Annonce
Politik

FN kritiserer Løkkes ghettoplan for diskrimination

Regeringens ghettoplan risikerer at skabe mere racediskrimination mod indvandrere, lyder det fra FN's menneskerettighedschef.

FN's højkommissær for menneskerettigheder, Zeid Ra’ad al-Hussein, langer hårdt ud efter de danske partier, som står bag regeringens ghettoplan. Foto: Martin Trezzini/AP

Den har allerede trukket overskrifter i store internationale medier som New York Times, Washington Post og Time Magazine.

Og nu har regeringens ghettoplan også fået kritik fra FN for at være diskriminerende.

Planens mål er, at de såkaldte ghettoområder skal være helt udryddet i 2030, og for at gøre det, introducerer regeringen, at der på en række områder skal gælde andre regler og krav i ghettoområder end i det øvrige danske samfund, blandt andet skal der indføres dobbelt straf for visser typer kriminalitet i særligt hårdt ramte boligområder.

Det er FN's højkommissær for menneskerettighedskontor, Zeid Ra’ad al-Hussein, der langer hårdt ud efter opdelingen:

»Danmarks nye "ghettopakke" er enormt bekymrende og risikerer at skabe mere racediskrimination mod personer med indvandrerbaggrund,« skrev menneskeretschefen tirsdag i et tweet, der var tagget med »bekæmp racisme«.

Staten tager ghettobørn i 25 timer: Udenlandsk forbavselse over dansk ghettolov

Det er særligt beslutningen om at helt børn fra ghettoområder skal i tvungne vuggestuer, der skaber debat i udlandet. Hvis ikke forældrene har indskrevet børnene i et dagtilbud, når de fylder 1 år, tvinges børnene i et såkaldt »obligatorisk læringstilbud« 25 timer om ugen, hvor der er fokus på dansk sprog og læring om dansk kultur. Nægter forældrene, risikerer de at blive trukket i sociale ydelser af kommunen.

Regeringen havde oprindeligt foreslået 30 timers tvungen institution om ugen, men timetallet skrumpede under forhandlingerne, hvor Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet endte med at stille sig bag en aftale.

Andre dele af ghettoplanen er SF og Radikale også med i.

FN's Zeid Ra’ad al-Hussein er bekymret for, at udspillet vil føre til yderligere »ghettoisering.«

»Tvangsassimilering risikerer at udbrede racistiske (racial, red.) fordomme og fremmedhad,« skriver han.

I en forsideartikel tidligere på ugen kaldte New York Times de nye ghettoforslag for »barske«, og det amerikanske nyhedsmagasin Time beskrev lovene som »kontroversielle«.

Det er især selve brugen af ordet »ghetto«, der har vakt harme i udlandet. I Danmark har ordet ellers været den officielle term for visse udsatte boligområder siden 2010, hvor den daværende VK-regering indførte den omdiskuterede ghettoliste.

De udenlandske omtaler har mindre fokus på, at alle børn i boligområder på ghettolisten kan få en gratis plads i en daginstitution.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
FN
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: DR kan ”næsten være lige meget”

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.’s besparelser.

Blog: Skattesnyd koster for os alle

Gitte Seeberg
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre.
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her