Mette Frederiksen afviser af svare på spørgsmål om sigtelse mod Claus Hjort Frederiksen for landsforræderi

Der er brug for en afklaring i sagen om sigtelsen af Claus Hjort Frederiksen (V) for at have lækket statshemmeligheder, mener Venstres formand.

Artiklens øverste billede
Statsministeren nægtede at gå ind i sagen om landsforræderi-sigtelsen mod V-profilen Claus Hjort Frederiksen, da Jakob Ellemann-Jensen tirsdag afkrævede hende svar under Folketingets Spørgetime. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Statsminister Mette Frederiksen afviser at svare på om – og i så fald hvordan – hun personligt har været involveret i beslutningen om at sigte tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) for landsforræderi.

Det slår hun fast under Folketingets Spørgetime tirsdag, hvor Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, ellers forlangte svar fra statsministeren.

»Regeringen er generelt tilbageholdende med at kommentere på konkrete sager. Det gælder også i den her sag,« sagde Mette Frederiksen, som dermed afviste at besvare spørgsmålet.

Jakob Ellemann-Jensen prøvede igen:

»Hvordan har statsministeren været involveret i beslutningen om at rejse sigtelse mod Claus Hjort Frederiksen for landsforræderi?«

»Jeg vil henholde mig til det svar, jeg allerede har givet,« svarede Mette Frederiksen.

Claus Hjort Frederiksen bekræftede i januar, at han er sigtet for at have røbet statshemmeligheder. Venstreveteranen er sigtet efter en paragraf i straffeloven, der kan give op til 12 års fængsel for landsforræderi.

Han har selv fortalt, at han er sigtet for at viderebringe oplysninger i avisartikler, debatter og tv-optrædener, men de præcise anklager er stadig hemmelige.

Claus Hjort Frederiksen var selv til stede i Folketingssalen, da Ellemann-Jensen og Mette Frederiksen diskuterede hans sag. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Ifølge Jakob Ellemann-Jensen haster det med en afklaring. Det er »uværdigt for en retsstat« at have sådan en sag hængende, sagde han.

»Efterforskningen er afsluttet. Alligevel er det som om, der ikke rigtig sker noget. Der er brug for at få en afklaring i den her sag. Der må være en grænse for, hvor længe et medlem af Folketinget kan have en så alvorlig anklage hængende over hovedet. En anklage som sværter hans gode navn og rygte til – både herhjemme og i udlandet,« sagde Ellemann.

Endnu er det ikke besluttet, om der skal rejses tiltale mod Claus Hjort i sagen. Dette spørgsmål forsøgte Jakob Ellemann-Jensen også at få Mette Frederiksen til at svare på:

»Hvornår træffer regeringen beslutning om, hvorvidt, der skal rejses tiltale mod Claus Hjort Frederiksen for landsforræderi?« spurgte han.

»Jeg beklager, at svaret bliver det samme,« svarede Mette Frederiksen og gentog, at regeringen ikke vil gå ind i den konkrete sag.

Efter spørgetimen kritiserede Ellemann statsministerens lukkethed.

»Det er et magtapparat, der lukker munden på en ledende oppositionspolitiker. Det hører ikke hjemme i et retssamfund. Men det ønsker statsministeren ikke at svare på,« sagde han og opfordrede støttepartierne De Radikale og Enhedslisten til at lægge pres på regeringen i sagen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.