Fravigelse af budget kan frede udviklingsbistand fremadrettet

Regeringen vil i år bruge to milliarder kroner, der skulle gå til verdens fattigste, på at modtage ukrainere.

Artiklens øverste billede
Finansordfører Benny Engelbrecht (S) siger, at der er mange ubekendte faktorer i forbindelse med krigen i Ukraine og følgerne af den. Arkivfoto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Regeringen har allerede meddelt, at finansieringen af de første 20.000 ukrainere, der flygter fra krigen i deres hjemland og kommer til Danmark, findes via udviklingsbistanden. Altså penge, der skulle være gået til verdens fattigste.

Netop finansieringen af de ukrainske flygtninge har været et stort politisk stridspunkt, da det forventede antal flygtninge til Danmark efterfølgende er blevet øget fra 20.000 til over 100.000.

Men måske bliver udviklingsbistanden fredet fremover i forhold til at finansiere de mange ukrainere, som ventes at komme til Danmark.

Det siger finansordfører Benny Engelbrecht (S), efter at Finansministeriet mandag aften meddelte, at situationen med blandt andet ukrainske flygtninge, øgede forsvarsudgifter og stigende energipriser er så alvorlig, at budgetloven skal fraviges midlertidigt.

Ved at fravige budgetlovens grænser for underskud er der nemlig mulighed for at frede udviklingsbistanden.

- Hvis der er behov for yderligere økonomi fremadrettet, så har vi muligheden for at trække det på denne ekstraordinære måde.

- Men vi ved endnu ikke, om det vil være millioner eller milliarder, vi skal finde. Det må vi se, når vi kan opgøre det. Indtil videre har vi finansieret en ramme til de første, der kommer hertil.

- Og yderligere ud over det må vi kunne håndtere via den her særlige mekanisme, som nu er blevet aktiveret, fordi vi siger, at dette her er ekstraordinært. Så den mulighed har vi, siger Engelbrecht.

Budgetloven sætter rammer for, hvor stort et underskud Danmark må køre med. Bliver den fraveget, kan eksempelvis udgifterne til flygtninge betales ved at øge underskuddet mere.

I pressemeddelelsen fra Finansministeriet omtales også udgifter til ”akut opskalering af det sikkerhedsmæssige beredskab” og ”store stigninger i energipriserne”. Hvad det dækker over, er ikke blevet uddybet yderligere.

Hos Enhedslisten, en af regeringens støttepartier, er der ros fra finansordfører Rune Lund. På Twitter skriver han, at det er godt, at Finansministeriet ser bort fra budgetloven, så pengene ikke skal tages fra udviklingsbistanden.

Formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard, er ligeledes tilfreds med manøvren.

- Det vil ramme velfærden hårdt, hvis vi ikke fraviger budgetloven. Derfor er det kloge signaler, som nu kommer fra Finansministeriet, skriver hun på Twitter.

Hos Venstre anfægter man ikke, at budgetloven fraviges på kort sigt. Det siger finansordfører Troels Lund Poulsen (V).

- Det er klart, at krigen i Ukraine stiller også os som politikere i en situation, hvor vi bliver nødt til at have styr på den langsigtede økonomi. Men lige i den aktuelle sag vil jeg ikke angribe, at man vil fravige budgetloven.

- Der bliver en regning, der potentielt skal samles op. Det hænger sammen med, hvor mange ukrainske flygtninge, der kommer. Hvor lang tid de er her. Og ikke mindst hvilken arbejdsfrekvens får de så, når de kommer til Danmark, siger han.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.