Regeringen i kovending om anlægsloft

Før regeringspartierne fik magten, var de imod det loft, som de i dag selv har lagt over kommunernes udgifter til byggeri.

Artiklens øverste billede
Borgmester Erik Lund (K), Allerød, fortalte søndag i Jyllands-Posten, at hans kommune havde store anlægsplaner, men på grund af anlægsloftet måtte man opgive at opføre en institution og et pensionisthus, selv om kommunen havde penge at bygge for.

Da VK-regeringen ville lægge loft over kommunernes byggeudgifter i 2009, udløste det hård kritik hos oppositionen.

I dag har den nye regering alligevel indført et tilsvarende loft for 2013. Det betyder, at landets kommuner maksimalt må bruge 16 mia. kr. på f.eks. veje, skolebyggerier og renoveringer.

I hele landet lyder der hård kritik fra borgmestre, som anklager loftet for at koste arbejdspladser og spænde ben for lokale planer om nødvendige byggeprojekter.

S-R-SF ville standse loft

Både Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten og De Radikale havde nogenlunde samme analyse før valget.

»Anlægsstop er velfærdsstop,« konstaterede f.eks. Socialdemokraternes folketingskandidat, Ane Halsboe-Larsen, som i dag er næstformand i partiets folketingsgruppe på Christiansborg.

»Kommunerne har fået spændetrøje på, alt imens velfærdsstaten smuldrer om ørerne på os,« mente hun og var helt på linje med sit parti dengang.

I Folketinget stillede S-SF og Enhedslisten et fælles forslag om at afskaffe anlægsloftet i 2009.

Et loft ville skade tilliden til »velfærdssamfundet og til politiske løfter,« mente partierne, som dengang anklagede VK-regeringen for at begå løftebrud.

»Borgerne er altså blevet stillet ét i udsigt, men oplever noget andet i deres hverdag,« lød det i forslaget, som pegede på, at et anlægsloft ville skade »beskæftigelse og vækst,« og svække kommunernes incitament til at investere i klimaforbedringer.

Vestager siger nej

Forslaget og kritikken fik opbakning af De Radikale i folketingssalen, selv om alle tre partier i dag sidder i regering og har indført netop samme loft.

Margrethe Vestager vil ikke fjerne anlægsloftet, selvom regeringspartierne kritiserede det voldsomt, de var i opposition.

Den nuværende finansminister, Bjarne Corydon (S), har ikke ønsket at kommentere indførelsen af det kommunale anlægsloft, som hans eget parti var imod før valget og henviser i stedet til økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R). Hun er ikke parat til at skrotte loftet trods tidligere holdninger.

»Vi lavede den aftale med kommunerne før sommer, og utilfredsheden er ikke ny. Men det er sådan set en aftale, vi har indgået om, at det bliver sådan her i 2013. Det skyldes hensynet til, at vi kan styre den samlede økonomi, så vi lever op til både vores forpligtelser i EU og til det, som er klogt; nemlig at forbedre vores underskud, så det strukturelt bliver mindre,« siger Vestager.

Jyllands-Posten beskrev søndag, hvordan Vestager har inviteret KL, kommunernes forening, til en snak om mere fleksibilitet. Hvis kommunerne kan spare på service, kan der måske blive tale om at overføre pengene til byggeri. Men den løsning bryder KL sig ikke om af frygt for serviceforringelser.

Kritik indefra

Mandag fortalte borgmestre i Odense, Aarhus og København, at de sidder med nøglen til at skabe arbejdspladser og mere vækst, hvis blot regeringen ville slække på anlægsloftet.

Socialdemokraternes trafikordfører, Rasmus Prehn, var i 2009 medforfatter til forslaget om at afskaffe VK-regeringens anlægsloft. Han har ikke skiftet mening og undsiger Vestager.

»Jeg står ved det, vi skrev dengang. Nu ligger der en henstilling fra EU om, at vi skal passe på pengene. Men det burde være muligt at lade kommunerne investere i fornuftige ting alligevel,« siger Rasmus Prehn.

Venstre gav sig

Under VK-regeringen førte kritikken til lempelser.

»Kommunerne er ikke længere bundet af en ramme for anlægsinvesteringerne,« lød det fra daværende finansminister, Lars Løkke Rasmussen, i foråret 2009, da VK-regeringen tillod kommunerne at bygge for mindst 2 mia. kr. mere end aftalt.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.