbro fik SF 26 pct. af stemmerne og er dermed kredsens største parti, efterfulgt af Socialdemokraterne med 18,6 pct. af stemmerne.

På Nørrebro er SF endnu større - her fik partiet 30,2 pct. af stemmerne, mens DF kun fik 8,5 pct.

I Herning, der traditionelt er Venstre-land, har DF derimod fordoblet sit stemmetal.

Kan Morten slå Poul?

07:32 Et af dagens store spørgsmål er, om Messerschmidt kan slå Poul Nyrup Rasmussens rekord i personlige stemmer. 407.966 stemmer skal DF'eren have for at slå Nyrup.

Ved valget i 2009 fik Morten Messerschmidt 284.000 personlige stemmer. Ifølge ham selv er det dog ikke afgørende at slå Poul Nyrups rekord, det afgørende er Dansk Folkepartis succes, lyder meldingen.

Også politiske modstandere har sagt tillykke til DF med det gode valg. I går nævnte Helle Thorning-Schmidt det i sin valgtale, og mandag morgen ønskede De Radikales Karen Melchior, som også var opstillet til Europa-Parlamentet, DF og ikke mindst spidskandidaten tillykke.

Messerschmidt vil undersøge sine muligheder

06:55 DF's Morten Messerschmidt vil ikke lægge sig fast på en bestemt gruppe i Europa-Parlamentet. Han vil i stedet undersøge sine muligheder, der bl.a. tæller de britiske konservative, siger han til DR2.

”Vi vil gerne lave en gruppe i parlamentet, som kan komme danskernes og EU-borgernes kritik i møde med et samarbejde, hvor det for Danmark f.eks. er muligt at stå uden for reguleringen af finanspolitikken”, siger han.

Messerschmidt mener, at valget er et meget klart signal fra borgerne om, at man ønsker en anden model, og han håber, at det vil påvirke alle parlamentets grupper.

Danmarks udenrigsminister, den radikale Martin Lidegaard, har et andet syn på sagen:

"Jeg kan jo ikke være tilfreds med, at de højrenationale kræfter har vundet så kraftigt frem i Europa, når jeg er radikal" siger han til P1.

De første kredse er talt op

06:04 Omkring kl. 02 i nat var der ifølge KMD kommet endelige, definitive resultater fra tre kredse: Kolding Nord, Kolding Syd og Himmerland.

I alle tre kredse var DF det største parti, og i alle tre kredse blev Morten Messerschmidt den helt store sluger af personlige stemmer.

I Himmerland fik han 4.811 af DF's 7.290 stemmer, og i de to Kolding-kredse fik han Morten Messerschmidt personligt 7.188 af DF's 10.636 stemmer.

Ja tak til patentdomstolen

05:35 33,7 pct. af de stemmeberettigede danskere stemte for den europæiske patentdomstol.

20,2 pct. stemte nej, 1,9 pct. af stemmerne var blanke, og 44,2 af danskerne undlod at stemme.

"Tak for klart JA til patentdomstolen! Ikke siden vi meldte os ind i fællesskabet har vi så klart sagt ja til en europæisk, fælles løsning," skrev De Radikales politiske leder Margrete Vestager i nat på Twitter.

Stemmeprocenten lavere end i 2009

05:24 Stemmeprocenten på landsplan blev i løbet af natten talt op til 56,4 pct. Det er lavere end i 2009, da 59,5 pct. af danskerne stemte.

EU-gennemsnittet blev ifølge foreløbige tal fra Europa-Parlamentet 43,09 pct., hvilket er det samme som ved valget i 2009.

Slovakiet og Tjekkiet var de lande, hvor færrest gad stemme - det foreløbige resultat viser, at kun henholdsvis 13 og 19,5 pct. af vælgerne stemte.

God morgen

05:15 Velkommen til en ny omgang live-opdateringer fra det danske valg. I løbet af mandagen vil de personlige stemmer blive talt op, og 13 politikere vil blive Danmarks repræsentanter i EU. Hvem bliver det? Og har de tømmermænd fra gårsdagens fester? Følg med her.

Endeligt resultat: DF går markant frem

01:04 Dansk Folkeparti fik mere end hver fjerde stemme - og i mange byer i Danmark også mere end hver tredje.

I alt står partiet til 26,6 pct. af stemmerne til Europa-Parlamentet.

Det viser resultatet efter samtlige stemmer natten til mandag er talt op med en stemmeprocent på 56,3.

Det bliver samlet set til to ekstra mandater til DF og ét til de De Radikale. Mandater, der samtidig forsvinder fra Socialdemokraterne, Venstre og SF.

Venstre fik blot 16,7 pct. - en tilbagegang på 3,5 procentpoint, hvilket Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen tog det fulde ansvar for i en tale foran Venstre-medlemmer på Christiansborg.

Socialdemokraterne fik 19,1 pct. af stemmerne - svarende til tre mandater, hvilket også var ét mindre end sidst. SF fik 10,9 pct. - en tilbagegang på 5,0 procentpoint fra sidste valg i 2009, men en betydelig fremgang for partiet, der forlod regeringen tidligere på året.

De Konservative fik 9,2 pct. og ét mandat, mens Folkebevægelsen mod EU også fik en plads med 8,1 pct. af stemmerne og en fremgang på 0,9 pct.

De Radikale vender også tilbage til Europa-Parlamentet med 6,5 pct. og et mandat, der formentlig ender hos Morten Helveg.

De personlige stemmer tælles først op i løbet af mandagen.

Løkke tager ansvar - men indkalder hovedbestyrelsen

00:10 Venstreformand Lars Løkke Rasmussen tager det fulde ansvar for Venstres slunkne resultat ved Europa-Parlamentsvalget.

»Lad mig sige det, som det er: Venstre har slet, slet ikke fået det valg, vi skulle have. Og det er mit ansvar,« sagde Lars Løkke Rasmussen, der erkendte, at sagen om tøjindkøb, betalt ferie og rygning på et hotelværelse har »skygget og taget opmærksomhed«.

Han kaldte sagen »en prøvelse,« men forklarede også, at han de seneste dage har mødt en »menneskelig varme,« som han var »dybt taknemmelig for«.

»Venstre er i krise. Vi har fået en begmand af vælgerne. Og det er jeg nødt til at tage alvorligt,« sagde Løkke.

Han fastslog, at han snarest vil indkalde hovedbestyrelsen, men slå samtidig fast, at han ville blive som formand, og »bringe Venstre i mål og tage nøglerne tilbage«.

Thorning: Ærgerlig over resultat

23:58 Statsminister Helle Thorning-Schmidt er tilfreds med sin valgkamp. Men slet ikke med resultatet.

Det sagde hun i en valgtale søndag aften kort før midnat.

»Vi er gået lidt tilbage, og som stemmerne er fordelt, så har vi mistet et mandat. Det er vi ærgerlig over, for hver eneste Socialdemokrat i Europa-Parlamentet gør en forskel,« sagde Thorning, inden hun gik til angreb på Danmark Folkepartis såkaldte »skræmmekampagnen«.

»Tillykke til Dansk Folkeparti. I har fået et flot valg. Men med mange stemmer kommer også et stort ansvar. Og nu bliver det spændende at se om DF vil bruge deres mandater til at styrke kampen mod social dumping - eller fortsætte med at sige én ting og gøre noget andet. Dansk Folkeparti - vi holder øje med jer,« sagde Thorning.

Radikale og Venstre bider negle

23.27 I flere timer har det set ud som om, at De Radikale genvandt et mandat i Parlamentet, så spidskandidat Morten Helveg Petersen kunne se frem til fem år i Bruxelles. Men nu er der ny tvivl om udviklingen. Kun få stemmer adskiller pt., om mandatet går til De Radikale, eller om det ryger over til Venstre, så V får tre mandater.

Morten Helveg Petersen siger:

”Sommerfuglene flakser løs i maven lige nu. Det er meget spændende.”

Han tør endnu ikke svare på, om han faktisk tror på mandatet.

”Jeg vil bare gerne se de tal der. Det er nogle meget lange minutter lige nu,” siger en tydeligt anspændt spidskandidat.

Aftenen er kulminationen på en ”hård valgkamp” fortæller han.

”Det har været op ad bakke i mange sammenhænge. Men omvendt har det også været en fantastisk valgkamp, fordi vi virkelig har kæmpet for vores principper.”

Folkebevægelsen fastholder mandat

23.23 Folkebevægelsen mod EU står til et mandat. Partiets spidskandidat, Rina Ronja Kari, holder netop nu tale for Folkebevælgelsen og Enhedslisten på Søpavillionen i København.

”Hvor er I seje,” indledte Kari efter en massiv klapsalve, da hun trådte op på podiet.

”Jeg er så stolt. Så stolt over den valgkamp, vi har ført i fællesskab. Så stol over, hvad vi kan løfte i fællesskab,” fortsatte hun og takkede for partistøtternes indsats.

”Vi gik ind i valgkampen med et simpelt spørgsmål: Skal EU bestemme alt? Det er blevet besvaret mange gange i løbet af de seneste uger. Og des flere gange, vi har stillet det, des flere partier har ment, at ”nej, det skal EU egentlig ikke…,” sagde Kari og udløste endnu en klapsalve.

DF hapser mandat fra Venstre

23:15 Det går stærkt nu: Over 90 pct. af stemmerne til EP-valget er optalt og Dansk Folkeparti såt nu til 27,3 pct. af stemmerne. Venstre står til 17,0 pct. Holder det resultat, så går Venstre tilbage til to mandater, mens DF går frem til fire mandater.

DF danser jubeldans

23:07 Det er Mortens aften. Med en heftig kampagne er det lykkedes Morten Messerschmidt at hive Dansk Folkeparti massivt frem - og de seneste tal viser, at lige knap hver fjerde dansker har stemt på netop DF.

Det har ført til heftigt jubelscener på Christiansborg, hvor partimedlemmerne danser og råber begejstret.

Med 58 pct. af stemmerne optalt står Dansk Folkeparti til 26,6 pct. af stemmerne, mens Venstre går 3,5 procentpoint tilbage til 15,2 pct. Socialdemokraterne er andenstørst med 19,2 procent.

SF står til 11,1 pct., De Konservative får 9,9 pct, Folkebevægelsen mod EU får 8,3 pct, mens De Radikale har fået 6,8 pct.

Messerschmidt lancerer ny cd under valgaften

22:21 Ingen har fået mere mediedækning under Europa-Parlamentsvalget end Morten Messerschmidt. Ingen.

Og Dansk Folkepartis spidskandidat fik - i bedste sendetid - fk en omgang mere, da han havde inviteret pressen på besøg til en »ganske særlig begivenhed« på Christiansborg omkring klokken 22. Begivenheden blev blandt andet sendt live på TV2 og DR1.

Og her dansede Morten Messerschmidt så en kort dans med sin kæreste Dot Wessmann - og lancerede en ny cd. Formentlig den første cd-lancering under en valgkampsdækning. Nogensinde.

DF: Vi kan holde fast i vælgerne

22:06 Med de foreløbige resultater i ryggen ser DF-formand Kristian Thulesen Dahl en større chance for også at holde fast i de rekordmange vælgere, som i øjeblikket siger, at de vil stemme på Dansk Folkeparti, hvis der var folketingsvalg i morgen.

»Med de negative kampagner der er ført mod os, så kræver det jo noget af en dansker at sige: nu stemmer jeg på Dansk Folkeparti. Men har man først gjort det en gang, så er der en større sandsynlighed for, at vi kan overbevise folk om at gøre det igen,« siger han.

Foreløbig: DF og S overhaler V

21:40 I Folketinget er Venstre det klart største parti. Men EU-skepsis og de den omstridte sag om Lars Løkke Rasmussens tøjkøb og rejse til Mallorca sender nu Venstre ned som det blot tredjestørste blandt de danske Europa-Parlaments-partier. Det viser de foreløbig tal efter de første tre pct. af stemmerne er talt op. Også selvom Venstre - foreløbig - står til at beholde tre mandater.

DF står til 26,4 pct. og Socialdemokraterne til 18,6 pct. Venstre til 17,4 pct, mens SF får 10,8 pct. SF får 10,8, mens de Konservative står til 9,6 pct. Folkebevægelsen mod EU står til 8,1 pct. De Radikale står til 6,2 pct.

De officielle tal er først tilgængelige når sidste valgsted i Europa er lukket søndag kl. 23:00.

Auken: Vi er på benene igen

21:30 Ingen tvivl om, at 2014 har været et hårdt år for det tidligere regeringsparti SF. Men nu vender vinden.

Sådan tolker partiets spidskandidat til Europa-Parlamentet, Margrete Auken, i hvert fald dagens valg.

»Vi er på benene igen. Det her er det første håndgribelige bevis«.

De foreløbige exitpolls er endnu uenige om, hvorvidt partiet står til et eller to mandater i parlamentet. Begge dele bliver set som en sejr i det vindsuste parti, der så sent spm i januar var nede under tre procent.

»Står vi til to mandater? Hold da kæft, det må jeg sige. Det vil være vildt overraskende,« siger Auken, inden hun grinende fortsætter:

»Men jeg gider nu ikke være skuffet, hvis vi kun får et«.

Hun tilskriver bl.a. sin egen rolle i valgkampen, hvor hun er blevet fremstillet som en bestemt "bedstemor" betydning.

»Det er ikke nødvendigvis smart at være ung. Det kan også være fint at være en af de gamle, det kan vi jo se, at vælgerne synes«.

Skuffelse hos Venstre

Politisk ordfører Inger Støjberg (V) står alene som eneste folketingspolitiker i Venstres festlokale. Hun har en lap papir med, hvor Venstres resultater tilbage til 1984 er noteret. Dengang fik partiet 12,5 procent af stemmerne. Hun griner lidt af, at det vel trods alt bliver bedre i aften.

»Vi skal lige have talt stemmerne først. Men meget tyder på, at vi går tilbage. Det er forventeligt, for der er skyllet en EU-skepsis ind over Europa, som også rammer os. Derudover er der jo ingen tvivl om, at vi har haft en personsag i Venstre. Venstre er bedst, når det handler om politik«.

Så hvad betyder det for jer, at I har haft en personsag?

»Det er brandhamrende ærgerligt. Vi har noget terræn, vi skal have vundet tilbage«.

Senere dukker blandt andre Bertel Haarder op.

»Rygter om Venstres nedtur er stærkt overdrevne,« siger Venstre-nestoren, der er blandt de tidligere EP-kandidater, som har fået flest personlige stede nogensinde.

Haarder melder fuld støtte til formand Lars Løkke Rasmussen.

»Han kommer igen,« fastslog Haarder og slår ud mod regeringen:

»Regeringen er som en bikini. Den er svær at holde oppe, og halvdelen af befolkningen ser den gerne falde«.

S: Det er godkendt

20:51 Socialdemokraternes gruppeformand Henrik Dam Kristensen er ikke voldsomt begejstret for DR's exit-poll, der spår partiet en tilbagegang på et procentpoint og et resultat på 20,05 pct af stemmerne ved Europaparlamentsvalget.

»Det er ikke sådan, så jeg står og er super begejstret. Dertil skulle vi have haft mere. Men sådan alt i alt så er det jo godkendt,« siger gruppeformanden, som håber at lande på et sted mellem 21 og 22 pct, så partiet opretholder status quo fra forrige valg til parlamentet i Bruxelles.

Messerschmidt klappet ind hos DF

20:25 Morten Messerschmidt ankom til et flere minutter langt bragende bifald, hujen og tilråb i Dansk Folkepartis festerlokaler på Christiansborg, hvor partisoldaterne var blevet varmet op med valgvideo fra Messerschmidts valgturne.

Dansk Folkeparti går markant frem i de første to exitpolls ved EP-valget. Fra 15,3 pct. for fem år siden til 23,1 pct., ifølge DR og hele 24,9 pct. hos TV2.

Det officielle resultat må først offentliggøres kl. 23:00. Begge exitpolls viser også, at danskerne - som forventet - har sagt ja, tak til patentdomstolen.

Cordsen: Tøjsag har kostet Venstre dyrt

20:11 Venstre står til en tilbagegang ved valget til Europa-Parlamentet. Det viser de første målinger fra både TV2 og DR. Og ansvaret ligger på formandens skylder, vurderer Jyllands-Postens leder af den politiske redaktion.

»Lars Løkke Rasmussens tøjsag ser ud til at koste Venstre dyrt. Partiet står i de første exitpolls til at tabe både i forhold til parlamentsvalget for fem år siden og i forhold til forventningerne i meningsmålingerne for bare få uger siden,« siger Christine Cordsen.

Men heller ikke for statsminister Helle Thorning-Schmidt er målingen godt nyt.

»Hvis målingen holder, står statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til endnu et valgnederlag. Det vil være nummer ni, siden hun blev partiformand i 2005,« siger Cordsen.

Måling: DF går kraftigt frem

20:02 Dansk Folkeparti står - helt som ventet - til en ordentlig fremgang ved dagens valg til Europa-Parlamentet.

Det viser den første exitpoll om valget fra Danmarks Radio og en tilsvarende måling fra TV2.

DR’s måling fra Epinion viser, at partiet får tre mandater mod to ved sidste valg. Hele 23,1 pct. stemmer på DF i målingen - mod 15,3 ved sidste EP-valg for fem år siden.

Socialdemokraterne går et mandat tilbage med 20,5 pct., mens Venstre får 17,2 pct - og dermed mister ét mandat. SF står til 11,9 og dermed to mandater, mens De Konservative får 8,2 pct. og Folkebevægelsen mod EU får 7,0 procent.

Målingen fra TV2 viser nogenlunde samme resultat. Her får Dansk Folkeparti 24,9 pct., mens der er 21,0 pct. til Socialdemokraterne, Venstre får 18,7 pct., der er 10,3 pct. til SF. De Radikale står til 6,7 pct, Konservative til 7,3 pct. Og 8,1 pct. til Folkebevægelsen mod EU.

Det var en stolt Pia Kjærsgaard, der modtog exitpollen:

»Det rører mit moderhjerte. Jeg er meget glad for, hvordan de unge i partiet har overtaget efter mig,« siger Kjærsgaard.

Hun tilskriver fremgangen en solid valgkamp og en stigende EU-skepsis i befolkningen.

Messerschmidt sagde ved ankomsten til Christiansborg at han så frem til fejre sejren.

»Der er store ting i vente,« sagde han med et smil.

En halv time endnu

19:30 Valgstederne lukker kl. 20, så hvis du skal nå at stemme - så er det tid til at komme ud af døren. Når valgstederne lukker, så vil flere medier bringe exitpolls om EU-valget. Ifølge lovgivningen må de officielle resultater først offentliggøres kl. 23:00, så vi må væbne os med lidt tålmodighed.

Messerschmidt optimistisk før valgresultat

19:22 Han vil ikke sige, at han kommer til at sætte rekord i personlige stemmer. Men han er optimistisk. Morten Messerschmidt er lige nu sammen med kæresten Dot i hestevogn på vej til Christiansborg fra deres hjem på Bakken nord for København. Her siger Messerschmidt til DR, at han forventer, at de EU-positive partier vil »tage ved lære« af resultatet. »Den EU-politik, de fører, er ikke dén, som danskerne vil have,« siger Messerschmidt.

Stemmeprocent? Måske omkring 55 pct.

19:13 Lige godt hver anden dansker vil formentlig stemme ved dagens to valg. Det viser en rundringning, som ritzau har foretaget. 46,17 pct. havde stemt klokken 18 - mod 48,84 på samme tid i 2009. Til gengæld var valget i 2009 også unormalt, da der samtidig blev stemt om den særlige tronfølgelov.

»Alt over 50 procent vil være flot. Det er virkelig flot for demokratiet,« siger professor i statskundskab Kasper Møller Hansen, Københavns Universitet.

TV2: Danskerne siger ja til patentdomstol

19:02 Alt tyder på, at danskerne siger ja til patentdomstolen. Det viser en exitpoll fra TV2. Ifølge målingen siger 64,7 pct. ja til patentdomstolen, mens 35,3 siger nej. Der forventes yderligere målinger kl. 20:00, når valgstederne lukker. Resultaterne fra EU-valget må først offentliggøres kl. 23:00. Valgdeltagelsen står umiddelbart til 55 pct.

Messerschmidt lover: Jeg bliver perioden ud

17:40 Han står til - måske - at slå rekorder. Og selvom Morten Messerschmidt flere gange har talt om også at søge indflydelse på Christiansborg og i dansk politik, så lover Morten Messerschmidt nu at blive på posten i EU i fem år, hvis han bliver valgt ind i aften.

»For mig er et ord et ord. Jeg bliver selvfølgelig og passer arbejdet i de fem år, det varer,« sagde Morten Messerschmidt, ifølge ritzau. Messerschmidt fik 284.500 stemmer ved valget i 2009. Rekorden for flest personlige stemmer har tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen med 407.966 stemmer. Det var i 2004.

De Konservatives Bendt Bendtsen har tidligere på dagen oplyst, at han helt vil forlade politik, hvis han ikke bliver genvalgt til Europa-Parlamentet.

Lav valgdeltagelse - indtil videre

Foreløbig er der registreret en ret lav valgdeltagelse. Klokken 16 viste en rundringning foretaget af ritzau, at blot 37,5 pct. af danskerne har stemt. På samme tid i 2009 havde 40,1 procent af vælgerne været henne og stemme. Der er altså tale om et fald i deltagelsen på 2,39 procentpoint. Valgdeltagelsen i 2009 endte på 59,5 pct. - men det skyldes formentlig også, at der samtidig var afstemning om tronfølgeloven. I 2004 var stemmeprocenten 47,89 pct.

Velkommen til livebloggen

17:10 Over én million danskere har allerede nu stemt. Jyllands-Postens hold af politiske reportere holder her øje med aftenens tre helt store historier: 1) Hvordan påvirker Lars Løkke Rasmussens såkaldte bilagsag Venstres mulighed for at beholde tre mandater i Europa-Parlamentet? 2) Vil DF med Morten Messerschmidt i front sætte ny rekord? 3) Vil danskerne sige ja eller nej til patentdomstolen? Og så naturligt alt det andet. Vi er med her til sent i nat. Meget sent. Så hent popcorn og tryk genindlæs på din browser.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.