DF'ere til Bruxelles i skyggen af Messerschmidt

Morten Messerschmidt står til at sætte valgrekord, mens fire DF'ere med små stemmetal kæmper om de tre andre pladser.

Artiklens øverste billede
Anders Vistisen, DFU-formand, skal skifte tre kasketter ud med en enkelt, hvis han bliver valgt.

"Ja, lige nu har jeg 197 stemmer..."

Sådan lyder det fra Anders Primdahl Vistisen fra Randers, som regner med at tilbringe det meste af mandagen med at holde øje med optællingen af de personlige stemmer ved EP-valget.

Den 26-årige formand for Dansk Folkepartis Ungdom er blandt de kandidater, som står til at score gevinsten på Dansk Folkeparti og ikke mindst spidskandidat Morten Messerschmidt forrygende valg.

Fra drøm til virkelighed

Med 26,6 procent af stemmerne og en fremgang til hele fire mandater er det nu pludselig politikere, der ikke er så vant til rampelyset, der står til et femårigt ophold i Bruxelles.

”Det er stadigvæk meget uvirkeligt. Jeg har nok kørt  valgkamp, men det at man rent faktisk skal af sted skal man lige sluge,” siger Anders Primdahl Vistisen.

I praksis er slagsmålet om de resterende tre mandater i skyggen af Messerschmidt et anliggende mellem ham, Rikke Karlsson fra Himmerland-kredsen samt Jørn Dohrmann og Kristina Jørgensen, der begge stiller op i Kolding-kredsen.

Karlsson og Dohrmann fører

Og en kamp, der bliver afgjort på langt mere beskedne stemmetal end de over 400.000 stemmer, som Messerschmidt står til. Faktisk kan det meget vel ske, at DF'er nummer to, tre og fire skal til Bruxelles med blot et par tusinde stemmer.

Ved syvtiden i morges var både de to Kolding-kredse samt Himmerland-kredsen endeligt optalt med personlige stemmetal  - med 1.146 stemmer til Karlsson og 1.113 stemmer til Dohrmann.

Jørn Dohrmann vil ikke gætte på, hvilke DF'ere der skal med Morten Messerschmidt til Bruxelles. "Det er en uskik," siger han.

Anders Primdahl Vistisen og Kristina Jørgensen lå noget efter med 197 og 273 stemmer, men på nuværende tidspunkt er Anders Primdahl Vistisens hjemkredse, Randers syd og nord, endnu ikke endeligt optalt.

"Det bliver rigtigt tæt, men jeg tror, at Rikke, Jørn og jeg ret hurtigt stikker af fra de andre kandidater," lyder Anders Primdahl Vistisens vurdering.

Dohrmann: Lad os nu tælle

I Vamdrup i Sønderjylland følger DF's miljøordfører Jørn Dohrmann spændt med i stemmeoptællingen, men han har ikke lyst til at gætte på, hvilke DF'ere der skal følge Messerschmidt til Bruxelles.

"Jeg vil vente og se på befolkningens dom. Det er en uskik, at både medier og analyseinstitutter blander sig og gætter på, hvem der bliver valgt, fordi det påvirker valget derude. Jeg bryder mig ikke om det," siger Jørn Dohrmann, søn af den navnkundige Dansk Folkeparti-politiker Helge Dohrmann.

Han kalder sit valgresultat i Kolding-kredsen for "fint" og "et godt skulderklap", og han siger, at EP-valget har været sværere at føre valgkamp i end under et folketingsvalg.

DF'ere vil blive boende

"Ved et folketingsvalg kan man koncentrere sig om sin valgkreds. Her skal du ud i hele landet, og det er sværere," siger Jørn Dohrmann, som garanterer, at han bliver boende i Vamdrup, selvom han skulle blive valgt for fem år i Europa-Parlamentet.

"Jeg bliver boende; de, der flytter derned, mister forbindelsen til befolkningen. Men det bliver da en anden hverdag, men det skal jeg først spekulere over, når de endelige stemmer er talt op," siger Jørn Dohrmann.

Også Anders Primdahl Vistisen vil gøre meget for at holde kontakten til baglandet varm. Blandt andet vil han ikke flytte adresse til Bruxelles.

Fra tre kasketter til én kasket

"Det er afgørende at holde forbindelsen til Danmark, så jeg agter ikke at flytte min folkeregisteradresse til Bruxelles. Jeg vil have et sted at bo dernede, men vil være så meget som muligt hjemme ved danskerne. Det er også den måde, Morten (Messerschmidt, red.) har gjort det på," siger Anders Primdahl Vistisen.

Hvordan vil du passe dine hverv som DFU-formand, i regionsrådet i Region Midtjylland og i Randers Byråd?

"Jeg har hele tiden sagt, at man jo ikke kan fortsætte med alle poster på én gang. Jeg skal lige have talt med mit bagland, når det bliver lidt mere sikkert, at jeg skal af sted. Men jeg forestiller mig da, at Europa er et fuldtidsjob."

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.