Annonce
Politik

Grænseaftale i to udgaver

Flere af grænseaftalens skrappe elementer er ikke med i regeringens engelske forklaring.

For at oplyse den internationale presse om, hvad den danske grænseaftale går ud på, har regeringen offentliggjort en engelsk forklaring. Men den engelske tekst adskiller sig på flere punkter fra den officielle aftale.

Formålet med kontrollen er ifølge aftalen at bremse »en markant stigning i den grænseoverskridende kriminalitet«, ikke mindst »berigelseskriminalitet begået af udenlandske bander«.

Men til internationale aktører oplyser regeringen, at målet er toldsnyd:

»Aftalen har først og fremmest til hensigt at styrke toldkontrollen og indebærer øget kontrol med hensyn til indsmugling af hovedsagelig varer og genstande.«

Synlige anlæg


Det fastslås i aftalen, at der skal være »synlige« grænseanlæg, mens den engelske tekst taler om »bedre forhold« for bl.a. toldere.

Aftalens fokus på at standse »menneskesmugling« og »mistænkelige personer« er slet ikke medtaget i den engelske udgave. Og »permanent« betyder i den engelske tekst blot, at bygningerne og bevillingen er permanente.

Forarget oppositionDe to forskellige udlægninger vækker forargelse i oppositionen.

»Regeringen må finde ud af, om den vildleder Folketinget eller vildleder omverdenen,« siger SF's skatteordfører, Jesper Petersen.

Ifølge De Radikale forsøger regeringen at »skjule virkeligheden«, mens Socialdemokraterne kræver en redegørelse.

»Det er en regering, der taler med to tunger,« siger finansordfører Morten Bødskov (S).


Ministre: Fuld overensstemmelse


De ansvarlige for den engelske tekst, justitsminister Lars Barfoed (K) og skatteminister Peter Christensen (V), vil ikke svare på spørgsmål om de forskellige forklaringer, men fastholder via deres ministerier, at teksten »er i fuld overensstemmelse med aftalen om styrket toldkontrol«.

Regeringen fik fredag aften kristendemokraten Per Ørum Jørgensen til at støtte grænseaftalen, som dermed er sikret flertal i Folketinget.

Læs aftalen om grænsekontrol her

Læs den engelsk udlægning af aftalen her

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Medier og nødhjælpsorganisationer fastholder Afrika i offerrollen

Naser Khader
Vi bliver bombarderet med billeder af udhungrede børn og udpint jord, og det får os til at gribe dybt i pungen af medlidenhed. Men er det ikke i virkeligheden et forvrænget billede af Afrika, vi reagerer på?
Annonce
Roadtrip til den amerikanske nations rødder
Virginias flade flodlandskaber, tobaksplantager, historiske byer og store kirkegårde er ramme for både fortællingen om nationen Amerikas grundlæggelse, slaveriet, borgerkrigen og om nutidens USA. 
Se flere
Bolig
Gør din bolig grønnere: Skab dit eget mini-økosystem
Uanset tendenserne inden for boligindretning spiller grønne planter altid en rolle. Se her hvordan du kan lave din egen lille plante-udstilling. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her