Mette Frederiksen går i rette med omdiskuteret lærebog: Angreb på Krudttønden var islamisme

Lærebogen ”Danmarks kulturmøder med Mellemøsten – fra vikingetiden til krigen mod terror”, der skal give danske gymnasieelever en bedre forståelse af den danske historie, har skabt stor debat. Nu stempler statsministeren sig ind i debatten.

Artiklens øverste billede
Statsminister Mette Frederiksen advarer mod ny lærebog om historie i gymnasiet. Foto: Stine Bidstrup

»Hvis vi begynder at gradbøje fakta efter holdning og religion, så vil demokratiet erodere. Angrebet i København for syv år siden var et terrorangreb, der var knyttet til islamisme. Det havde sin rod i parallelsamfund og manglende integration.«

Sådan skriver statsminister Mette Frederiksen i et opslag på sin Instagram-profil.

Udmeldingen fra statsministeren kommer efter udgivelsen af lærebogen ”Danmarks kulturmøder med Mellemøsten – fra vikingetiden til krigen mod terror”.

Bogen, der henvender sig til danske gymnasieelever, har fået en hård medfart, da forfatteren bag sætter spørgsmålstegn ved, om flere kendte terrorangreb i virkeligheden kan betegnes som terror. Heriblandt angrebet på det franske satiremagasin Charlie Hebdo, hvor 12 personer mistede livet og 11 blev kvæstet, og angrebet på Krudttønden samme år, hvor Omar El-Hussein skød og dræbte den 55-årige filminstruktør Finn Nørgaard og den 37-årige vagt Dan Uzan.

»Hans motiv bag gerningerne kendes ikke, men efter drabene var der en del debat om, hvorvidt drabene var begået af en socialt forstyrret ung mand, eller om de havde et større ideologisk mål og dermed kunne være et terrorangreb,« står der i bogen.

Men sådan en fremstilling er »problematisk«, lyder det fra statsministeren i opslaget på Instagram.

»Jeg vælger at reagere, fordi det er vigtigt for vores samfund. På flere måder. Hvis vi begynder at gradbøje fakta efter holdning og religion, så vil demokratiet erodere. Angrebet i København for syv år siden var et terrorangreb, der var knyttet til islamisme. Det havde sin rod i parallelsamfund og manglende integration. Lærebogen er også problematisk, fordi den viser et fravær af autoritet i undervisningsverdenen. Alle værdier er ikke lige gode,« skriver Mette Frederiksen.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Statsministeren henviser afslutningsvis i sit opslag til, at hun var justitsminister, da angrebet mod Krudttønden fandt sted i 2015, hvor hun også var vidne til en vis opbakning til Omar El-Hussein i tiden efter angrebet.

»Det var så forfærdeligt. Men jeg oplevede også andre ting. En masse elever på et gymnasium, der ikke mente, det var terror. Jeg så hvor mange hundrede, der deltog i gerningsmandens begravelse, og jeg så hvor mange, der efterfølgende bakkede op om gerningsmanden. Så der er i nogle kredse store udfordringer med værdier, vi bør være fælles om,« skriver hun.

Statsministeren er ikke af alene med sin kritik. Jyllands-Posten har tidligere beskrevet, hvordan flere professorer beskriver bogen som ensidig og unuanceret.

Mehdi Mozaffari, professor emeritus i statskundskab ved Aarhus Universitet, har til Jyllands-Posten sagt om lærebogen:

»Wikipedia er mere objektiv, oplysende og balanceret om angrebet på Krudttønden end bogen. Websiden giver fakta uden at tage stilling,« siger han.

Jyllands-Posten har tidligere forsøgt at få en kommentar fra forfatteren bag bogen, Iman Hassani, og forlaget Frydenlund. Forlaget skiver i en pressemeddelelse efter kritikken:

»Kritikken går på, hvorvidt bogens forfatter Iman Hassani er unuanceret i bogens kapitel om Muhammed-tegningerne. På Forlaget Frydenlund mener vi, at Iman Hassani i bogen med tilhørende elevopgaver og forskellige kildetekster lægger op til en faglig diskussion og refleksion blandt eleverne om, hvordan man kan forstå og tolke historiske begivenheder. Det er netop dette, historielærere over hele Danmark dagligt foretager i undervisningen. En tilgang, Iman Hassani også bruger i sin bog,« siger Vibe Skytte fra Forlaget Frydenlund.

Forlaget anerkender dog, at bogen indeholder visse faktuelle fejl om, hvordan angrebet på Krudttønden fandt sted. Bl.a. står der i bogen, at Finn Nørgaard blev skudt indenfor, og at den svenske kunstner og Muhammed-tegner Lars Vilks afholdt debatarrangementet.

Selv om Finn Nørgaard blev skudt ude foran Krudttønden, og det var Lars Vilks Komiteen, der stod bag arrangementet på Krudttønden, da stedet blev angrebet.

Forlaget beklager, og skriver at fejlene vil blive rettet, hvis bogen skal genoptrykkes.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.