Marie Krarup tordner mod Morten Messerschmidt efter formandsvalg
Partiprofilen Marie Krarup er utilfreds med valget af Morten Messerschmidt, som hun kalder for »sørgeligt«. Hun tvivler på, at den nye formand kan samle det splittede parti, og mener valgsejren mest af alt beror på Messerschmidts retoriske og manipulatoriske evner.
Morten Messerschmidt blev søndag eftermiddag valgt som ny formand for Dansk Folkeparti ved partiets ekstraordinære årsmøde i Herning med godt 60 procent af de 828 delegeredes stemmer.
Det efterlader 40 pct af de fremmødte, der altså hellere så en af de to andre kandidater blive partiets nye formand. En af dem er partiprofil og folketingsmedlem Marie Krarup, som i et interview med Jyllands-Posten inden formandsvalget truede med et exit fra partiet, hvis Morten Messerschmidt trak det længste strå i Herning.
Jyllands-Posten fangede Marie Krarup umiddelbart efter valgafgørelsen. Hun er ikke tilfreds med valget af Morten Messerschmidt, og tror ikke på, at den nye formand vil være i stand til at samle det splittede parti.
»Han har selv gjort alt, hvad han har kunnet, for at modarbejde og fælde en tidligere formand,. Han kunne jo have vist holdånd. Det har han haft rigtig god mulighed for, men det har han ikke gjort. Så det føles meget hult,« siger en skuffet Marie Krarup.
Hun har ikke tænkt sig at forlade partiet som konsekvens af valget, men fastholder, at muligheden foreligger, såfremt Inger Støjberg opretter et nyt parti, der stemmer overens med hendes værdier.
»Altså, jeg har jo ikke tænkt mig at ødelægge det for Morten. Jeg vil gerne have, at vi har et ordentligt parti. Men jeg vil også sige, at hvis Inger Støjberg opretter et parti, som har de værdier, som jeg mener er rigtige, så mener jeg, at det har større levedygtighed. Fordi Morten Messerschmidt kan være dømt om et lille øjeblik.«
Så hvis Inger Støjberg kommer med det parti, så tilslutter du dig det og melder dig ud af Dansk Folkeparti?
»Det kunne jeg sagtens forestille mig, ja. Min interesse ligger i et stærkt nationalkonservativt parti i Danmark. Og det tror jeg kan blive rigtig svært for Morten at levere, fordi han står foran en retssag, og fordi han har fremvist nogle ledelsesevner, som ikke har været gode.«
Det er jo fortsat et luftkastel. Hvad gør du, hvis Inger Støjberg ikke opretter et nyt parti?
»Ja, så er der jo ikke noget parti. Så bliver jeg selvfølgelig i Dansk Folkeparti og prøver at få det til at fungere. Men det er da klart, at jeg synes det er meget sørgeligt, at Morten Messerschmidt er blevet valgt, fordi han om et øjeblik kan være dømt og være ude af ligningen. Derfor burde han ikke have stillet sig til rådighed. Det er simpelthen forkert.«
Er der andre, der har det på samme måde som dig og i virkeligheden går og ønsker noget helt andet i Dansk Folkeparti?
»Det må du spørge de andre om. Jeg har læst i pressen, at der er rigtig mange i folketingsgruppen, der ikke støtter Morten Messerschmidt. Det er simpelthen moralsk forkert at stille sig til rådighed som formand, når man har en dom. Og man skal heller ikke stille sig til rådighed når man har en track record for ledelse, som er så dårlig.«
Mare Krarup var til gengæld meget imponeret over talerne fra Martin Henriksen og Merete Dea Larsen.
»De var meget ærlige og ægte.«
Morten Messerschmidt var ikke ærlig og ægte?
»Nej, jeg synes mest af alt, at det var skuespil,« siger hun.
»Det er jo bemærkelsesværdigt, at de mennesker, der kender ham, ikke stemmer på ham. At de mennesker, der har arbejdet sammen med ham, ikke stemmer på ham. Og at de mennesker, der kender ham via tv, stemmer på ham. Det viser jo noget om, at han har nogle fantastiske retoriske og manipulatoriske evner, og det skal man ikke underkende. Men at arbejde sammen med Morten er bare noget andet,«
Sagde du manipulatoriske evner?
»Retoriske og manipulatoriske, ja. Han kan tryllebinde folk.«
Du sagde selv »track record for dårlig ledelse«. Hvad er det for en type leder, der har sat sig i spidsen for Dansk Folkeparti?
»Jamen det ved jeg ikke. Jeg håber jo på, at han har udviklet sig i ekspresfart. Men indtil for ganske få dage siden gjorde han alt for at underminere den tidligere ledelse. Jeg håber, at valget af ham som formand fordrer til en ny opførsel. Men det er nok for meget at håbe på.«