- Artiklen opdateres
Ellemann: Venstre og Socialdemokratiet nærmer sig hinanden
Venstre er »måske« på vej i regering med Socialdemokratiet, siger Jakob Ellemann-Jensen efter kategorisk at have afvist muligheden under valgkampen. »Selvfølgelig er det et løftebrud,« medgiver han.
Valgkampen er for længst overstået, og efter en måned med regeringsforhandlinger er Folketingets to største partier, Socialdemokratiet og Venstre, kommet tættere på hinanden.
Det siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen i et interview med TV2 News mandag, hvor han både taler sig tættere på at kunne gå i regering med Socialdemokratiet og samtidig siger, at hans tabte tillid til Mette Frederiksen nok skal blive genopbygget.
Direkte adspurgt, om S og V er på vej i regering sammen, svarer Ellemann dog stadig med et »måske.«
»Det er i hvert fald værd at afsøge muligheden for det,« siger han og tilføjer, at viljen til kompromiser tilsyneladende er til stede.
»Det ser ud til, at vi kan nå hinanden på nogle stræk. Og det er derfor, vi stadig sidder i forhandlingsrummet.«
Venstre-formandens analyse er følgende:
Enten kan han vælge at læne sig tilbage og overlade politikken de næste fire år til rød blok og Enhedslisten, eller også kan han tage imod den udstrakte hånd fra Mette Frederiksen, som han oprindeligt troede var et »valgstunt.«
Hvis den sidstnævnte vej gør det muligt at føre en »bedre og mere ansvarlig politik« med lavere skat på arbejde, et bedre sundhedsvæsen og et større arbejdsudbud – så er Venstre åben.
Ellemann erkender samtidig, at han gik til valg på det stik modsatte: Nemlig en ren blå regering. Men den borgerlig-liberale drøm om en blå statsminister kommer ikke til at gå i opfyldelse i denne omgang, fastslår han endegyldigt:
»Virkeligheden er, at Mette Frederiksen bliver statsminister. Der er ikke noget blåt alternativ,« siger Ellemann, som ikke vil stille ultimative krav under regeringsforhandlingerne. Det gælder også for en advokatvurdering af Mette Frederiksens ansvar i minksagen.
Udmeldingen kommer blot to døgn efter, De Konservative lørdag valgte at forlade regeringsforhandlingerne.
Partiformand Søren Pape Poulsen (K) var nået frem til, at han ikke kan gå i regering med Socialdemokratiet efter at have svoret det modsatte igennem hele valgkampen.
Selvfølgelig et løftebrud
Også Jakob Ellemann-Jensen afviste under valgkampen kategorisk, at Venstre ville gøre Mette Frederiksen til statsminister.
»Vi kommer ikke til at indgå i en regering med Socialdemokratiet. Vi er grundlæggende uenige med socialdemokraterne,« sagde han på dagen, hvor Mette Frederiksen havde udskrevet valget.
Derfor tager han også selv ordet ”løftebrud” i sin mund i interviewet med TV2:
»Lad os nu kalde en spade for en spade. Selvfølgelig er det et løftebrud. Jeg gik til valg på at blive statsminister, og det blev jeg ikke. Det bliver jeg nødt til at acceptere. Det kan jeg ærgre mig over, men jeg kan også vælge at sige, at nu kan jeg forsøge at få det bedste ud af de mandater, Venstre har.«
Tidligere har Jakob Ellemann sågar sagt, at han ikke stoler på statsministeren.
Også denne udtalelse bliver bragt op under TV2-interviewet. Hvortil Ellemann forklarer, at han og Mette Frederiksen har fået »talt ud« om den konkrete episode, som førte til til tillidsbruddet, og at han er sikker på, at det nok skal lykkes at få genskabt tilliden.
»Man kan sagtens få tillid til venner, der har svigtet en. Den vilje har jeg, og det oplever jeg også, at Mette Frederiksen har. Så det er jeg helt sikker på, at det skal vi nok få reetableret,« lyder det fra Ellemann.
Tilbage i regeringsforhandlingerne er nu SF og De Radikale fra den gamle røde blok samt Moderaterne, Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.
Byg dit eget flertal
Vælgerne har talt, og den, der nu kan tælle til 90 mandater, kan blive statsminister. Nu kan du prøve det selv. Klik på partierne og se, om du kan sammensætte en koalition, som tilsammen udgør et flertal.