S forsvarer forbud mod russiske medier: »Det her handler ikke om ytringsfrihed«

Den danske regering afviser, at forbuddet mod pro-Putin medier har noget at gøre med ytringsfrihed.

Artiklens øverste billede
Kasper Sand Kjær er kulturordfører for regeringspartiet Socialdemokratiet. Arkivfoto: Jens Dresling

I Danmark og andre EU-lande skal der nu iværksættes et forbud mod de to pro-Putin medier Russia Today og Sputnik, som udkommer på tv, radio og som netaviser og er rettet mod et internationalt publikum.

Den danske regering afviser, at forbuddet har noget at gøre med ytringsfrihed.

Forbuddet er besluttet af EU og får kritik af både SF, Dansk Folkeparti og Dansk Journalistforbund. De mener blandt andet, at det er bedre at bekæmpe misinformationen med oplysning og argumenter, og så er der frygt for en glidebane. Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, bad torsdag morgen folk om »tage en dyb indånding«.

»Det er en farlig glidebane at bevæge sig ned ad, hvis vi begynder at forbyde bestemte medier og begrænse ytringsfriheden,« skrev han på Twitter.

Men regeringen støtter forbuddet. Det samme gør Venstre og Det Radikale Venstre.

»Regeringen bakker 100 pct. op om de sanktioner, vi har indført i fællesskab i EU mod Rusland,« siger kulturordfører Kasper Sand Kjær.

Ofte plejer man at sige, at der også skal være ytringsfrihed for dem, man ikke er enige med. Hvorfor skal de her to medier forbydes frem for at gå imod dem med information, argumenter osv.?

»Jeg forstår godt pointen, og der er ikke nogen tvivl om, at det her er et ekstraordinært skridt. Jeg tror bare også, man er nødt til at sige, at det her handler ikke om ytringsfrihed. Det her handler om to såkaldte medier, der indgår som en del af krigsmaskinen i overfaldet på et frit og selvstændigt land og som bevidst spreder misinformation om, hvad der egentlig foregår i Ukraine.«

Og hvorfor er det ikke ytringsfrihed?

»Jeg synes ikke, at det at sprede bevidst misinformation er ytringsfrihed. Altså bevidst sprede falske historier om, hvad der foregår. Måske også i særdeleshed i en krig, hvor vi ved, at det i forvejen er svært med information og sandhed. Så synes jeg, det er det rigtige, og vi bakker op om, at vi lukker ned for de her dybest set integrerede dele af den russiske statspropaganda.«

SF og Dansk Journalistforbund, som jeg talte med, sagde, at de frygtede, at det kunne blive en glidebane: Her er nogen, der siger noget tosset – hvad så næste gang, at nogen siger noget tosset? Kan man være sikker på, at det stopper her, eller kan man risikere, at der er andre medier, man også begynder at lukke ned for?

»Jeg tror bare, man må sige, at vi står meget vagt om både ytringsfriheden og pressefriheden. Det har vi gjort i masser af tilfælde, også i europæiske diskussioner - blandt andet om nogle af de østeuropæiske EU-medlemslandes forhold til pressefrihed - og det kommer vi også fortsat til at gøre. Når det er sagt, så lever vi også bare en uge inde i, at krig er tilbage på det europæiske kontinent i en ny virkelighed, som vi selvfølgelig bliver nødt til at tage bestik af. Og det er også derfor, vi bakker op om det her – må man også sige – meget ekstraordinære skridt at tage.«

Der findes også medier, som har delt ”fake news” i USA, som man også kan sidde i Danmark og følge med i. Skal man også gribe ind overfor ”fake news”-medier fra andre lande, eller er det udelukkende russiske ”fake news”, der skal slås ned overfor?

»Her er der tale om en meget integreret del af den russiske stat og deres propagandamaskine i forbindelse med en ulovlig krig på et frit og selvstændigt land, så jeg synes, at det er helt uden sammenligning i virkeligheden, hvad der drejer sig om de to og så alle mulige andre medier, hvor man jo kan have alle mulige diskussioner om forholdet til sandheden. Og det er en fin diskussion, den skal leve i et demokrati. Men det her har ikke noget at gøre med pressefrihed eller en enkelt falsk historie. Det her er en integreret del af Putins propagandamaskine.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.